Juha Hurme

Juha Hurme: ”Oikeastaan olen aina vapaalla”

Kirjailija ja ohjaaja Juha Hurmeen vierailu 24.4.2019 Ison Omenan kirjastossa oli osa Espoon kaupunginkirjaston hanketta På Två Språk – Kahdella kielellä. Opiskelijat Lumi Seljavaara ja Oliver Sundqvist Etelä-Tapiolan lukiosta sekä Aure von Zansen ja Kaia Paukku Mattliden gymnasiumista olivat valmistelleet kysymyksiä eri aiheista, kuten sukupuolten yhdenvertaisuus, kaksi- ja monikielisyys sekä kirjailijan työ. Näiden aiheiden myötä Hurmeen ja opiskelijoiden keskustelusta tuli vaihteleva ja mielenkiintoinen. Myös yleisöllä oli mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Kirjailijaesikuvikseen Juha Hurme nimesi Tove Janssonin ja Astrid Lindgrenin. Erikseen hän korosti Minna Canthia, joka oli aikanaan rohkein ihminen yhteiskunnassa, joka ei uskonut miesten ja naisten tasa-arvoisuuteen. Hurmeelle itselleen sukupuolten tasa-arvo on aina ollut itsestäänselvyys, ja hän kutsuukin itseään feministiksi.

Kysymykseen ruotsin kielen asemasta Suomessa Juha Hurme vastasi, että hänelle ruotsin kieli on aina näyttäytynyt osana Suomea. Hurmeen suomenkieliset vanhempansa näkivät ruotsin kielen rikkautena, minkä vuoksi hän aikuistuessaan yllättyi ja pettyi huomatessaan millainen ongelma siitä on tehty. Hurme muistutti vielä saamen kielen säilyttämisen tärkeydestä ja siitä, miten maahanmuuttajien mukanaan tuomat kielet rikastuttavat maatamme.

Juha Hurme puhui lämpimästi kirjailijan työstään ja lukemisesta. Ei voi kirjoittaa, jos ei lue, sanoi hän. ”Kirjoittaakseen yhden sanan on luettava niitä tuhat.”

Hurme kertoi olevansa yhtä iloinen, lainataanpa hänen kirjojaan kirjastosta tai ostetaan kaupasta. Tärkeintä hänelle on saada kertoa tarinoita. Silloin työnteko tuntuu kuin olisi koko ajan vapaalla.

Parhaillaan Hurme kirjoittaa näytelmää Artturi Ilmari Virtasesta. Näytelmän nimi on Rehu-Virtanen ja sen ensi-ilta on 11.6. Vantaan Näyttämöllä. Esitys sopii kaikenikäisille, ja näytelmä on Hurmeen mukaan parasta mitä hän koskaan on kirjoittanut.

Teksti ja kuva: Julia Wickholm

Käännös: Satu Nylund