Kouluyhteistyö

Korona-pandemian vaikutukset kouluyhteistyöhön:

Kirjaston kouluyhteistyössä noudatetaan voimassaolevia suosituksia. Poikkeusolosuhteissa tiedotamme tarkemmista toimintatavoista sivulla helmet.fi/kouluyhteistyohelsinki ja kirjastomme etusivulla. Toteutamme 1., 3. ja 7. -luokkien palvelut tarvittaessa etänä.

Materiaaleja etäopetuksen tueksi:

Kirjasto kotona -sivulta löydät ideoita ja sisältöjä etäopetuksen tueksi. Myös kirjaston materiaalipankista löytyy ideoita mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen.

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Erja Linnonmaa  erja.linnonmaa(at)hel.fi.  p.040-627 5294

 Kirjasto tarjoaa jokaiselle 1.-, 3.- ja 7. -luokkalaiselle seuraavat palvelut:

Kirjasto on monipuolinen oppimisympäristö – voit tuoda luokkasi opettelemaan kirjaston käyttöä, lainaamaan, sukeltamaan houkuttelevien tarinoiden maailmaan ja osallistumaan ohjatuille ryhmäkäynneille. Tervetuloa!

Ekaluokkalaisen kirjastostartti 

Ohjattu luokan ensimmäinen tutustumiskäynti kirjastoon, jonka yhteydessä oppilaat saavat ekaluokkalaiskampanjan kirjan omakseen. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille ensimmäisen kouluvuoden aikana, yleensä syyslukukauden lopulla. Ilmoittautuminen tapahtuu Kultuksen kautta osoitteessa: https://kultus.fi/ . Jos ilmoitetut ajankohdat eivät käy luokallesi tai sinulla on muita erityistoiveita, ota yhteyttä erja.linnonmaa@hel.fi niin sovitaan yhdessä sopiva aika. 

Lukuintoa 3.-luokkalaisille

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana, yleensä syyslukukauden alkupuolella. Ilmoittautuminen tapahtuu Kultuksen kautta osoitteessa: https://kultus.fi/ . Jos ilmoitetut ajankohdat eivät käy luokallesi tai sinulla on muita erityistoiveita, ota yhteyttä erja.linnonmaa@hel.fi niin sovitaan yhdessä sopiva aika.

Kirjavinkkaustapahtumat 7.-luokkalaisille 

Rivien välistä -vinkkaustapahtuma järjestetään alkusyksystä 2022. Esityksiä järjestetään kaksi suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen eri puolilla Helsinkiä. Vinkkaustapahtuma sisältää mediaa ja teatterin keinoja hyödyntävän vinkkausesityksen sekä kirjoihin ja lukemiseen liittyvää toimintaa. 

Tarkemmat tiedot tapahtumapäivistä ja -ajoista löytyvät ilmoittautumisen yhteydessä kultus.fi-palvelusta. Ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa 29.8.22 ja tapahtuma toteutetaan 20.9.-14.10 välisenä aikana! Lue lisää: helmet.fi/rivienvalista.

Muut kirjaston palvelut kouluille:

Tarjoamme kouluille myös muita palveluita kysynnän ja resurssien mukaan. Ota meihin yhteyttä!

Luokkien kirjallisuusvinkkaukset ja tiedonhaun opetus

Kaikki luokat voivat pyytää kirjallisuusvinkkauksia ja tiedonhaun opetusta koko lukuvuoden ajan. Niitä toteutetaan resurssien mukaan.

Lukudiplomit  

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen?
Suosittelemme Lukudiplomeja! Lukudiplomikirjat ovat Helmet-kirjastojen suosituimpia kirjoja ja niistä on usein varausjonoa. Oppilaille tarvittavista kirjoista kannattaa siis tehdä ajoissa varaukset.

Valmiit kirjakassit ja monivaraukset

Keräämme pyynnöstä valmiita kirjakasseja esim. luokassa luettaviksi pulpettikirjoiksi tai vaikkapa erilaisista aiheista. Voimme myös varata luokalle tai lukupiirille useamman kappaleen samaa kirjaa (monivaraus). Kirjat lainataan luokan tai lukupiirin kortille. Kirjojen tilaaminen kestää n. 2 viikkoa. Ilmoitamme tilaajalle heti, kun kassi on valmiina noudettavaksi. Pyynnöt:erja.linnonmaa@hel.fi

Itsenäinen kirjaston hyödyntäminen 

Ohjattujen ryhmäkäyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita hyödyntämään kirjastoa aktiivisesti koko oppilaiden koulupolun ajan. Huomioithan, että osassa pääkaupunkiseudun kirjastojen toimipisteitä on käytössä myös omatoimi- eli itsepalveluaika, jolloin asiakaspalvelu on rajoitettua. Mikäli tarvitsette henkilökunnan apua itsepalveluaikoina, ota kirjastoon yhteyttä etukäteen. Kirjastojen itsepalveluajat voit tarkistaa osoitteesta www.helmet.fi. Pukinmäen kirjastossa omatoimiaikaa ei ole.

Tilojen ja laitteiden varaaminen luokkien itsenäiseen käyttöön 

Voit tarkastella ja varata Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginkirjastojen tiloja osoitteessa https://varaamo.hel.fi/. Voit myös tiedustella asiaa suoraan kirjastoista.

Kirjastokortti

Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Mikäli useampi oppilas on vailla kirjastokorttia ja haluat hoitaa asian kuntoon kirjastovierailun yhteydessä, ota etukäteen yhteyttä kirjastoon.

Korttihakemuksen voit tulostaa täältä!

Opettaja voi hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi. 

Celia-rekisteröinti 
Kirjastossamme voi rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Rekisteröitymiseen tarvitaan huoltajan täyttämä ilmoittautumislomake. Lisätietoja löydät täältä!  

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille

Lasten ja nuorten Oodi 

https://www.oodihelsinki.fi/

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri 

Viimeksi päivitetty 29.12.2021