TottaTarua-lastenkirjafestareilla oli menoa ja meininkiä

Pointin kirjaston ja Vantaan Sanataidekoulun yhdessä järjestämä tapahtuma keräsi suuren määrän perheitä nauttimaan lastenkulttuurista

Kirjoja, musiikkia, työpajoja ja yhdessä tekemisen ja kokemisen riemua. Tätä kaikkea kuului syyskuun viimeisenä lauantaina Pointin kirjastossa ja Point-talossa järjestettyyn koko perheen yhteiseen festaripäivään.

Keväällä alkanut suunnittelu huipentui hienoon tapahtumaan, jossa tänä vuonna rikottiin taas kävijäennätyksiä. Päivän ensimmäinen vetonaula ja varsinainen kohokohta oli Siina ja Taikaradio -duon konsertti ”Laulubussi seikkailee”, joka ilahdutti pikkuväkeä vanhempineen tutuilla lastenlauluilla ja energisellä menolla. Sen jälkeen oli hyvä jatkaa katsomaan klovnin ja muusikon satutuokiota, joita järjestettiin kaksi kappaletta päivän aikana. Supertähti ja Kolmas puu vasemmalta -esitys oli konsertin tavoin kovasti katsojien mieleen.

Musiikin ja kirjallisuuden lisäksi erityisesti sanataide on aina ollut olennainen osa TottaTarua-tapahtumaa ja myös tänä vuonna erilaisia työpajoja oli paljon. Vantaan Sanataidekoulun pajassa tehtiin erilaisia sorminukkeja ja Mur-kirjojen tekijät Kaisa Happonen sekä Anne Vasko olivat varta vasten tulleet pitämään lukijoille uuteen Mur – pieni lintukirja -teokseen perustuvaa taidepajaa. Lopputuloksena syntyi hieno lintumetsä.

Kirjailija Emilia Lehtinen opetti vähän isompia, jo kirjoittamaan oppineita lapsia tekemään riimirunoja lohikäärmeistä samaan aikaan, kun koko päivän jatkuneet kirjasairaala ja pinssipaja vetivät väkeä. Kirjasairaalassa potilaita, eli esimerkiksi revenneitä lastenkirjoja, pääsi lääkärin ominaisuudessa tutkimaan ja korjaamaan kontaktimuovin ja teipin avustuksella. Lopuksi potilaan sai viedä mukanaan kotiin toipumaan.

Kirjastosta ja koulun ruokalasta löytyi aivan uusia ja suosittuja lastenkirjoja lainattavaksi eri-ikäisille lukijoille ja tehtävärata puolestaan kuljetti osallistujia ympäri Point-taloa erilaisten toiminnallisten tehtävien parissa. Lopuksi jokainen tehtävät suorittanut sai valita itselleen hienon leikkitatuoinnin ja pääsi osallistumaan Kumma-kustannuksen sekä Lasten Keskuksen uutuuskirjojen arvontaan. Tatuoinnit olivatkin todellinen menestystuote ja niitä kiinnitettiin pienille ja isommille ahkerasti.

Iltapäivä huipentui toisen vetonaulan esiintymiseen, kun Teatteri Hevosenkenkä toi lavalle iki-ihanat Viirun ja Pesosen. Katsojat saivat kuulla ja nähdä miten Viiru oikein päätyi Pesosen luo ja kuinka kissa eräänä päivänä alkoi muina kissoina puhua. Tapahtuman palautteissa eräs kävijä kertoi jo samana iltana innostuneensa lastensa kanssa lukemaan Viirun ja Pesosen seikkailuista. Lastenkirjafestari täytti tavoitteensa siis myös tällä saralla!

Teksti: Pauliina Eriksson
Kuva: Vantaan kaupunginkirjasto