Työkierrossa erikoiskirjasto Studium Catholicumissa

Vantaan Pointin kirjastovirkailija Kaarina Raninen vieraili 4.-8.4.2016 työkierrossa Studium Catholicumin kirjastossa. Studium Catholicum on Helsingin keskustassa sijaitseva katolinen kulttuurikeskus, jonka kirjasto sisältää yli 40 000 kirjan kokoelman, joka keskittyy katoliseen filosofiaan ja teologiaan. Kirjastoon tilataan myös 60 eri tieteellistä ja kirkollista lehteä.

Kaarina sai kuulla kirjastosta tavattuaan Studium Catholicumin johtaja veli Gabriel Salmelan, ja kun työpaikalla tuli puhe työkierrosta, hän tiesi heti, mihin kirjastoon lähtisi tutustumaan.

– On sääli, että erikoiskirjastojen olemassaolosta tiedetään niin vähän. Sillä vaikka ne suunnittelevat ja tuottavat palvelujaan tiedeyhteisöjä varten, niin ne ovat avoimia kaikille, Kaarina pohtii.

Studium Catholicumin kirjaston käyttöoikeuden saa kun suorittaa jäsenmaksun, joka on 10 euroa lukuvuodessa, opiskelijoilta 5 euroa. Kirjastoon tulee uusia teoksia ja valtava kokoelma erittäin vanhaakin aineistoa on kaikkien käytettävissä. Osaa kirjoista ei anneta kotilainaan. Kirjasto tarjoaa myös useita ohjelmistopaketteja asiakkaidensa käyttöön paikan päällä mm. BibleWorks-tietokanta ja nettipohjainen Questia-tutkimuskirjasto. Ammattitaitoinen henkilökunta opastaa kirjastonkäytössä ja heidän aineiston tuntemuksensa on tärkeää kirjaston toiminnalle.

Kokoelmasta vain osa on tähän mennessä luetteloitu, joten työtä riittää edelleen, ja suurena apuna ovat vapaaehtoiset työntekijät. Kirjastolle tulee myös lahjoituksina teoksia, ja Kaarina pääsi yhdessä kirjastonhoitaja Janne Mäkelän kanssa tutkimaan, mitkä niistä on tärkeintä lisätä ensimmäisenä kokoelmaan:

– Vaikka olen ollut vuosia kirjastossa töissä ja tehnyt kokoelmatyötä, niin erikoiskirjastossa tarvitsee täysin erilaista sisällön tuntemusta.

Arkistonhoitaja esitteli Kaarinalle myös laajan historiallisen arkiston, jota hän on järjestänyt jo parinkymmenen vuoden ajan. Lisää arkistoitavaa kertyy lahjoitusten myötä. Viimeksi saapui katolisen sisar Benedicta Idefeltin jäämistö. Tällä tärkeällä vapaaehtoistyöllä tallennetaan katolisen kirkon historiaa Suomessa tuleville sukupolville tiedoksi ja tutkittavaksi.

Viikon aikana Kaarinan työtehtäviin kuului myös isä Martti Voutilaisen kokoaman historiallisen diakuva-arkiston skannaamista. Arkistoissa on paljon sellaista aineistoa, jonka muuttaminen digitaaliseen muotoon on tärkeää säilymisen kannalta, mutta ennen kaikkea myös siksi, että se on paremmin asiakkaiden saatavilla avoimessa datassa. Kaarinan työn tuloksia löytyy osoitteesta: https://www.flickr.com/photos/kirjastostudium/

Kirjaston seinällä muistutetaan hiljaisesta työskentelystä, mutta katolisena kulttuurikeskuksena Studium Catholicumissa järjestetään myös paljon toimintaa, ja messun äänet kantautuivat kirjastoonkin, joka loi asiaan kuuluvan rauhoittavan työympäristön. Kaarina on erittäin tyytyväinen tutustumiskohteeseensa, katolilaisen kulttuurikeskuksen kirjastossa viihtyi vallan hyvin maallikkonakin.

– Viikko oli parhainta sielunhoitoa, niin henkisessä kuin hengellisessäkin mielessä. Se oli aikamatka urani alkuaikojen kirjastoihin. Studium Catholicumissa vallitsee menneen ajan sivistyneisyyden ja tiedon ilmapiiri, mikä nyt on jo hiukan kadonnut yleisistä kirjastoista kaiken äänekkään toiminnan tieltä. Vierailu oli todellakin nautittavaa ja yleisten kirjastojen ammattilaisena oli avartavaa käydä vierailemassa erikoiskirjastossa. Ilolla kiitän heitä kaikkia siellä Studium Catholicumissa työkiertoviikostani!

Suomesta löytyy satoja erikoiskirjastoja, joista pieni osa on listattu Kirjastot.fi-sivustolle.

Erikoiskirjastoihin voit tutustua myös Kirjastokaistan videosarjan kautta.

Studium Catholicumin verkkosivut

Teksti: Heli Koskinen ja Kaarina Raninen

Kuvat: Kaarina Raninen