Carmen Tomas: Evakkolapset

Sukupolvien aikamatkailua Soukassa

Syyslauantaina 23.9. Soukassa järjestettiin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kaikenikäisiä asukkaita ja eri sukupolvia yhdistävä kaupungiosajuhla. Aurinkoinen sää ja monipuolinen ohjelma houkuttelivat soukkalaiset kiertämään lukuisia tapahtumapisteitä, joista yksi oli Soukan kirjasto.

Aikamatkalle muistellen ja tarinoiden sekä valokuvien, videoiden ja räpin keinoin
"Ajatella, miten maailma muuttuu! Tuokin tuttu paikka näytti joskus tuolta." Moni kommentoi tähän tapaan Soukan Kamerakerhon kirjastoon kokoamaa valokuvanäyttelyä "Soukkalaiset paikat ennen ja nyt". Vanhat valokuvat tarjosivat aikaikkunan vuosikymmenten takaiseen Soukkaan  ja takaisin tähän päivään.

Lapset aikasillalla -lukuhetki
Aikamatkailuun innosti myös valokuvaaja-kirjailija Carmen Tomasin Lapset aikasillalla -lukuhetki. Tarinat kodeistaan paenneista Karjalan evakkolapsista, sodan jaloista Ruotsiin lähetetyistä sotalapsista, kotirintamalla ahertaneista pikkulotista sekä sotilaspojista kiinnostivat  - ja paikoitellen myös naurattivat -  lapsia. Aikuisia, joista vanhimmilla oli omakohtaistakin kokemusta siitä, mitä oli olla lapsi Suomessa sota-aikana, tarinat selvästi koskettivat. Runsaslukuisessa yleisössä oli aikanaan evakkoon lähteneitä, ja muutama innostui kertomaan omista kokemuksistaan.

Uudenlainen sodasta kertova kirja lapsille ja aikuisille
Lapset aikasillalla -teos syntyi yhteisöllisesti Suomi 100 -hankkeen tuloksena. Carmen kertoi tämän loppukesästä ilmestyneen esikoisteoksensa edustavan uudenlaista genreä: faktafiktiota. Tarinat pohjautuvat tosielämän henkilöiden muistoihin. Tarinoihin on kuitenkin kudottu kaunokirjallisia elementtejä, joiden ansiosta ne eivät lapsistakaan tunnu ahdistavilta. Kirja on samalla taidevalokuvateos. Carmen on kuvannut tämän päivän lapsia vanhan ajan asuissa ja ympäristöissä. Kuvista yhtä lailla kuin tarinoistakin heijastuu  rankasta aiheesta  -  sodasta - huolimatta elämäniloa, tulevaisuudenuskoa ja auttamishalua, joiden Carmen toivoo kirjastaan päällimmäisenä jäävän lasten mieliin. "Kirjan aikasillalla kohtaavat menneisyys eli muistot, nykyisyys eli valokuvissa esiintyvät tämän päivän lapset, ja tulevaisuus eli omansa lisäksi myös muita kulttuureja kunnioittavat aikuiset, joita kirjaa lukevista tämän päivän lapsista kasvaa", Carmen tähdensi. Kirja on Carmenin mukaan parhaimmillaan vanhanajan suullisen perinteen tapaan ääneen luettuna. Modernisti kirjan FB-sivulta ja blogista löytyy kuitenkin myös vuorovaikutteisia tehtäviä lapsiperheille ja ryhmille. Kirjan lopussa on sanasto, josta selviää, mitä tarkoittavat vaikkapa sanat desantti, ilmahälytys tai niskapeppuote.

Kirjan uusi näkökulma aina ajankohtaiseen aiheeseen
Miten sitten espanjalaissyntyinen, mutta jo vuosikymmenten ajan suomalaistunut Carmen tuli itse lähteneeksi tälle aikamatkalle? Carmen kertoi miehensä suvun olevan kotoisin Karjalan Muolaasta ja kuunnelleensa suurella mielenkiinnolla suvun tarinoita. Myös käynti Lottamuseossa Tuusulassa teki häneen suuren vaikutuksen ja hän halusi syventyä aiheeseen. ”Totesin, ettei näistä aiheista juurikaan löytynyt lapsille kirjoitettuja kirjoja. Huomasin myös olevan tarvetta kirjalle, joka keskittyy lasten kokemuksiin sodasta ja lisäksi soveltuu luettavaksi myös pienille lapsille. ” Carmenin tavoitteena on saada perinnetietoa siirtymään sukupolvelta toiselle. Hän uskoo, että kun lapset innostuvat historiasta ja menneisyyden tutkimisesta, he pystyvät myös paremmin ymmärtämään nykypäivän pakolaisuutta.  "Joka päivä jossain päin maailmaa joku joutuu pakenemaan sodan vuoksi", Carmen toteaa. "Aihe on koko ajan ajankohtainen.”

Elämänviisautta Soukan satavuotiailta sekä Räppimummoilta
Kirjastossa esitettiin yleisölle myös Soukan koulun oppilaiden tekemiä soukkalaisten satavuotiaiden videohaastatteluja sekä Räppimummojen videoesityksiä.

Valoa ja varjoa
Aikamatkailun lisäksi kirjastossa tutustuttiin valon ja varjon kiehtovaan mystiikkaan varjoteatterityöpajoissa. Ensin askarreltiin pahvikaloja varjoteatterinäyttelijöiksi ja sen jälkeen tutkailtiin näiden kalojen ja erilaisten tehosteiden avulla valon ja varjon käyttäytymistä.
 
 
Teksti: Heliminna Hakala, Aluelastenkirjastonhoitaja, Espoonlahden kirjastot
Kuva: Carmen Tomas