Kokolin henkilökunta suosittelee ihanaa, hauskaa ja jännittävää kesälukemista!

Pukinmäen, Suutarilan ja Tapanilan kirjastot ovat toimineet kolmoiskirjastona vuoden 2016 alusta lähtien. Nimeksemme valitsimme Koillisen kolmoset eli Kokol. Kirjastoilla on paitsi yhteinen johtaja myös yhä aktiivisempaa yhteistyötä. Kokolin kesäisen yhteistyön hedelminä jaamme Kokolin kirjastojen työntekijöiden ja johtajan kesäkirjavinkit. Tule tutustumaan kirjastoihimme, kesäkirjoja on tilattu jokaiseen kirjastoon mukaan lainattavaksi – tai varaa omasi: helmet.fi!

Kirjastonjohtaja Tarja suosittelee:

Tove Jansson: Kesäkirja
Kesän kulkua Suomenlahden saaressa Sophian ja isoäidin silmin. Pientä ja suurta, tapahtumia ja tunteita, meren ja luonnon ihmeitä. Ilon ja surun kesä.

Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä
Teos kertoo 14-vuotiaan Erikin nuoruuden kesästä, ajasta poikuuden ja miehuuden rajalla, kasvun ajasta, johon kuuluu sekä kauneus että kipu. Samalla se on kertomus rikoksesta, ”Siitä Kamalasta”, jonka jälkeen mikään ei ole ennallaan.  Kiehtova tarina, joka yllättää lukijansa.

Jaana Pukinmäen kirjastosta suosittelee:

Naparetki : minun rakkaustarinani  / Bea Uusma
Kirja on jännittävä ja visuaalisesti kiinnostavasti esitetty tarina erään v. 1897 vetypallolla uhkarohkeasti matkaan lähteneen ruotsalaisen naparetkeilijäseurueen edesottamuksista ja kohtalosta – sekä samalla tarina nykyajan ihmisestä, jonka uteliaisuus ja tutkijanluonne kietoutuu mysteerin ympärille muodostuen elämän kestäväksi intohimoksi selvittää palapelin puuttuvat palaset.

Kamppailu merta vastaan  / Nathaniel Philbrick
Tosikertomus valaanpyytäjien arjesta ja huimista seikkailuista valtamerillä 1800-luvun alussa. Kirjasta on tehty myös samanniminen elokuva v. 2015. Nämä hyytävät Essex-aluksen tapahtumat valtamerillä innoittivat Herman Melvillen kirjallisuuden seikkailuklassikon Moby Dickin kirjoittamiseen, joka julkaistiin v. 1851.

Villi vaellus / Cheryl Strayed
Tositarina naisesta, joka elämän kolhuja kokiessaan päättää lähteä etsimään itseään ja omaa polkuaan vaeltamalla ilman aiempaa retkeilykokemusta Pacific Crest Trailin 4,286 km pitkää vaellusreittiä niin pitkälle kuin ehtii 100 päivässä. Matka on opettavainen ja upea kokemus, ja kertomus nivoutuu Cherylin elämän aikaisempiin tapahtumiin kiinnostavasti. Kirjasta on tehty Wild - Villi vaellus -niminen elokuva v. 2014.

Luukas Pukinmäen kirjastosta suosittelee:

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
Humoristinen klassikkoromaani, jossa Saatanan vierailu 30-luvun Moskovassa aiheuttaa monenlaista sekaannusta.

Marcus Pukinmäen kirjastosta suosittelee:

JP Ahonen: Villimpi Pohjola; Pelinavaus
Kirjassa seurataan ikuisuusopiskelijoista koostuvaa kaveriporukkaa, joka on tehnyt valmistumisen välttelystä taiteenlajin. Humoristinen sarjakuvasarja Villimpi Pohjola nyt kaksi ensimmäistä osaa yksissä kansissa.

Rick Riordan: Kesän miekka
Koditon Magnus Chase on muinaisen viikinkijumalan poika, jonka on etsittävä isänsä kadonneen miekan estääkseen maailmanlopun taistelun, ragnarökin, alkamisen. Magnus Chase sarjan ensimmäinen osa, jossa seikkaillaan viikinkien mytologian parissa.

Maria Pukinmäen kirjastosta suosittelee:

Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä
Kesäloma ja kesätyö 1970-luvun pienessä kaupungissa. Kun maata hallitsi Kekkonen ja musiikkia kuunneltiin kasettinauhurilla.  Päähenkilöinä kaksi nuorta miestä, joista kummankin elämä muuttui. Vahvemmalle aukeni tie aikuisten maailmaan.  Heikomman tarina on riipaiseva kuvaus yhteisön tavasta kohdata erilaisuus.

Mikko Rimminen: Pussikaljaromaani
Kolme ei enää ihan nuorta miestä viettää yhden kesäisen päivän Helsingin Kalliossa ajelehtien, tehden havaintoja ja ottaen välillä yhteyttä ympärillä oleviin ihmisiin. Kirjassa on etsitty ja onnistuneesti löydetty uusia tapoja käyttää suomen kieltä. Hahmot ja heidän replikointinsa tuovat mieleen Aki Kaurismäen elokuvien hahmot.  Kirjan huumori on hitaasti muhivaa laatua. Lukija kiintyy kirjailijan tavoin surkuhupaisiin henkilöhahmoihin.

Evelyn Waugh: Mennyt maailma
Haikean kaunis kirja kertoo brittiläisen ylimystön elämästä maailmansotien välisenä aikana. Se kuvaa kaunista ystävyyttä, kiihkeää rakkautta ja lapsena omaksuttua uskoa, jonka vaikutus kestää koko elämän.

