Animaatiopajassa

Elämää animaatioiden välineenä ja lasten ilona

Olen ELLA, ”kirjastopädi” eli kirjaston iPad-laite. Minulla on monta E-alkuista iPad2-kaveria: veljeni ELMO ja EVERT, jotka asustelevat kanssani Nöykkiössä, serkkuni EVELIINA, ELISA ja ELMERI naapurikirjastossa Soukassa sekä toinen lauma serkkuja eli ELIAS, ELVI, EEVA, EVITA ja ELNA Kivenlahdessa. Espoonlahden kirjastoihin kotiuduimme tammikuussa 2013. Niin lapset kuin aikuisetkin ovat voineet lainata meitä kirjastokäyttöön.

Loppuvuodesta saimme kymmenkunta iPad4-pikkuserkkua. Tove Janssonin juhlavuoden kunniaksi heidät nimettiin muumihahmojen mukaan HEMULI, HOSULI, MÖRKÖ, NIPSU ja TUUTIKKI (Kivenlahti) sekä JUKSU, NYYTI, HATTIVATTI, MYMMELI, VIUHTI (Soukka). Pikkuserkut kuulemma hankittiin, jotta koululaisten kirjastonkäytön ja tiedonhaun opastuksia sekä erilaisia pajoja lapsille ja nuorille – ja toki myös aikuisille –voitaisiin järjestää monipuolisesti uusia ohjelmia ja tekniikoita hyödyntäen.

Tammi- ja helmikuun 2014 aikana olemme olleet asiakkailla lainassa yhteensä yli tuhat kertaa, joko tunnin tai puoli tuntia kerrallaan. Lapset saavat lainata meitä Soukan kirjastossa maanantaista torstaihin iltapäiväyhden jälkeen sekä lauantaisin, Kivenlahden kirjastossa maanantaista torstaihin iltapäiväkolmen jälkeen sekä lauantaisin ja Nöykkiön kirjastossa arkisin muina aikoina paitsi lasten päivällisaikana iltapäiväneljän ja -kuuden välillä sekä lauantaisin.

Kahden viimeisen kuukauden aikana on Espoonlahden kirjastoissa järjestetty viitisentoista iPad-animaatiopajaa. Mukana on ollut 4-6-vuotiaita päiväkotilaisia, eskareita sekä alakoululaisia kakkosluokkalaisista vitosluokkalaisiin.

Kuvassa on iPad-pikkuveljeni HOSULI perhepäivähoitoryhmälle järjestetyssä iPad-pajassa. Pajassa lapset tekivät PuppetPals-ohjelmalla animaatioita.  He olivat jo etukäteen keksineet sadun, jonka heidän hoitajansa oli kirjoittanut ylös. Kirjastoon tullessaan heillä oli mukanaan sadun pohjalta tekemiään piirroksia. iPadeilla lapset kuvasivat piirroksensa tarinan taustoiksi ja hahmoiksi. Nopeasti viskaritkin oppivat käyttämään ohjelmaa ja pajan päätteeksi päästiin katsomaan ja taputtamaan hauskoille animaatiotarinoille. 

Tunnustan, että ensialkuun minua kyllä hiukkasen jännitti, kun kuulin näistä pienten pädipajoista. Osaavatkohan 5-vuotiaat varmasti käsitellä meitä oikein. Mutta huoli pois! Espoonlahden pienten pädipajoissa on ollut sopivasti ohjaajia paikalla. Heti alkuun he kertovat lapsille, että me kirjastopädit olemme oikeita tablettitietokoneita. Lapset suhtautuvat meihin samanlaisella asiaankuuluvalla kunnioituksella kuin omiin lemmikkieläimiinsäkin.

Alakoululaisten animaatiopajoissa on tuotettu improvisoiden PuppetPals-animaatioita niin suomeksi kuin englanniksikin. Lasten ennakkoluulottomuutta ja luovuutta voin vain ihailla. Toivon, että myös useampi aikuinen uskaltautuisi tutustumaan meihin kirjastopädeihin. 


ELLA-kirjastopädin mietteitä kirjasi Espoonlahden kirjastoissa työskentelevä Heliminna