Nuorten kesätekemistä kirjastossa

Joku voisi vanhahtavasti ajatella, että kirjasto on pelkästään kirjojen lainaamista varten. Toki kirjat ja lainaaminen ovat edelleen tärkeä osa kirjastojen toimintaa, mutta kirjasto on nykyään sen lisäksi paljon muuta. Todistaaksemme sen keräsimme 5 vinkkiä etenkin nuorten kesätekemiseksi. Kyseiset vinkit ovat taatusti päteviä myös hieman nuoremmille ja iäkkäämmille henkilöille ja ne pätevät talvisinkin. Sitten listaan!

Pelaaminen

Kirjastoista löytyy paljon erilaisia mahdollisuuksia pelaamiseen. Suosittelemme erityisesti kotoisia pelitiloja, jotka on varustettu muun muassa PS4, Xbox One ja Nintendo Switch konsoleilla. Pelitiloja löytyy muun muassa Jätkäsaaren, Myllypuron ja Maunulan kirjastoista, sekä keskustakirjasto Oodista. Erityisesti Oodin pelitilat ovat mukavia ja hyvin äänieristettyjä, mutta niistä kannattaa tehdä varaus ajoissa! Pelitilan voi varata osoitteessa https://varaamo.hel.fi/, josta löytyy myös lisätietoja pelitilojen säännöistä ja käytännöistä. Oodista löytyy lisäksi tehokkaita pelitietokoneita. Ei unohdeta, että tablettejakin löytyy monista kirjastoista.

Miksi sitten lähteä kirjastoon pelaamaan, kun se on mahdollista myös kotona? No, kirjastossa voit testata uusia pelejä ja pelialustoja, voit pelata kaverien kanssa livenä ja saat raitista ilmaa kirjastoon siirtymisen aikana, toisin kuin jos pelaisit kotona. Kirjastojen valikoimaan kuuluu nykyään paljon pelejä, jotka voit hakea samalla varaushyllystä ja testata vaikka heti. Siinä syytä kerrakseen!

Pelaaminen

Opiskelu ja lukeminen

Myönnetään, opiskelu ei ole monen mielestä kovin mieluisaa kesätekemistä. Kaiken opiskelun ei kuitenkaan tarvitse liittyä kouluun, vaan voi esimerkiksi opetella kirjoittamaan paremmin kymmensormijärjestelmällä tai muuten vain opetella tietokoneen käyttöä. Lukeminen…

Monesta kirjastosta löytyy ihanan hiljaisia sekä inspiroivia tiloja opiskelulle, lukemiselle ja muulle hiljaiselle tekemiselle. Kotona päätyy usein vain selailemaan Instagramia, mutta kirjastoon kännykkää ei edes tarvitse ottaa mukaan, jos vain on varma, että kykenee pysymään hengissä ilman sitä. J

Monesta kirjastosta löytyy kotoisia kokoustiloja, jotka sopivat mainiosti esimerkiksi ryhmässä opiskeluun tai lautapelin pelaamiseen, josta kohta lisää.

Opiskelu ja lukeminen

Lautapelit

Lautapelien pelaaminen on kiva tapa viettää aikaa ystävien kanssa. Pelejä löytyy joka lähtöön: pitkiä strategiapelejä tai nopeita korttipelejä. Myös palapelejä löytyy. Suosittelemme testaamaan rohkeasti uusia ja erilaisia pelejä, niistä saa vähintäänkin hyvät naurut, vaikkei itse pelaaminen onnistuisikaan täydellisesti. Toisaalta, ajattomat klassikot, kuten Twister tai Afrikan tähti, eivät petä koskaan. Lautapelejä löytää lähes jokaisesta Helmet-kirjastosta ja niitä voi varata samalla tavalla kuin kirjoja. Lautapelien laina-aika on kaksi viikkoa.

Lautapelien pelaamiseen löytyy yleisiä ja varattavia tiloja monesta kirjastosta.

Lautapelit

Kaupunkiverstas

Oodin kaupunkiverstaaseen kuuluu muun muassa ompelukoneita, 3D printtereitä ja suurkuvatulostimia. Kaupunkiverstaan luomistyössä on vain taivas rajana. Esimerkiksi ompelukoneilla voi tehdä konkreettisen ympäristöteon ja paikata rikki menneet sukat tai ommella oman kangaskassin. Talven pimeyttä ajatellen vaatteisiin voi ommella heijastimia. Suurkuvatulostimella voi luoda itselleen julisteita tai vaikka taulun.

Oodissa järjestetään säännöllisesti kursseja kaupunkiverstaan työkaluihin liittyen. Luonnollisesti henkilökunta auttaa ja opastaa verstaan käytössä myös muina aikoina.

Lisätietoa kaupunkiverstaasta löydät muun muassa Oodin nettisivuilta https://www.oodihelsinki.fi/.

Ulkoilu

Lämpimällä kesäkelillä ei välttämättä huvita istua sisällä kirjastossa, mikä on täysin ymmärrettävää. Onneksi kirjastot sijaitsevat usein lähellä ulkoilualueita. Esimerkiksi Oodin uusi puistoalue on loistava paikka piknikille, kävelylle tai frisbeen heittelylle. Toinen esimerkki on Töölön kirjasto ja Topeliuksen puisto.

Aina ei tarvitse edes tehdä mitään. Voi istua puistossa, Oodin parvekkeella ja vain ottaa rennosti. Koska sitä vartenhan kesä on, että ei tarvitse olla menossa joka paikkaan pää kolmantena jalkana, vaan on tilaa hengittää.

Ulkoilu

Mukavaa ja aurinkoista loppukesää!

Kesätyöntekijät Viki ja Bianca