Merja Pukinmäen kirjastosta suosittelee:

Inga-Britt Wik: Ei onnellista rakkautta
50-luvun Helsinki ja nuori rakkaus. Britt muuttaa Helsinkiin opiskelemaan ja tapaa Jensin. Jensistä puhuvat kaikki. Jensin kanssa voi käydä säkenöiviä keskusteluja, erilaiset taustat tosin luovat jännitteitä. Britt on maalta, Jens kaupunkilainen, radikaali vasemmistoälykkö. 50-luvun suomenruotsalaisen ankkalammen edustajat vilahtelevat tarinassa ja Helsinki tuttuine kulmineen. Ajankuvana teos onkin kiinnostavimmillaan. Kirjaa voi lukea myös paljastusromaanina.

Maija Asunta-Johnston: Punapukuisen naisen talo
Tarina alkaa kun eläkkeelle jäämässä oleva suomalaissyntyinen virkanainen ostaa Unkarista pikku kylästä huonokuntoisen talon. Talo kaipaa korjausta ja valtava puutarha hoitoa, mutta energinen päähenkilö ei työtä pelkää. Talon kunnostustyöt aloitetaan viivyttelemättä ja valtavan puutarhan antimet poimitaan, säilötään, mehustetaan ja hillotaan ihailtavalla tarmolla. Kirjan viehätys perustuu yksinkertaisten arkiaskareitten perusteelliseen kuvaamiseen, päivän tapahtumien lomassa pohdiskeluun ja luonnon kierron seurailuun.

Raisa Suutarilan kirjastosta suosittelee:

Anni Swan: Kaarinan kesäloma
Nostalginen tyttökirja Kaarinasta, joka pestautuu kesäksi kotiopettajaksi savolaisen pikkukylän silmäätekevään perheeseen. Mukaan mahtuu myös seikkailu autiolla saarella. Kirja ilmestyi jo v. 1918.

Jo Baker: Longbournin talossa
Longbournin talossa asuu Jane Austenin romaanista tuttu Bennettin perhe, mutta nyt näkökulma on palvelusväen. ”Onko arvokkaampaa suositusta kuin tarkkasilmäisen palvelijan antama?”. Kirja on palvelusväen Ylpeys ja ennakkoluulo.

Tarja Suutarilan kirjastosta suosittelee:

Hawes, Annie: Extra Virgin: elämää Ligurian oliivilehdoissa (Jatko-osat: Kypsä poimittavaksi ja Calabrian perintö)
Hyväntuulinen, hauska, herttainen. Annie Hawes kertoo eläväisesti ja ironisesti elämästään Ligurian oliivilehdoissa, josta hän sisarensa kanssa osti huonokuntoisen ränsistyneen talon.

Follet, Ken: Kun suuret sortuvat (Vuosisata-trilogian I osa)
Kesällä ehtii varmasti tarttua näinkin paksuun kirjaan kuin ”Kun suuret sortuvat”.
Se kertoo koukuttavasti viiden perheen kohtaloista 1. maailmansodan aikana.
Henkilöt ovat todentuntuisia, jokaisella on omat heikkoutensa sekä vahvuutensa ja heidän kohtaloitaan seuraa suurella mielenkiinnolla.

Eeva Tapanilan kirjastosta suosittelee:

Laura Restrepo: Intohimon saari
Koralliriutta, samea laguuni, loputon meri ja kolmetoista palmua. Tätä kaikkea on Clippertonin saari Tyynellä valtamerellä. Tarinassa seurataan meksikolaisperheen yrityksiä asuttaa saarta vuosikymmenten mittaan. Piskuinen saari ja luonnonvoimat osoittautuvat kuitenkin mahtaviksi vihollisiksi.

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet
Kaunis ja kipeä romaani hylätyksi tulemisesta sekä henkisestä että fyysisestä matkanteosta. Tässä kirjassa päästään vierailemaan myös Suomessa!

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat
Upea romaani nykypäivän Nigeriasta! Ifemelu muuttaa Yhdysvaltoihin opiskelemaan, mutta amerikkalainen yhteiskunta ei tuo oikotietä onneen, ja ennen pitkää edessä on paluu kotimaahan.

Arja Tapanilan kirjastosta suosittelee:

Håkan Nesser: Sukujuhlat
Leppoisa, viihdyttävä ja pohdiskeleva kesädekkari niille, joille superkytät, takaa-ajot ja tappelut eivät ole tärkeintä. Sukusalaisuuksia jäljittää kunnon komisario ilman alkoholiongelmaa tai taipumusta väkivaltaisuuteen!

Kurt Nuotio: Karvainen rahastaja
Arvostetun teatterimiehen omaelämäkerrallisen kirjasarjan ensimmäinen osa. Nuotio muistelee varhaislapsuuttaan ja nuoruuttaan elämäniloisesti, hauskasti ja lämpimästi.

Pirkko Saisio: Voimattomuus
Keski-ikäinen pariskunta. Mökki. Juhannus. Tiivis kolmiodraama, joka etenee nopeina kohtauksina, näkökulmina. Syvä ja koskettava tarina ihmisten sisäisistä ja välisistä jännitteistä. Finlandia-ehdokas v. 2005.

Liisa Tapanilan kirjastosta suosittelee:

Walter Moers: Kapteeni Sinikarhun 13 ½ elämää
Merellä ajelehtivasta pähkinänkuoresta herkkusuiden saarelle, Sysivuoren yöakatemiaan, tornadokaupunkiin ja lopulta elämään kaikessa rauhassa…
Lapsenmieliselle 13 ja puoli seikkailua kuvitteellisella Zamonian mantereella, jossa aika ei käy pitkäksi!

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Itärannan kauniilla ja kirkkaalla kielellä kuvatussa, taitavasti rakennetussa dystopisessa maailmassa puhdas vesi on elämän ja kuoleman kysymys, varsinkin teemestarin tyttärelle.