Lammaspatsas kirjastossa


Kun asiakkaat astuvat Pukinmäen kirjastoon sisään, he tapaavat ensimmäiseksi lammasemon karitsoineen. Tämä äidinrakkautta ilmentävä pronssinen veistos on ilahduttanut etenkin kirjaston pienimpiä asiakkaita aina kirjaston avaamisvuodesta (1985) lähtien. Veistoksen nimi ei ole Lammas ja karitsat, vaan Kevät, ja sen on tehnyt kuvanveistäjä Nina Terno. Vuonna 1983 valmistunut teos on kuulunut Helsingin taidemuseon kokoelmiin vuodesta 1984 lähtien. Mutta kuka oli Nina Terno?

Nina Terno syntyi Viipurissa 1935. Hänen vanhempansa olivat vallankumouksesta paenneita venäläisiä emigrantteja. Suku on alunperin Nižni Novgorodin alueelta lähtöisin. Talvisodan sytyttyä perhe joutui lähtemään uudelle pakomatkalle. Ternot asettuivat Tampereelle, jossa taiteilija aikuistui. Taiteellinen nuori nainen lähti Helsinkiin, jossa hän opiskeli sekä Sibelius Akatemiassa että Suomen taideakatemian koulussa, mutta kuvanveistosta tuli hänen omin taiteenalansa. Hän kuoli Helsingissä vuonna 2003 ja teki töitä lähes loppuun asti.

Kuvanveistäjänä Nina Terno sai vaikutteita Italian modernista veistotaiteesta ja informalismista. Taiteellisina esikuvinaan hän piti etenkin italialaista Marino Marinia, sekä sveitsiläistä Alberto Giacomettia. Eläin- ja luontoteemat olivat Nina Ternolle tärkeitä.1960-luvulla hän oli mukana ympäristöasioista huolta kantavissa ryhmissä ja sai vaikutteita etenkin Pentti Linkolan ajattelusta. Järkyttävät eläinhahmot ovat hätähuutoja luonnon ja pienen ihmisen puolesta. Eläimistä rakkain oli hevonen, lampaatkin olivat tärkeitä. Monen vuoden ajan hänellä oli oma myös oma lammaslaumansa. Kotieläinpatsaat, kuten lammaspatsaat, merkitsivät lämpöä ja toivoa, toivat tuulahduksen menetetystä maaseudusta, luonnon ja ihmisen yhteydestä. Nina Ternolla oli aina tapana tehdä useita variaatioita samasta teemasta. Joidenkin mielestä hän työsti samoja teoksia koko ikänsä. Lampaasta karitsoineenkin on monta versiota.

Nina Ternon töitä on monen taidemuseon kokoelmissa. Viimeksi hänen töitään oli Ateneumissa nähtävänä näyttelyssä, jossa esiteltiin Tuomo Seppo kokoelmaa. Laajasalolaisen koulun pihalla on esillä hänen veistoksensa Karuselli.

Lähteet:

Kuvanveistäjän luona – Hos skulptören. Helsinki, 1982
Leikola, Anto – Savelainen, Hannele : Silkkiuikusta pronssilinnuksi. Helsinki. 2000
Nina Terno Retretissä. Punkaharju, 1985
Nina Ternon muistokirjoitus HS 3.12.2003

Nina Ternon Karuselli Yliskylän koulun pihassa

Nina Ternon töitä Ateneumin taidemuseossa

Teksti: Maria Kotila, kuva: Merja Ahvenainen