Teatteria kirjastoon!

Elisa Makkonen - erikoiskirjastonhoitaja tuo teatteria kirjastoon

Olen juuri aloittanut työni erikoiskirjastonhoitajana Pointin kirjastossa, jossa tehtäväni on lasten ja nuorten lukuinnon edistäminen. Olen alkuperäiseltä ammatiltani teatteri-ilmaisun ohjaaja, ja syyslomaviikolla 2020 järjestänkin alakoululaisille teatterityöpajatoimintaa.

Kiinnostuin teatterista teini-ikäisenä. Tajusin, etten halua lopettaa leikkimistä, joten sen tilalle piti keksiä sosiaalisesti hyväksyttävä vaihtoehto. Aikuisena harrastuksesta tuli ammatti, sillä pääsin opiskelemaan Metropolia Ammattikorkeakouluun esittävän taiteen linjalle. Vuoden 2016 valmistumiseni jälkeen olen työskennellyt koulunkäynninohjaajana Martinlaakson koulussa ja taidepedagogina Kartanonkosken päiväkodissa. Lisäksi olen ohjannut nuorten teatterikerhoja Helsingissä ja Vantaalla.

Teatterissa minua viehättää se, että se yhdistää eri taiteenlajeja ja tieteitä. Musiikki, kuvataide ja ajankohtaiset uutiset voivat sulautua yhteiseksi pelikentäksi. Teatterikasvatus, jota kutsutaan myös draamakasvatukseksi, kulkee käsikädessä sanataiteen kanssa. Draamassa tarinoita näytellään, sanataiteessa tarinoista tehdään kirjallisia luomuksia. Sanataidetoimintaa on kehitetty kirjastoissa kauan, sillä se tukee kielenkehitystä ja lisää lukuintoa.

Teatteritoiminta sopii kirjastoon, koska sen avulla kirjojen tarinat ja hahmot heräävät henkiin hauskalla tavalla. Teatterityöpajassa opetellaan näyttelemistä, eli sitä miten voi muuttaa itsensä toiseksi hahmoksi. Sitten tutkitaan, että kuinka tämä hahmo liikkuu, puhuu tai mitä se ajattelee. Kun hahmoja on useampi, aletaan miettiä suhteita näiden hahmojen välille. Pikkuhiljaa syntyy kokonainen tarina, josta voisi myöhemmin tulla esityksen ohella vaikkapa elokuva tai tietokonepeli.

Teatterin tekemisessä parasta on yhdessä tekeminen ja mielikuvituksen kehittyminen. Näytteleminen on ikään kuin isojen lasten ja aikuisten luvallista leikkiä. Pienet lapset näyttelevät -eli leikkivät luonnostaan. Teatterissa yhteistyö ja toisen kannustaminen on tärkeintä.

Toivon että voin tarjota kirjastossa käyville lapsille ja nuorille mielekästä toimintaa ja innostaa heitä luovuuden ja tarinoiden pariin.

Nähdään kirjastossa!

Elisa