Rikhardinkadun kirjasto – taiteiden keidas

”Rikhardinkadun kirjasto on kirjat, taide, tilat. Tätä taloa on rakastettu niin paljon, että sen tuntee tänne tullessaan." 
Kirjaston pitkäaikainen kirjastonhoitaja Emmi Martin

Rikhardinkadun kirjaston moni-ilmeinen taideprofiili luotiin jo 1980-luvulla pääkirjaston siirtyessä Pasilaan. Rikhardinkadun kirjasto on myös kansainvälisen kirjastoalan järjestö IFLAn taidekirjastojen ryhmän jäsen ja mukana pohjoismaisten taidekirjastojen listalla. Suomalaisia taidekirjastoja Arlis Nordenin sivustolla. 

Taidekirjoille on omistettu koko kirjatornin pohja eli ns. Taidekerros kirjaston 2. kerroksessa. Kokoelma käsittää yli 5000 nidettä. Helmetistä taidekirjakokoelma löytyy hakusanalla TAIDEKERROS. Täältä löydät kirjallisuutta luolapiirroksista graffitiin! Taidekerroksen kirjat Helmet-tietokannassa.

Kirjojen lisäksi kirjastoon on tilattu 17 laadukasta taidelehteä. Ne löydät 3. kerroksen lehtialueelta tai Helmetistä. Rikhardinkadun kirjaston taidelehtikokoelma Helmet-tietokannassa.

Taidekirjojen kanssa toisessa kerroksessa sijaitsevat kirjaston musiikkiosasto, elokuvat, teatteri- ja tanssitaiteen teokset, sarjakuvataide sekä suomenkielinen kaunokirjallisuus. Lisäksi sieltä löytyy taiteilijakirjakokoelma RikArt. Vuonna 2000 perustettu kokoelma on Suomessa ainoa laatuaan ja sisältää liki 500 taideteosta.

Kirjaston näyttelytarjonta on vilkasta ja näyttelyjä järjestetään kirjaston kaikissa kolmessa pääkerroksessa. Voit seurata näyttelyjen aikatauluja Helmetin Näyttelyt-osiosta. Näyttelyt Rikhardinkadun kirjastossa. Tai tule pitämään oma näyttelysi meille! Hae tilaa omalle näyttelyllesi Rikhardinkadun kirjastossa.

Tärkeä osa Rikhardinkadun kirjaston taidepalveluja on vuonna 1995 toimintansa aloittanut Taidelainaamo kirjaston pohjakerroksessa. Taidelainaamo sekä sen yhteydessä toimivat ja kirjaston omaa näyttelytarjontaa täydentävät galleriat Arthur ja Rikhard ovat Helsingin taiteilijaseuran ylläpitämiä. Kannattaa poiketa näissäkin! Helsingin Taiteilijaseuran Taidelainaamo.

Kaiken tämän lisäksi kirjastossa järjestetään säännöllisesti monenlaisia kirjallisuus- ja musiikkitapahtumia. Ja onhan pelkkä kirjastorakennuskin, Theodor Höijerin suunnittelema ja vuonna 1881 valmistunut uusrenessanssivalio jo itsessään näkemisen arvoinen! Muista myös käydä lastenosastolla 1. kerroksessa, jonka seiniin Juha Rissanen maalasi yli sata vuotta sitten upeat isokokoiset freskot.

Tervetuloa Rikhardinkadun kirjastoon tekemään löytöjä ja tutustumaan taiteeseen sen monissa muodoissa!