Oodi Suomen kirjastoille


Se alkoi Kauniaisissa 1950-luvun alussa: mamman tai sysikan kanssa Kauniaisten kauppalan kunnankirjastossa kotitiemme Heikelintien varrella  kauniin yksityisen huvilan alakerrassa avautui pikku  Rafulle ihan uusi uskomaton seikkailujen ja satujen maailma.

Lapsuuteni ajan kovia kirjailijanimiä olivat Jalmari Finne ehkä ykkösenä Kiljusineen, sitten tietenkin Enid Blyton Viisikkoineen, ja vähitellen minut ajoi edelleen rakastamani scifin pariin Jules Verne, Edgar Rice Burroughs ja myöhemmin H. G. Wells ja Arthur C. Clarke ym. ym.  Näin lapsuudenkodissani Kauniaisissa ehdin vielä hyvin tutustua myös niin maailmankirjallisuuden paksumpiin klassikoihin kuin kotimaisiin Väinö Linnan ja Mika Waltarin suurteoksiin.

Kauniaisten kaupunginkirjasto muutti sittemmin kaupungin keskustaan kuuluen nykyään Helmet-kirjastokimppaan yhdessä Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupunginkirjastojen kanssa.

Omien muuttojeni yhteydessä myöhemmin tutuiksi ovat tulleet Espoossa myös Viherlaakson ja Kivenlahden sekä vielä Lappeenrannan kirjasto juuri ennen armeijaan menoani.

Nyt olen asunut jo yli 20 vuotta Leppävaarassa Sellon kirjastoa vastapäätä. Näin minulla on sananmukaisesti Oma Kirjasto koko ajan käytettävissäni: ei muuta kuin Taskukirjastoon (kätevä puhelinsovellus) tilaus niin pian sähköpostiini tulee ilmoitus tuoreimmasta Alastair Reynoldsin avaruusromaanista tai Ismo Leikolan raportista Amerikan valloituksesta.

Eikä saatavilla ole vain kirjojen loputonta tarjontaa: voin varata musiikkia ja elokuvia (CD-, DVD- tai BlueRay-levyinä), jos niitä ei aina suoratoistopalveluista löydäkään.

Kaikkia kirjastoni palveluita en ole vieläkään oppinut tuntemaan tai käyttämään: kuulemma voisin kirjastossani opiskella ukulelen soittamista tai tehdä 3D-tulostuksia siellä.

Printteriä en enää tarvitse kotona, koska kadun toisella puolella ovat kaikki nettipalvelut myös tarjolla. (Espoossa tuloste- ja kopiomaksu on 0,20 €/sivu - enint. 20 kpl/asiointikerta)

Ja kaikki muu on siis maksutta Sinullekin tarjolla. Tulet sitten mistä maasta tahansa, olet tervetullut suomalaiseen Kirjastoon - missä vain Suomessa.

Ralf Holm