Kirjasto hyppäsi pyörän selkään

Koillis-Helsingin kirjastot Tapanila, Pukinmäki ja Suutarila sulautuivat kolmoiskirjastoksi vuoden 2015 lopulla, ja kirjaston väki alkoi saman tien miettiä miten juhlistaa tuoreita kolmosia. Esiin nousi ajatus kaikille avoimesta pyöräretkestä, joka pysähtyisi vuoronperään jokaisessa kirjastossa. Idea herätti heti innostusta, ja löimme saman tien päivämäärän lukkoon toukokuulle.

Toukokuun lopun lauantai valkeni kesäisen kauniina, ja lähtöpisteeseen Tapanilan kirjaston edustalle alkoi kertyä jo hyvissä ajoin iloisia polkijoita. Joukossa oli sekä kirjastolaisia että asiakkaita, ikähaitariltaan parikymppisestä aina seitsemänkymppiseen asti. Ei muuta kuin viimeiset pumppaukset ilmaa renkaisiin, kirjaston logolla varustetut huomioliivit niskaan ja menoksi!

Retken ensimmäinen etappi Tapanilasta Pukinmäkeen puikkelehti pitkin Tapanilan ja Tapaninvainion katuja, ja eipä aikaakaan kun jo saavuimme Pukinmäen kirjastolle. Pukinmäessä paitsi nautimme virkistäviä eväitä myös saimme kattavan tietoiskun kolmoiskirjaston tuoreimmasta palvelusta, Lukuvalmentajasta.  Lukuvalmennus on maksuton palvelu kaikille, jotka haluavat löytää uutta luettavaa tai vaikkapa aloitella lukuharrastusta pitkän tauon jälkeen.

Pukinmäestä matka jatkui kohti Suutarilaa pitkin Vantaanjoen idyllistä jokivarsimaisemaa. Matkan varrelle osui monenlaista ihmeteltävää uimarannoista ja Tuomarinkylän kartanomiljööstä aina Siltamäen frisbeegolfrataan. Suutarilan kirjastossa polkijoita ravittiin herkullisella itsepuristetulla mehulla.

Pysähdyksen asiaosuudesta vastasi Jukka Pennanen, joka kertoi perustamastaan Cycling for Libraries -organisaatiosta ja siihen liittyvistä tapahtumista. Cycling for Libraries on vuosittain järjestettävä kirjastoammattilaisille ja muille kirjaston ystäville tarkoitettu tapahtuma, jossa pitkänmatkanpyöräilyn lomassa vieraillaan paikallisissa kirjastoissa. Tapahtuma on järjestetty jo viitenä vuotena peräkkäin, ja tähän mennessä kirjastojen ystävät ovat polkeneet muun muassa Pohjoismaissa, Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa ja Baltian maissa.

Viimeinen etappi Suutarilasta takaisin Tapanilaan eteni metsäisissä maisemissa. Retken korkein ylämäki osui tälle pätkälle, mutta reippaat pyöräilijät suoriutuivat kipuamisesta esimerkillisesti. Tapanilan kirjaston ovista sisään polkijat saateltiin fanfaarin voimin. Musiikista vastasi folk- ja skiffleyhtye Kolme Purkkiorjaa. Musisoinnin lomassa Purkkiorjat myös tarinoivat soittamiensa kappaleiden taustoista ja kertoilivat käyttämistään erikoisista soittimista. Skiffle-musiikin erikoisuutena ovat erilaiset itse rakennetut soittimet, joiden materiaaleina toimivat arkiset esineet peltipurkeista pyykkilautaan.

Iltapäivän puolella kotiin palaili väsyneitä mutta onnellisia pyöräilijöitä. Ajatus uusintaotosta alkoi kypsyä jo polkemisen aikana, joten iloisia kirjastopyöräilijöitä tullaan varmasti näkemään Koillis-Helsingin maisemissa ensi vuonnakin!

Lue lisää Cycling for Libraries -tapahtumasta sivulla www.cyclingforlibraries.org.

Lisätietoa Lukuvalmentaja-palvelusta löytyy täältä

Teksti ja kuvat: Eeva Rita-Kasari, Tapanilan kirjasto