itaespoo_ylakouluille

Sellon kirjaston yläkouluyhteistyö

TERVETULOA KIRJASTOON!

Sellon kirjasto järjestää monipuolisia vierailupaketteja ja palveluita juuri teidän yläkoululuokkanne tarpeisiin. Kirjaston monikäyttöiset tilat ovat myös kaikki käytettävissänne omatoimiseen kirjastoon tutustumiseen. Alla ohjeita ja käytäntöjä kirjailijavierailujen, työpajojen, ohjattujen käyntien, vinkkausten ja kirjallisuusaiheisten pajojen varaamiseen! Mitä varhaisemmassa vaiheessa olette yhteydessä niin sitä varmemmin kykenemme räätälöimään käyntiä ja aineistoa toiveidenne mukaan. Tietoa KULPS!-KIRJASTOPOLKU -kokonaisuudesta löytyy osoitteesta http://kulps.espoonkirjastot.fi .

Tervetuloa!

KULPS!-kirjailijatapahtumat

Yläkoululaisten on mahdollista osallistua Lukukeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettuun kirjailijatapahtumaan kirjastossa. Kirjailijatapahtumia järjestetään pääsääntöisesti lähikirjastossa. Ilmoittautumisaika on 10.1. – 31.1.2020. Jos ilmoittautuminen kuitenkin ehtii mennä luokkanne kohdalla ohi, niin olethan kuitenkin rohkeasti yhteydessä. Yläkoulujen aikatauluja silmälläpitäen voitte olla yhteydessä myös myöhemmin keväällä vierailun järjestämiseksi. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

Kokeilisitko? Kirjaston työpajat!

Lukuvuonna 2019-2020 kaikille Espoon peruskoululukiolle on tarjolla yhteinen työpajavalikoima ja sisältökooste ja ilmoittautumislomake löytyvät samalta sivulta. Opettaja voi ilmoittaa luokkansa yhteen jossain mainituista kirjastoista järjestettävään työpajaan kirjaston tai koulun aluerajoista riippumatta. Tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Tilat

Kirjaston tilat ovat isoilta osin varattavissa vapaasti itsenäiseen opetuskäyttöön yläkouluryhmille tai muuhun vapaaseen toimintaan. Varaaminen tapahtuu Varaamo-palvelun kautta.

Kirjastovierailun sopiminen:

Kun haluatte tulla ohjatulle kirjastokäynnille, niin ilmoitattehan heti ensimmäisessä yhteydenotossa seuraavat asiat sopimisen helpottamiseksi:

Mistä koulusta olette?

Mikä luokka-aste on tulossa?

Kuinka iso ryhmä on?

Useampi aikaehdotus käynnille.

Ennen vierailua on hyvä varmistaa, että oppilaillanne on kirjastokortit olemassa ja toiminnassa. Kirjastokortti vanhentuu, jos sitä ei käytä kahteen vuoteen. Jos kortti on vanhentunut tai kadonnut, on alle 15-vuotiaan huoltajan täytettävä kirjastokorttihakemus, jolla nuori saa vierailulla uuden kortin. Tietoa kirjastokortista ja tulostettava hakemus.

Halutessanne myös luokalle voidaan tehdä oma kirjastokortti, jolloin opettaja on tässä vastuuhenkilönä. Tämän käytössä on hyvä sopia pelisäännöistä esim. niin, että kortille lainattuja kirjoja luetaan vain koululla. Luokan kortti on voimassa aina vuoden kerrallaan. Kysy lisää!

Yläkoululuokille tarjoamme seuraavia suunniteltuja vierailupaketteja ja tarvittaessa voimme suunnitella käynnin ryhmänne tarpeiden mukaan.

