Varausten nouto on uudistunut kaikissa Espoon kirjastoissa


Varausten nouto on uudistunut porrastetusti Espoon kaupunginkirjastossa. Uusi käytäntö aloitettiin viimeiseksi 11.8. Saunalahden kirjastossa. Täysin uuteen käytäntöön siirtyminen voi kestää Saunalahdessa vähän aikaa, mutta varaukset ovat koko siirtymäajan asiakkaiden noudettavissa.

Uudistuksen jälkeen et enää löydä varauksiasi oman nimesi tai kortillesi lisätyn aliaksen mukaan vaan ne järjestetään varauksen yksilöllisen varaustunnuksen mukaan.

Miten löydän jatkossa varaukseni?

Saapuvat varaukset sijoitetaan hyllyyn varaukselle annetun yksilöllisen varaustunnuksen mukaan. Löydät varaustunnuksen sähköpostilla tai tekstiviestillä tulleesta saapumisilmoituksesta kohdasta Varauksen hyllypaikka sekä Taskukirjastosta. Varaustunnusta ei valitettavasti näe verkkokirjastosta tai kirjeenä saapuvasta varausilmoituksesta. Varausten saapumisilmoitukset tulevat osoitteesta varausilmoitukset@espoonkirjastot.fi.

Jos sinulla ei ole varauksen saapumisilmoitusta mukanasi, kun tulet kirjastoon, voit tarkistaa noudettavien varausten varaustunnukset lainausautomaatilta:

  1. Napsauta Tarkista varaukset -painiketta automaatin näytöltä.
  2. Lue kirjastokortin viivakoodi automaatin viivakoodinlukijalla.
  3. Syötä PIN-koodi näytöllä tai erillisellä näppäimistöllä.
  4. Näytölle tulee näkyviin lista noutoa odottavista varauksista ja niiden varaustunnuksista.
  5. Napsauta Kuitti-painiketta, jos haluat tulostaa varauksen tiedot kuitille.


Varaustunnuksessa on kaksi osaa, kirjain ja numero (esim. A 15). Etsi varaushyllystä ensin varaustunnuksen kirjaimella merkitty osio. Tämän osion sisällä varaukset ovat numerojärjestyksessä. Hyllyyn lisätyt välikyltit auttavat sinua löytämään oikean kohdan ja oman varauksesi nopeammin.

Jatkossa kaikki muut varaukset hyllytetään samaan hyllyyn, paitsi konsolipelit, jotka noudetaan myös jatkossa asiakaspalvelutiskiltä. Laitosten eli esimerkiksi koulujen ja päiväkotien varaukset hyllytetään erilleen muista varauksista ja ryhmitellään varaajan mukaan suurien varausmäärien vuoksi. Jos tarvitset apua varauksesi löytämiseen, henkilökuntamme auttaa mielellään.

Miksi muutos?

Varausten noudon muutos on osa laajempaa muutosta kirjaston varausten käsittelyssä. Varausmäärät ovat Helmet-kirjastoissa kasvaneet tasaisesti noin 20% vuodessa jo useamman vuoden ajan. Uusi työtapa varmistaa, että pystymme varausmäärien edelleen kasvaessa asettamaan varaukset luotettavasti ja ripeästi asiakkaiden noudettaviksi.

Muutos lisää myös asiakkaidemme tietosuojaa, sillä jatkossa varausten väliin laitetuissa kuiteissa ei näy enää lainkaan asiakkaiden nimiä.