Kouluyhteistyö

Korona-pandemian vaikutukset kouluyhteistyöhön:

Kirjaston kouluyhteistyössä noudatetaan voimassaolevia suosituksia. Poikkeusolosuhteissa tiedotamme tarkemmista toimintatavoista sivulla helmet.fi/kouluyhteistyohelsinki ja kirjastomme etusivulla. Toteutamme 1., 3. ja 7. -luokkien palvelut tarvittaessa etänä.

Materiaaleja etäopetuksen tueksi:

Kirjasto kotona -sivulta löydät ideoita ja sisältöjä etäopetuksen tueksi. Myös kirjaston materiaalipankista löytyy ideoita mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen.

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Erja Linnonmaa 

erja.linnonmaa(at)hel.fi.

040-627 5294

 Kirjasto tarjoaa jokaiselle 1.-, 3.- ja 7. -luokkalaiselle seuraavat palvelut:

Kirjasto on monipuolinen oppimisympäristö – kun koronarajoitukset ovat ohi, voit tuoda luokkasi opettelemaan kirjaston käyttöä, lainaamaan, sukeltamaan houkuttelevien tarinoiden maailmaan ja osallistumaan ohjatuille ryhmäkäynneille. Tervetuloa!

Ekaluokkalaisen kirjastostartti (tarvittaessa etänä)

Ohjattu tutustumiskäynti kirjastoon tai ekaluokkalaisjuhla, jonka yhteydessä oppilaat saavat ekaluokkalaiskampanjan kirjan omakseen. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille ensimmäisen kouluvuoden aikana. Oppilaat voivat noutaa kirjalahjan myös jo ennen luokkakäyntiä opettajan jakamaa kampanjakorttia vastaan. Kortit toimitetaan opettajille syyslukukauden alkupuolella.

Lukuintoa 3.-luokkalaisille (tarvittaessa etänä)

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana. Mikäli sinulla on erityistoiveita vinkkauksen teeman tai ajankohdan suhteen, voit olla meihin yhteydessä.

Kirjavinkkaustapahtumat 7.-luokkalaisille etänä

Rivien välistä -kirjavinkkaustapahtuma tuo esitykselliset kirjavinkkaukset tällä kertaa eri alueiden kulttuuritaloihin. Tapahtuma järjestetään maaliskuussa 2022 ja vinkkausesityksiin voi osallistua Malmitalossa, Maunula-talossa, Kanneltalossa, Vuotalossa sekä Oodissa. Esityksiä on suomeksi ja ruotsiksi. Varaukset esityksiin tehdään kultus.fi -sivuston kautta vuoden 2022 alkupuolella. Tapahtumasta tiedotetaan lukuvuoden 21-22 aikana Rivien välistä tapahtuman Helmet-sivulla helmet.fi/rivienvalista.

Verkkotapahtuma toteutetaan ja esitykset ovat nähtävissä Kirjastokaista.fi –sivulla maaliskuun 2021 lopusta lähtien koko kevään. Verkkotapahtuman ilmoittautuminen avautuu kultus.fi -sivustolla maaliskuun 2021 alussa. Tarkemmat tiedot: helmet.fi/rivienvalista

Muut kirjaston palvelut kouluille:

Tarjoamme kouluille myös muita palveluita kysynnän ja resurssien mukaan. Ota meihin yhteyttä!

Itsenäinen kirjaston hyödyntäminen luokan kanssa ei ole tällä hetkellä mahdollista koronarajoitusten vuoksi

Ohjattujen ryhmäkäyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita hyödyntämään kirjastoa aktiivisesti koko oppilaiden koulupolun ajan. Huomioithan, että osassa pääkaupunkiseudun kirjastojen toimipisteistä on käytössä myös omatoimi- eli itsepalveluaika, jolloin asiakaspalvelu on rajoitettua. Mikäli tarvitsette henkilökunnan apua itsepalveluaikoina, otathan kirjastoon yhteyttä etukäteen. Kirjastojen itsepalveluajat voit tarkistaa osoitteesta www.helmet.fi.

Tilojen varaaminen itsenäiseen käyttöön ei ole tällä hetkellä mahdollista koronarajoitusten vuoksi

Voit tarkastella ja varata Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginkirjastojen tiloja osoitteessa https://varaamo.hel.fi/. Voit myös tiedustella asiaa suoraan kirjastoista.

Kirjastokortti

Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Mikäli useampi oppilas on vailla kirjastokorttia ja haluat hoitaa asian kuntoon kirjastovierailun yhteydessä, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon.

Korttihakemuksen voit tulostaa täältä!

Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi. 

Celia-rekisteröinti 
Kirjastossamme voi rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Rekisteröitymiseen tarvitaan huoltajan täyttämä ilmoittautumislomake. Lisätietoja löydät täältä!  

Lukudiplomit

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomeja!

Valmiit kirjakassit ja monivaraukset

Keräämme pyynnöstä valmiita kirjakasseja esim. luokassa luettaviksi pulpettikirjoiksi tai vaikkapa erilaisista aiheista. Voimme myös varata luokalle tai lukupiirille useamman kappaleen samaa kirjaa (monivaraus). Kirjat lainataan luokan tai lukupiirin kortille. Kirjojen tilaaminen kestää n. 2 viikkoa. Ilmoitamme tilaajalle heti, kun kassi on valmiina noudettavaksi. Korona-aikana kassin voi noutaa vain aikuinen ilman ryhmää. Pyynnöt: erja.linnonmaa@hel.fi

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille

Lasten ja nuorten Oodi 

https://www.oodihelsinki.fi/

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri 

Viimeksi päivitetty 1.3.2021