Klassikkovinkkejä lapsille ja nuorille

 Kevään 2018 aikana Puistolan kirjastolla ahkeroi Tet-harjoittelijana Tuisku Kievimaa. Tässä Tuiskun vinkit kesälukemista etsivälle:

Anthony Burgess, Kellopeli appelsiini (1962)

 Kirja kertoo nuoren Alexin vastuunotosta tekojensa suhteen ja siinä ohella myös hänen kasvutarinaansa pojasta mieheksi. Suosittelen kirjaa niille, ketkä eivät hätkähdä väkivalaisuutta ja jaksavat alkaa selventämään kirjan omaa Nadsat-sanastoa.

C. S. Lewis, Narnian tarinat (1950–1956)

 Seitsemänosainen lasten fantasiasarja on miellyttävää luettavaa. Kirjat ovat mielenkiintoisia ja niissä on tarpeeksi tapahtumia: mikään kohta ei jää tylsäksi. Tarinoissa esiintyy sekä täysin fiktiivisiä olentoja, myös ihmisiä ja tavallisia metsän eläimiä. Klassikkosarja sopii erinomaisesti kaikille vauvasta vaariin, jos on fantasiasta innostunut.

Siri Kolu, Me Rosvolat – sarja (2010–2016)

 Kaikki sarjan kuusi kirjaa ovat hupaisaa kerrontaa siitä, mitä aivan tavallinen pikkutyttö ajattelee ja tekee päädyttyään keskelle maantierosvojen arkea. Kirjat ovat mahtavaa luettavaa, sillä niissä ovat hyvin persoonalliset hahmot ja hauskat seikkailut. Kirja sopii ala-aste -ikäisille ja miksei vanhemmillekin, jos kaipaa naurua päiväänsä.

Michael Ende, Tarina vailla loppua (1979)

 Pääsi sekoittava kertomus Bastianista, joka lukee tätä samaa kirjaa, jota itse jo luet. Luettuaan kirjaa ja syventyneen syvemmälle sitä, Bastian tapaa lohikäärme Fuhhuurin, ja lähtee pelastamaan koko Fantaasiaa nimeämällä sen valtiattaren uudelleen, mutta ongelma piilee siinä, että vain yksi nimi käy. Jännittävä, hieman jopa oikeaan maailmaan liittyvät ajatuksesi sekoittava kirja on täydellistä luettavaa niille, ketkä ajattelevat asioita ehkä pidemmälle kuin pitäisi ja ovat mieluusti fantasian parissa.

George Orwell, Vuonna 1984 (1949)

 Tuhoisa tulevaisuudenkuva, siitä mitä tapahtuu, kun ihmiset eivät saa enää ajatella yksilöllisesti, vaan valtion johtokunta asettaa ajatuksia kansalaisilleen ja vartioivat heitä jopa yön pimeinä tunteina, kun kaikki nukkuvat. Kirja on sekava ja vaikeasti ymmärrettävissä, tämän johdosta en suosittele sitä pienille lapsille. Tarina on selvä dystopia ja joissain määrin se jopa saattaa olla masentava, joten se ei sovi kaikille. Niille ketkä niistä pitää, teos on ehdoton lisäys lukulistoihinne.

Lewis Carroll, Liisan seikkailut ihmemaassa (1865)

 Kirja kertoo Liisa-tytöstä, joka päätyi valkoisen kanin johdattelemana ihmemaahan. Kummallisessa ihmemaassa hän tutustuu mm. sekaiseen Hatuntekijään ja erittäin erikoiseen Irvikissaan. Hyppää mukaan riemukkaalle seikkailulle läpi ihmemaan Liisan kanssa. Tämä ajaton teos on sopiva kaikille, niin lapsille kuin aikuisillekin.

teksti: Tuisku Kievimaa
kuva: pixabay