Nuorten PrePride oli lämmintunnelmainen karnevaali

Nuorten suunnittelemassa ja toteuttamassa tapahtumassa Sellon kirjastossa puhuttiin oikeudesta olla oma itsensä. Innokkaimmat osallistujat saivat poskiinsa maalaukset ja itse painetut pinssit rintaan. Kaikki värikkäät sateenkaarileivokset menivät parempiin suihin.

Rohkeimmat jopa uskaltautuivat esiintymään avoimella lavalla.

Senja-ja-sateenkaarileivoks.jpg

Illan kohokohta oli Sateenkaaripaneeli.

Erilaisista sateenkaaritaustoista tulleita nuoria haastatteli Julia.

Kun Ronja kertoi yläkoulussa luokkatovereilleen sateenkaarivanhemmistaan, sai hän tietämättömän luokkalaisensa muuttamaan oudon kantansa varasteluun taipuvaisista sateenkaarilapsista. Ronja ei ole juurikaan kokenut kouluaikaan syrjintää taustansa vuoksi. Päinvastoin, se on herättänyt tervettä uteliaisuutta. Aikuisempana hän on joutunut jopa puolustamaan vanhempiensa ihmisoikeuksia väittelyssä perinteisten perhearvojen kannattajan kanssa. Se tuntui Ronjasta loukkaavalta ja sai hänet puolustamaan julkisesti tasa-arvoisen avioliittolain toteutumista.

Paneeli.jpg

Elias tiesi jo pienenä syntyneensä väärään ruumiiseen. Vanhempien suhtautuminen oli lempeää ja ymmärtävää. Koulutovereille se oli toisinaan ongelma. Peruskoulun jälkeen Elias aloitti sukupuolenkorjausprosessiin. Hänen tarinaansa voi seurata muun muassa tästä

Leevi tykkäsi pojista jo pienenä. Hänenkin vanhempansa suhtautuivat asiaan mutkattomasti. Kouluaikaan Leevi joutui rajun väkivallan kohteeksi erilaisuutensa vuoksi. Sairaalassa toipuessaan hän ei voinut ymmärtää miksi joutui niin voimakkaan vihan kohteeksi vain olemalla oma itsensä.

Aikuisena hän ei enää pelkää olla juuri sellainen kuin on, miehekäs, naisellinen tai androgyyni. Leevi jakaa positiivisuutta ympärilleen huomioimalla muut, halaamalla tai vaikka pistämällä tanssiksi, joka on hänen intohimonsa.

Kun Lore kertoi isälleen pitävänsä tytöistä, johti se pitkään puhumattomuuteen. Nykyään isä korvaa häpeäänsä huonosta käytöksestä ylenpalttisella ymmärryksellä.

Loren nykyinen tyttöystävä ilmoitti puolen vuoden seurustelun jälkeen olevansa poika. Loren mieli pyörähti aika voltin, kun lesbosuhde oli muuttumassa heterosuhteeksi. Suhde kesti kumppanin sukupuolenkorjausprosessin. Yhteiseloa on jatkunut jo yli viisi vuotta. Lopultakin Lore ymmärsi rakastavansa ihmistä, ei sukupuolta.
 

Ihmisille, jotka eivät hyväksy sateenkaari-ihmisiä, nämä nuoret haluavat lähettää terveiset:
 

Tutustu. Kuuntele. Keskustele. Käytä voimasi tärkeämpien asioiden hoitamiseen, kuin toisen ihmisen seksuaalisuuden miettimiseen.

Olemme lopultakin ihan tavallisia, samanlaisia, ainutlaatuisia ja täydellisiä ihmisiä juuri sellaisena kuin olemme.

Teksti ja kuvat: Aila Kaunisvaara,
Espoonlahden kirjastot