S2-työpaja

Eskareiden työpajoja

Lukuisia S2- (eli suomi toisena kielenä -) eskariryhmiä on viime kuukausina käynyt Kivenlahden ja Soukan kirjastojen työpajoissa. Kukin noin kymmenen lapsen ryhmä kävi pajassa kaksi kertaa.

Ensimmäisellä kerralla työpaja aloitettiin seikkailemalla kuumalla aavikolla Veda-ketun kanssa keitaista vehreintä etsiskellen. Alkuun tietysti pohdittiin yhdessä, mikä on keidas ja millainen paikka on aavikko. Välillä eskarit opettivat mitä sanoja keitaasta tai aavikosta käytetään heidän omilla äidinkielillään. Tarinan juoni kulki mukavasti joogaliikkeiden myötä: lapset olivat milloin sihiseviä kobria, milloin hiekkamyrskyjä, milloin keitaan palmuja. Joogasadun päätteeksi käytiin matolle selälleen ja rentouduttiin siirtymällä mielikuvituksen siivin hiekkarannalle ja sademetsään.

Seuraavaksi lapset saivat väritettävikseen netistä tulostettuja kuvia, jotka iPadin ColarMix-sovelluksella kolmiulotteistettiin. Mielikuvitusta avitti siis 3D-tekniikka, jonka avulla saatiin esimakua laajennetusta todellisuudesta. Oli mukava elämys nähdä esimerkiksi itse väritetty lintu omalla kämmenellä. Eikä todellakaan voinut olla hihkaisematta kun sormien välissä luikerteli mato, jonka lintu taitavasti nappasi suuhunsa ja nielaisi! Osalle lapsista tabletit ja iPad-laitteet ovat hyvinkin tuttuja, osa taas ei ollut koskaan käyttänyt niitä. Ensimmäisellä pajakerralla tulivat kotinäppäin ja iPadin perustoiminnot tutuiksi. Keskusteltiin myös siitä, miten iPadeja kannattaa käsitellä ja miten niillä voi ottaa kuvia. Lopuksi eskareille esiteltiin, miten PuppetPals-ohjelma toimii.

Toisella kerralla työpajassa tehtiin animaatioita. Niitä varten päiväkodissa oli sadutettu satuja ja piirretty niihin hahmoja ja taustoja. Työpaja päättyi lasten animaatioiden ”ensi-iltaesitykseen". Jokainen animaatio sai aplodit!

Heliminna Hakala