Sellon Paja - meillä saa tehdä!

Paja sijaitsee 1. kerroksessa, musiikkiosaston yhteydessä. Osastolla on asiakkaille pöytätietokoneita, joilta voi tulostaa osastolla sijaitsevaan tulostimeen.

Suora linkki Pajan sivulle: www.helmet.fi/sellonpaja


Pajasta löytyy seuraavia laitteita:

3D-tulostimia, 3D-skanneri, vinyylitulostin, vinyylileikkuri, laminointilaite, rintanappikone, ompelukone, silityslauta ja rauta, lämpöprässi, kuvankäsittelykone, julistetulostin, kuvaskanneri,  laminointilaite, silppuri sekä digitointilaitteet VHS:lle, C-kaseteille, vinyylilevyille, kelanauhoille ja kaitafilmeille

Laitteet voi varata itsepalveluna netistä >> Varaamo 
Ensimmäisen kerran opastusajat varataan paikan päällä tai puhelimitse numerosta 09 816 57607.


Paja tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden käyttää ja kokeilla erilaisia laitteita. Pajassa on tarkoitus oppia kokeilemalla itse tai yhdessä henkilökunnan kanssa. Pajan laitteiden käyttö on maksutonta.

Polkupyörän huoltopisteessä voi kirjaston työkaluilla ja tarvikkeilla huoltaa omaa pyörää. Varaa aika Varaamosta. Pajassa on yleisimmät työkalut, korjausteline, pumppu, öljyä, paikkoja sisäkumeihin, kotiin lainattavat työkalut, kirjaoppaita, henkilökohtaista opastusta huoltoon (varaa aika opastukseen p. 09 816 57607 tai paikan päällä Pajassa). Pajassa voimme auttaa oikeiden osien hankinnassa ja asennuksessa. Erikoisempien huoltojen, kuten jousitusten ja hydraulisten jarrujen kanssa, suosittelemme pyöräliikkeen puoleen kääntymistä

 


Pajan opastukset:

Laitteiden käyttöön pitää ensimmäisellä kerralla varata puhelimitse opastusaika (p. 09 816 57607). Opastuksia tarjoamme maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina klo 18 asti. Viikonloppuisin ja torstaisin laitteisiin ei saa opastusta.

Esimerkiksi 3D-printtauksen perusteiden opastus kestää tunti / 1 oppilas. Ennen opastusta voi valmiiksi etsiä erilaisia malleja tältä sivustolta. Myös itse tehtyjä malleja voi tulostaa kirjastossa.

Tietopaja tiistaisin klo 16-17.30 (kesäaikana on tauko). Tietopajassa yritetään ratkoa yhdessä asiakkaan kanssa kaikkia mahdollisia ongelmia, jotka liittyvät tietokoneisiin, tabletteihin tai älypuhelimiin. Opastus on henkilökohtaista, mutta aikaa ei tarvitse varata etukäteen. Katso kaikki opastukset ja tapahtumat  Tapahtumat-sivulta!

Voit myös varata kirjastolaisen henkilökohtaiseen neuvontaan -> tästä

VR-pelihuone

Sellon kirjaston VR-pelihuoneessa voit tutustua virtuaalitodellisuuksiin ja pelata VR-pelejä Oculus Rift -laseilla. Ikäraja itsenäiseen käyttöön on 15 vuotta. Peliohjaimet lainataan kirjastokortilla. Alle 15-vuotiaat vain huoltajan kanssa.Varaathan ensimmäisellä kerralla opastuksen Pajasta tai puhelimitse numerosta 09 81657607. Varaukset:  Varaamo 
 

Pajan varattavat laitteet:
 

3D-tulostimet: Pajassa on neljä Ultimaker 2 + 3D-tulostinta ja yksi Ultimaker 3 -tulostin. Niillä voidaan tulostaa pieniä esineitä. Tulostamiseen käytetään PLA-muovia, joka on uusiutuvista materiaaleista tehtyä biohajoavaa muovilankaa. Ultimaker 3:ssa on myös mahdollisuus käyttää vesiliukoista PVA-materiaalia. Suutin 0,4 mm.

3D-skanneri  VR-pelihuoneessa ja sen voi varata Varaamosta. Se löytyy samasta kuin VR-pelihuoneen varaaminen eli Liikkua tai pelata alta.


Dia-negatiivi- skanneri: Skannerin malli on CanoScan 9000F, Canon, joka on A4-kokoinen tasoskanneri. jossa on filmi ja dia-sovittimet. Sovittimen kuvia voi skannata 4 kappaletta kerrallaan niin, että skanneri tunnistaa kuvien rajat automaattisesti. Sovitin on 12x35mm - kokoisille dioille. Resoluutio enintään 4800 dpi.


