Kirjatornin pohja_iso

Rikun uusittu kerroskartta: numeroita ja kirjaimia

Marraskuun mittaan olemme muuttaneet aikuisten osaston kirjojen järjestystä. Eniten muutoksia on tapahtunut toisen kerroksen korkeudelta alkavassa kirjatornissa, jossa sijaitsevat tietokirjat (luokat 000-999) sekä ruotsin- ja vieraskielinen kaunokirjallisuus.

Rikun kaksi puoliskoa ja uusittu kerroskartta

Rikhardinkadun kirjastorakennuksessa on kaksi puoliskoa: ensimmäisen puoliskon muodostavat Rikhardinkadun pääsisäänkäynnin puolella sijaitsevat pääkerrokset 1-3 ja kellarikerros. Talon toisessa puoliskossa sijaitsee kirjatorni, joka alkaa samalta korkeudelta kuin toinen pääkerros.

Kirjojen järjestyksen muuttamisen ohella uusimme kirjaston opasteet. Kirjatornin puolella kerrostasot ovat puolikkaita verrattuina pääkerrosten 1-3 korkeuteen. Kirjatornin kerrostasot on uudessa kerroskartassa merkitty kirjaimilla A-E. Kirjatornin kerrostasojen kirjainmerkinnöillä pyrimme välttämään kirjatornin puolikkaiden kerrostasojen sekoittumisen pääkerrosten numerointiin.

Pääkerrosten ja kirjatornin hissit

Kolmeen pääkerrokseen pääsee kulkemaan muun muassa kirjaston ala-aulan hissillä, joka kulkee kerrosten 1-3 väliä.

Kirjatornin kaikille tasoille pääsee talon toisella hissillä, joka löytyy ensimmäisessä kerroksessa lainaustoimistosta. Kirjatornin puolikkaat kerrostasot on merkitty tasokirjaimilla A-E: taso A on toisen kerroksen korkeudella sijaitseva kirjatornin pohja, ja tasot B-E nousevat tästä ylöspäin.

Kirjatornin taso A sijaitsee samalla korkeudella 2. pääkerroksen kanssa, ja kirjatornin taso C sijaitsee samalla korkeudella 3. pääkerroksen kanssa. Lainaustoimiston hissillä on siis pääsy 2. kerrokseen kirjatornin tasolta A ja 3. kerrokseen kirjatornin tasolta C.

Kirjatornin hissin kautta kirjastoon on esteetön pääsy kellarikerroksesta. Esteetön sisäänkäynti löytyy Korkeavuorenkadun puolelta sisäpihalta (Korkeavuorenkatu 43).

Uusi kerroskartta – kirjaimia ja numeroita

Uusittuja opasteita on esillä kirjaston eri kerroksissa. Lisäksi uusi opaskartta on mahdollista saada tulosteena kirjastosta mukaan.

Kerroksilla ja kirjatornin tasoilla on numeroiden lisäksi omat värikoodinsa:

Kerros 1: Tilaa kohtaamiselle

-lainaus ja palautus, varausten nouto, bestsellerit ja pokkarit, elokuvat, pelit, lapset ja nuoret, kokoushuone, ryhmätyöhuone Tyko, Galleria Rikhard

Kerros 2 / Kirjatornin taso A: Taidetta ja tarinoita, luokat 780-789; 1-1.4; 1.791-8.791

-Kerros 2: neuvonta, musiikki, suomenkielinen kaunokirjallisuus, sarjakuvat, Taiteilijakirjagalleria

            -Kirjatornin taso A: kuvataide, arkkitehtuuri, teatteri, tanssi, elokuva

Kirjatornin taso B: Kertomuksia kielillä , luokat 2-8.4

            -ruotsinkielinen kaunokirjallisuus, vieraskielinen kaunokirjallisuus

Kerros 3 / Kirjatornin taso C: Ajatuksia ja matkoja , 000-499

            -Kerros 3: lehdet, lukusali, ryhmätyöhuone Aurora

            -Kirjatornin taso C: kirja-ala, filosofia, uskonnot, yhteiskunta, maat ja matkailu

Kirjatornin taso D: Tieteile, tee ja tuunaa , luokat 500-699, 764.1-764.9, 790-798

-luonnontieteet, lääketiede, tekniikka, liiketalous ja talous, ruoka ja juoma, sisustus, käsityöt ja askartelu, liikunta ja urheilu

Kirjatornin taso E: Kieliä ja mennyttä maailmaa , luokat 800-999

            -kirjallisuustiede, kielet, historia, elämäkerrat, Helsinki-kokoelma