Hyppää sisältöön
{{ selectedLibrary.Picture.Name }}

Yhteystiedot

{{ selectedLibrary.Address.Street }}
{{ selectedLibrary.Address.Zipcode }} {{ selectedLibrary.Address.City }}
Koirat sallittu
Koirat kielletty
Siirry kirjaston sivuille

Uusimmat tapahtumat

RikArt 22 - Rikhardinkadun kirjaston taiteilijakirjakokoelma 22 vuotta

Juhlanäyttelyn on koonnut kokoelman perustaja Emmi Martin

Näyttely on koottu yhteistyössä galleria Dueton kanssa https://www.galleriaduetto.fi/

Dueton taiteilijakirjanäyttelyn ja Rikart-taiteilijakirjakokoelman esittely torstaina 4.8. Tapaaminen Galleria Duetossa klo 17.

Taiteilijakirja on kuvataiteen ja kirjan välimuoto. Sen tärkein ominaisuus on, että se on luovan työn tulos, taideteos itsessään. Se myös pohtii usein eri tavoin kirjan olemusta. Taiteilijakirja voidaan ajatella vastapainona e-kirjalle ja digitaaliselle ajalle – kirjan fyysinen olemus vetoaa kosketusaistiin.

Innoitus taiteilijakirjakokoelman perustamiseen Rikhardinkadun kirjastoon lähti siitä, että haluttiin tuoda tätä mielenkiintoista ja vähän tunnettua taidemuotoa esille. Asia sopi hyvin taidepainotteisen Rikhardinkadun kirjaston profiiliin. Tällä hetkellä kokoelmassa on yli 470 teosta. Ja nyt ne kaikki on laitettu esille näihin taiteilijakirjakaappeihin! Teoksista on luettelo, mutta (valitettavasti!) nimilappujen laittaminen osoittautui mahdottomaksi...

Teosten hankinnassa on jouduttu käyttämään runsaasti luovaa mielikuvitusta: ei ole ollut olemassa esimerkiksi mitään selkeää hankintapaikkaa. Alusta alkaen suunnitelma oli tehdä kokoelmasta monipuolinen ja jopa haastava. Taiteilijakirja on käsitetty mahdollisimman väljästi, tarkoitus on, että katsoja voi itse myös pohtia asiaa!

Taiteilijakirjatyyppejä ovat mm.:
painetut teokset (painos on rajattu)
graafiset teokset (monotypiat, litografiat)
maalatut, piirretyt, käsityönä tehdyt kirjat
uniikit, yksittäiset kirjaobjektit, kirjaveistokset
haitarikirjat
koosteet (laatikot, rasiat, kotelot, kuvasalkut, kortistot, korttipakat, pussit)

Kokoelmasta perustamisesta laadittiin opetusministeriön apurahalla raportti. Heti alussa päätettiin, että kokoelmasta muodostettaisiin myös verkkoversio, RikArt, jossa on kuvien lisäksi lisätietoa teoksista ja taiteilijoista ja myös teosten kuvat. Teksti on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. RikArtissa on myös lisätietoa taiteilijakirjoista ja esimerkiksi tiedot erillisistä näyttelyistä. Valitettavasti RikArt ei tällä hetkellä ole käytettävissä ja sen tulevaisuus on toistaiseksi avoin. Teokset on kuitenkin luetteloitu myös Helmetiin.

Helsingissä 22.7.2022
Emmi Martin
RikArtin perustaja

Kuvassa: Synnöve Dickhoff: Memory of You - Muistan sinut

2. krs (Rikhardinkadun kirjasto)

20.7.2022 - 31.12.2022

Viimeksi päivitetty 28.7.2022