Julistetulostin EPSON Stylus Pro 4900 A2.
Varaathan ensimmäiselle kerralle opastuksen Pajasta tai soita 09 816 57607. Opastuksia arkisin klo 8.30-18. Julistetulostimella voi tulostaa julisteita ja valokuvia. Tulostimeen pitää tuoda omat paperit. Tulostus on rajoitettu 20 arkkia/asiakas/viikko. Sopivia ovat esim. Canon Plus II PP-201, Glossy A3, 260 g/m2 ja Clas Ohlson Glossy A3, 270 g/ m2. Julistetulostimessa käytettävien paperien pitää olla kiiltäviä.
Julistetulostin on kytketty Windows-tietokoneeseen, jossa on Adobe Creative Cloud -ohjelmapaketti, josta löytyy mm. Photoshop, Premiere Pro, InDesign, Illustrator ja Dreamweaver.

 
VHS-DVD-digitointi: Digitointiin käytettävä laite on LG Digital DVD Recorder / VCR player combi RCT 699 H. Sillä voidaan digitoida tavallisia VHS-kasetteja sekä VHS-C - kasetteja. VHS-C - kasetit digitoidaan adapterin avulla. Lisäksi meillä on laite, jolla voi digitoida myös Video8-nauhoja. VHS-digitointi tapahtuu katselunopeudella. Tallentamiseen voi käyttää DVD-R, DVD+R, DVD-RW tai DVD-RW ─ levyjä.


Kaitafilmien digitointi: Digitointiin käytetään joko Retro8- tai Reflecta Film Scanner -laitetta. Digitoida voi Super-8- ja Regular-8 - kaitafilmejä. Äänikaitafilmien ääniraitaa ei pysty digitoimaan Sellon kirjastossa. Skannauksen nopeus on noin 30 metriä tunnissa, joka vastaa noin kahta ruutua sekunnissa. Skannaukseen kannattaa varata aikaa kymmenenkertaisesti filmin kestoon verrattuna. Esimerkiksi 15 minuutin kelan digitointiin kuluu aikaa reilut kaksi ja puoli tuntia. Digitoitu filmi voidaan muuntaa joko elokuvatiedostoksi tai kuvasarjaksi (Vain Retro8-laittella). Tallentamista varten kannattaa varata joko ulkoinen kovalevy, isohko muistitikku (mielellään minimissään 16GB). Muistitikkujen ja ulkoiseten kovalevyjen kannattaa olla tiedostojärjestelmältään sellaisia, jotka pystyvät käsittelemään yli 4 gt kokoisia tiedostoja.Lisätietoja löytyy mm. Retro8-laitteen valmistajan kotisivuilta http://www.moviestuff.tv/retro_8_instructions.html


Kelanauhadigitointi
Kelanauhat nauhoitetaan tietokoneelle Studer A810 -nauhurilta Reaper-ohjelmaa käyttäen. Reaper ohjelmassa on myös monipuoliset editointi- ja miksausominaisuudet mm. kohinan poistoon. Tallentamista varten kannattaa varata muistitikku tai ulkoinen kovalevy.
 
LP-levyjen tai c-kasettien digitointi: Digitointiin käytettävä laite on TASCAM CC-222 SL MK 2. LP-levyjen ja C-kasetin digitointi tapahtuu kuuntelunopeudella. Tallentamiseen voi käyttää vain CD-R tai CD-RW -levyjä.
 
Kuvankäsittelykone: Kuvankäsittelykoneena ja mediatyöasemana on Mac-tietokone ja ohjelmapakettina iMac Adobe Creative Cloud. Sieltä löytyy mm. Photoshop, Premiere Pro, InDesign, Illustrator ja Dreamweaver. Koneeseen on yhdistetty Wacom-piirtonäyttö.


Ompelukoneet
Ompelukone (Bernina 1008)
Ompelukone (Husqvarna Viking Emerald 118)
Ompelukone (Husqvarna Viking Emerald 118) 2
Ompelukone (Husqvarna Viking Opal 650)
Kirjova ompelukone PFAFF Creative™3.0


Vinyylileikkuri: Roland GX-300.  Materiaalileveys max. 61cm. Vinyylileikkurilla voi leikata tarroja (max 61 cm) tai lämmönsiirtokalvoja (max 50 cm). Lämmönsiirtokalvoilla tehdyt kuvat voi painaa puuvilla- tai pellavakankaisiin Pajan lämpöprässin avulla. Lämpöprässi on Blue Press Line koko: 40 cm x 50 cm.

Vinyylitulostin: Roland-tulostinleikkuri, jolla voidaan tulostaa moniväritulosteita erilaisiin käyttötarpeisiin kuten vaatteisiin, tarroihin, opasteisiin ja sisustukseen. Tulostusleveys: max 480 mm.

Kotiin lainattavia: akkuporakone, akkuruuvinväännin, laseretäisyysmittari, infrapunalämpömittari eli pintalämpömittari, energiankulutusmittari, roskapihdit, desibelimittari, iskuporakone ja radonmonitori