Oona

Tettiläisenä kirjastossa

Monet luulevat kirjastotyön olevan alituista hyllytystä ja ajoittaista tietokoneella istuskelua. Myönnän eläneeni itsekin tässä harhassa, ennen kuin pääsin itse kokeilemaan kirjastotyöntekijän arkea työelämään tutustumisjaksollani. Tiskin takana tapahtuu kuitenkin paljon enemmän kuin mitä kuvitellaan.

Sain TET-paikkani Pointin kirjastosta. Helsinkiläisenä paikan valitseminen Vantaalta ei ehkä ollut mikään luonnollisin vaihtoehto, mutta en silti kadu valintaani. Ilmapiiri on hyvä ja tunnelma rento, eikä stereotypia vanhasta nalkuttavasta kirjastotädistä pidä paikkaansa, ainakaan tässä kirjastossa.

Kaksi viikkoa kestävän TET-jaksoni aikana olen ehtinyt tekemään paljon ja oppinut kirjaston hoidosta ja toiminnasta vielä enemmän. Vaikka hyllytystä onkin paljon ja se turruttaa nopeasti, on kirjastossa sen lisäksi mukavampiakin hommia harjoittelijalle hoidettavaksi: tiskillä työskentely tarjoaa kokeiltavaksi kirjaston asiakaspalvelupuolta ja kokouksissa istuminen mahdollisuuden tutustua kirjaston toimintaan syvemmin.

Työtehtäviini tämän kahden viikon aikana kuuluivat mm. varaushyllyn järjestäminen, tiskillä työskentely (lainaus, palautus, asiakkaiden neuvominen jne.), kokouksissa mukana oleminen ja juurikin se ainainen hyllytys. Työaikani oli 6 tuntia, yhdeksästä aamulla kolmeen iltapäivällä, josta tosin voitiin joustaa tarpeen vaatiessa.

Kaiken kaikkiaan kirjastotyö on rauhallista ja kiireetöntä. Se vaatii nopeuden sijasta tarkkuutta eikä hermostuta työntekijää deadlinella toisensa perään kuten useat muut työt. Työ houkuttelee minun kaltaistani yltiöstressaajaa puoleensa ja voisin jopa tosissani harkita tekeväni töitä kirjastossa. Suosittelen kirjastotyötä kaikille, joilla on työelämään tutustuminen vielä edessään.