Kesälukemista nuorille

 Kesäkuussa 2018 saimme Puistolan kirjastolle kesätyöntekijäksi Ennin. Tässä Ennin vinkit kesälukemista etsivälle:

Elämäni seinäruusuna – Stephen Chbosky (1999)

Elämäni seinäruusuna kertoo lukion ensimmäistä luokkaa käyvästä Charliesta. Charlie ei kovin hyvä sosiaalisissa suhteissa, jonka vuoksi hän on kovin yksinäinen, kuitenkin hän uskaltaa eräänä päivänä puhua samoilla tunneilla käyvälle Patrickille jonka kautta Charlie alkaa tutustua useampiin ihmisiin. Elämäni seinäruusuna käsittelee synkkiäkin aiheita, jotka kuitenkin saattavat olla monen nuoren elämässä ajankohtaisia. Koko kirja koostuu kirjeistä, joissa Charlie kertoo elämässään tapahtuneita asioita ja jotka hän lähettää nimettömälle ”Hyvälle ystävälle”. Chbosky kuvailee teoksessaan hienosti nuorten elämää ja ongelmia joista saattaa olla vaikea puhua.

Prinsessapäiväkirjat – Meg Cabot (2000–2015)

Prinsessapäiväkirjat on Meg Cabotin luoma 16-osainen kirjasarja joka on suunnattu nuorille. Prinsessapäiväkirjojen päähenkilö on newyorkilainen teini Mia Thermopolis, joka ei olekaan aivan tavallinen tyttö vaan pienen Euroopan valtion Genovian kruunuperillinen. Kun Mia saa tietää olevansa prinsessa, hänen elämänsä muuttuu täysin. Sarja käsittelee Mian elämää teinivuosista aikuisuuteen. Prinsessapäiväkirjat ovat hauskaa ja kevyttä luettavaa, sillä ne on kirjoitettu helppolukuiseen päiväkirjamuotoon. Prinsessapäiväkirjat on juuri sellainen kirjasarja, joka ei vaadi jokaisen kirjan lukemista juonen perällä pysymiseen ja kirjoista nauttimiseen.

13-trilogia – Michelle Harrison (2009–2011)

13-trilogia on englantilainen keijutrilogia, joka kertoo 13-vuotiaan Tanyan koettelemuksista. Tanya laitetaan ensimmäisen kirjan alussa muuttamaan isoäitinsä kanssa kartanoon, jossa selviää monia salaisuuksia. Tanya ei ole myöskään aivan tavallinen tyttö, vaan hänellä on kyky nähdä keijuja. Teoksissa keijut eivät ole kauniita ja kilttejä, vaan ne voivat halutessaan olla hyvinkin ilkikurisia ja tuhoa aiheuttavia. 13-trilogia sisältää kolme osaa; 13 lahjaa, 13 kirousta ja 13 salaisuutta. Harrisonin luoma trilogia on jännittävä ja koukuttava. Kyseiset kirjat ovat suunnattu lapsille ja nuorille, mutta miksei vanhemmatkin voisi niitä lukea.

5. aalto-trilogia – Rick Yancey (2013–2016)

5. aalto on dystopinen scifitrilogia, josta ei jännitystä puutu. Teoksen päähenkilö 16-vuotias Cassie elää avaruusolentojen valtaamalla maapallolla pienen muun ihmismäärän kanssa. Cassie ja muut elossa olevat ihmiset joutuvat jatkuvasti olemaan varuillaan, sillä avaruusolennot eivät todellakaan ole mitään lempeitä otuksia. Itse en ole koskaan ollut niinkään scifi-kirjallisuuden fani, mutta Yanceyn sarja kiinnitti huomioni ja mielestäni trilogia oli lukemisen arvoinen. Jos olet lukenut esimerkiksi Outolintu-trilogian tai Nälkäpeli-trilogian ja pitänyt niistä, sinun kannattaa myös ehdottomasti lukea tämä trilogia.

Surkeiden sattumusten sarja – Lemony Snicket (1999–2006)

Surkeiden sattumusten sarja on Lemony Snicket salanimellä toimineen Daniel Handlerin kirjoittama 13-osainen kirjasarja, joka on suunnattu lapsille ja nuorille. Kirjojen päähenkilöinä toimii kolme orpoa sisarusta Sunny, Klaus ja Violet Baudelaire, jotka laitetaan heidän vanhempiensa kuoleman jälkeen asumaan mitä kummallisempiin sijaiskoteihin. Ensialkuun lapset annetaan heidän kaukaisen serkun, kamalan Kreivi Olafin huostaan. Kreivi Olaf yrittää kaikkensa saadakseen Baudelairen perheen vanhimmalle lapselle, Violetille jätetyn omaisuuden, jonka Violet saa haltuunsa kun on 18-vuotias. Lapset kohtaavat vaikka mitä Kreivi Olafin aiheuttamia vastoinkäymisiä ja hankaluuksia, mutta he ovat kuitenkin jokainen omalla tavallaan tarpeeksi fiksuja päihittämään ne. Surkeiden sattumusten sarja on hyvää luettavaa, jota suosittelen lämmöllä kaiken ikäisille.

Will Grayson, Will Grayson – John Green & David Levithan (2010)

John Greenin ja David Levithanin yhteisteos Will Grayson, Will Grayson, kertoo kahdesta samannimisestä teinipojasta, jotka kohtaavat toisensa sattumalta. Sattuma johtaa kummankin pojan osalta moneen elämää muuttavaan tapahtumaan, vaikka kyseinen tapaaminen olikin todella lyhyt. Will Grayson nimiset pojat ovat täysin erilaisia heitä toisiinsa verratessa, lukuun ottamatta samaa nimeä. Will Grayson, Will Grayson on hauska ja vähän hävytön nuortenkirja, jossa asiat kuvaillaan kaunistelematta. Tästäkin teoksesta löytyy niin rakkautta kuin riitojakin, aivan kuten monesta muustakin nuortenkirjasta. Suosittelen teitä todella tarttumaan tähän teokseen, jos olette pitäneet Greenin muusta tuotannosta. Tietenkin myös suosittelen Will Grayson, Will Graysonia niillekin, jotka eivät ole aikaisemmin lukeneet Greenin teoksia.

teksti: Enni Huimasalo
kuva: pixabay