Tilauudistus etenee – kuinka kirjastosta muotoutuu sinun kirjallinen olohuoneesi

Kesäaika on yleensä kirjastoissa hiljaisempi kausi, mutta töitä on silti paiskittu. Sisustusarkkitehdit ja Pointin kirjaston henkilökunta ovat työstäneet asiakkaiden toiveita kirjaston tilaan ja palveluihin liittyen. Olemme kommentoineet useita versioita sisustussuunnitelmasta. Koska kirjastossamme on tilaa vain reilut 400 neliötä, on modernin kirjaston toimintojen mahduttaminen näin pieneen tilaan haasteellista – muttei mahdotonta! Haluamme luoda asiakkaillemme älyllisesti ja kirjallisesti kutkuttavan oleiluympäristön. Tila, joka on erilainen kuin oma olohuone, mutta jossa voi viihtyä ja kehittää itseään. Alla on muutamia poimintoja tulevasta tilauudistuksesta. 

Asiakkaat, niin lapset kuin aikuiset, ovat toivoneet uudistuksen tuovan värejä kirjastoon, unohtamatta arvokasta ja ilmavaa alkuperäisilmettä. Kartanonkosken upea värimaailma tulee toistumaan kirjastossa. 

Nykyinen lehtisali siirtyy peremmälle kirjastosaliin. Asiakas voi poimia lehden mukaansa ja valita mieluisan lukupaikan. Lukijoille ja opiskelijoille tarjolla on nykyistä enemmän istuma- ja työskentelypaikkoja. Neljän hengen Smartblock-"työskentelykuutio" jää edelleen kirjastoon.  
Lapsille ja lapsiperheille tarjoamme paremmin jäsennellyn kokonaisuuden, jossa kokoelmat ja muut kirjaston toiminnot linkittyvät paremmin yhteen. Miltä kuulostaa leikkikehä, jonka lattialla vauva voi ryömiä ja tutkia aktivoivia, laadukkaita leluja samalla kun vanhempi voi selata itseään kiinnostavaa lehteä tai kirjaa esimerkiksi kaakaota nauttien? Entä jos omat eväät voisi lämmittää kirjaston mikrossa? 

Panostamme automaation sujuvuuteen sijoittamalla lainaus- ja palautusautomaatit kirjaston aulaan, nykyiseen lehtisaliin. Sinne sijoittuvat myös varaukset, sekä pienet tärpit kokoelmastamme. Tämä perustuu havainnointiin kokoelmien käytöstä, jonka toteutimme kolmena eri otantaviikkona kevään aikana. Havainnoinnin perusteella suuri osa asiakkaistamme vain piipahtaa kirjastossa palauttaen lainansa, poimien samalla ripeästi varauksensa. Mukaan lähtee bestseller-teoksia, henkilökunnan suosituksia sekä uutuushyllyn antia. Tämän kiireisen väen kirjastoasiointia haluamme suoraviivaistaa siirtämällä keskeiset pika-asiointitoiminnot kirjaston etualaan. 

Tilauudistukseen liittyy paljon ajattelutyötä kirjastotyön ammatillisista lähtökohdista käsin. Työ on useimmille asiakkaillemme näkymätöntä, mutta saa näkyvän muodon parantuneina palveluina, joihin myös tilauudistus kokonaisuudessaan tähtää. Meille kirjastossa työskenteleville uudistus ei ole vain kosmeettinen, vaan se vaikuttaa työntekomme edellytyksiin tuntuvasti ja positiivisesti. Henkilökunta on asiakkaidemme tiedontarpeiden ja hyvän lukemisen löytämisen asialla jatkossakin. 

Seuraavaksi järjestämme avoimen asiakasillan maanantaina 25.9. klo 18. Tarjoamme pientä purtavaa ja mahdollisuuden tutustua tilauudistukseen. Tilaisuudessa kerromme keskeisistä uudistuksista ja pääsette tutustumaan uudistuksiin konkreettisemmin. 

Loppuvuodesta edessä on todennäköisesti kirjaston sulkeminen muutamaksi viikoksi, jotta uudistukset saadaan toteutettua turvallisesti. Tästä tiedotetaan erikseen.