Kirjastoon tutustuminenpetri2.saarela@espoo.fi

Järjestämme mielellämme ohjattuja käyntejä kirjaston tilojen ja palveluiden esittelemiseksi luokille ja ryhmille. Kirjaston tutustumisen yhteydessä voimme järjestää kirjavinkkausta tai tiedonhankinnan opastusta tai voitte käyttää tiloja vapaasti ryhmänne kanssa. Tiloja voi myös varata kouluryhmien käyttöön. Kysy lisää tai kerro mitä käynniltä toivoisitte!

Tiedonhankinnan opastuspetri2.saarela@espoo.fi

Tiedonhankinnan opastuksessa perehdymme kirjaston tietokantoihin, harjoittelemme tiedonhankintaa ja arvioimme tiedon luotettavuutta ja ajankohtaisuutta. Tiedonhankinnan opastus voidaan räätälöidä luokkanne tarpeiden mukaan, projektien tai eri aiheiden mukaan. Ota yhteyttä!

Kirjavinkkaus 7-10lkpetri2.saarela@espoo.fi

Kirjavinkkauksella innostetaan luokkanne lukemaan ja löytämään kiinnostavaa ja puhuttelevaa lukemista. Vinkkauksen yhteydessä esiteltyjä kirjoja varataan heti oppilaille lainattavaksi ja samalla voidaan tehdä myös kirjastokortit, jos näitä oppilailta puuttuu. Vinkkausta voi hyvin käyttää myös esim. starttina lukupiirien aloittamiseen ja kirjojen esittelyyn tai vaikka tutustumiseen yhteen tai useampaan genreen. Ole yhteydessä niin sovitaan vinkkaus vastaamaan luokkanne tarpeita.

Tarinapaja petri2.saarela@espoo.fi

Harjoitellaan tarinoiden kirjoittamista hyödyntäen tarinanoppia ja -kortteja. Välineet ovat mainio tapa saada kirjoitusta ja tarinaa syntymään antaen satunnaisia tai vaikka johonkin genreen räätälöityjä tärppejä. Noppia voi hyödyntää tuomaan ”villejä kortteja” tarinan keskelle tai muodostamaan runko tarinalle, jonka ympärille voi itse tarinaa kehitellä. Pajassa luokka jaetaan n. 3-5 hengen pienryhmiin. Tarinapajaan voi hyvin yhdistää pienen genre-esittelyn tai vaikka vinkkauksen. Kesto 45-60min. Kysy lisää!

Runonräjäytyspetri2.saarela@espoo.fi

Runonräjäytyksessä teemme runograffiteja lehdistä leikkaamalla ja liimaalla tai poistokirjojen sivuja mustaamalla ja tuunaamalla. Tunnelmaan päästäksemme aloitamme pajan lyhyellä nuorten runokirjallisuuden esittelyllä. Kesto 45min.

Somepaja - netissä toimimisen tietoisku – petri2.saarela@espoo.fi

Oppitunnin mittaisessa tuokiossa käsittelemme keskustelun ja esimerkkien kautta Internetissä ja sosiaalisessa mediassa toimimista, vastuullista nettikäyttäytymistä ja kriittistä medialukutaitoa. Tunti sisältää toiminnallisia harjoituksia ja toteutetaan yhdessä nuoriso-ohjaajan kanssa. Kysy lisää! Kesto 60min.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Kirjavaraukset luokille – petri2.saarela@espoo.fi

Haluatteko luokallenne kirjapaketin, jossa kaikki oppilaat lukevat saman kirjan tai oppilaat jaetaan vaikka muutamiin kirjapiireihin? Tarjoan mielelläni vinkkejä ja ideoita kirjapiirin toteuttamiseen ja aineiston valintaan. Halutessanne voin varata vain sovitut kirjat Pointista noudettavaksi tai tämä voidaan yhdistää kirjavinkkauskäyntiin.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ole rohkeasti yhteydessä ja tehdään kirjastokäynnistänne loistava! Lämpimästi tervetuloa kirjastoon!

Petri Saarela

Kirjastopedagogi

petri2.saarela@espoo.fi

Sellon kirjasto / Pointti - nuorten kouluyhteistyö