lapsia piirtamassa

Tervetuloa alakoululaisten kanssa Soukan kirjastoon

Soukan kirjaston yhteistyö alakoulujen kanssa syyslukukaudella 2019

Yhteyshenkilöt

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@espoo.fi

Kirjastonkäytönopastukset: Annina Rantanen
Tiedonhaunopetukset: Heliminna Hakala
Kirjavinkkaukset eskareille: Anna Valtonen
Kirjavinkkaukset 1.-2. luokille: Erja Tuhkanen (erja2.tuhkanen(at)espoo.fi)
Kirjavinkkaukset 3.-4. luokille: Anna Valtonen
Kirjavinkkaukset 5.-6. luokille: Heliminna Hakala
KULPS!-kirjailijatapahtumat 3.-6. lk: Heliminna Hakala
Tapahtumat: Heliminna Hakala
Lisätietoa työpajoista: Anna Pöyhönen
Kirjavaraukset luokille: kirjasto.soukka(at)espoo.fi / Annina Rantanen
Alakouluyhteistyön yhteyshenkilö Espoonlahdessa: Heliminna Hakala

Ruotsinkielinen alakouluyhteistyö: Sissel Ray
Venäjänkielinen alakouluyhteistyö: Olga Bykova

Ilmoittautuminen

Kirjavinkkauksiin, kirjamaistiaisiin, tiedonhaun- ja kirjastonkäytönopetuksiin:
sähköpostitse yllä mainittujen yhteyshenkilöiden kautta.

KULPS!-kirjailijatapahtumaan:
3.-10.-luokkalaisten on mahdollista osallistua Lukukeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettuun kirjailijatapahtumaan. Kirjailijatapahtumia järjestetään pääsääntöisesti lähikirjastossa. Ilmoittautumisaika on 15.8. - 31.8.2019. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet täältä.

Espoon kaupunginkirjaston yhteistarjonnan työpajoihin:
Tänä lukuvuonna kaikille espoolaisluokille on tarjolla yhteinen työpajavalikoima, ja sisältökooste ja ilmoittautumislomake löytyvät samalta sivulta. Opettaja voi ilmoittaa luokkansa yhteen jossain mainituista kirjastoista järjestettävään työpajaan kirjaston tai koulun aluerajoista riippumatta. Tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Espoonlahden kirjastojen järjestämiin mediakasvatuksellisiin työpajoihin:
Ilmoittautuminen sähköpostitse jäljempänä Yhteistyön sisältökuvaukset -kohdassa mainittujen yhteyshenkilöiden kautta.

Pienryhmien lukukoiratunneille:
Lukukoiralle lukeminen ja lukukoiran tapaaminen kohottavat lukemisvaikeuksien kanssa kamppailevan lukijan itsetuntoa ja auttavat treenaamaan lukemista. Lisätietoa ja ilmoittautumislomakkeen löydät täältä.

Laitoskirjastokortti

Opettajan työkäytössä voi olla oma laitoskirjastokortti. Kortti on voimassa vuoden kerrallaan ja sen vastuuhenkilö on vastuussa kortilla lainatusta aineistosta. Vastuuhenkilön tulee esittää voimassa oleva kuvallinen henkilötodistus korttia haettaessa ja uusittaessa. Lisätietoja kortista Helmet-kirjaston käyttösäännöistä.

Yhteistyön sisältökuvaukset

 
Tiedätkö?

Kirjastonkäytönopetus, Helmet-tiedonhaku, tiedonhankinta

Tutustumiskäynti ja kirjastonkäytönopetus 
Tutustutaan kirjastoon ja tutkitaan, mitä kaikkea sieltä löytyy, mitä hyödyllistä ja hauskaa siellä voi tehdä. Opitaan myös, miten kirjastossa toimitaan.

Jos oppilaalla ei ole vielä kirjastokorttia, korttihakemuksen voi tulostaa etukäteen. (Alakoululaisen kirjastokorttihakemukseen tarvitaan huoltajan allekirjoitus.)

Yleiset ohjeet kirjastokäynnin sopimiseen: Kulttuuriespoo.fi-sivuston KULPS! Kirjastopolku -sivulta.

Tiedonhaunopastus 
Taitavaksi kirjastokäyttäjäksi ja tiedonhankkijaksi voi harjoitella monella tavalla. Käynnin teemana voi olla Helmet-opastus ja luokan oma aihe, tietokirjallisuuteen tutustuminen tai vaikka verkkotiedonhaun lähdekritiikki.

 
Lukisitko?

Kirjavinkkaukset, kirjamaistiaiset, muiden aineistojen vinkkaus, kirjatrailerityöpajat

Kirjavinkkaus 
Kirjavinkkaus on lukemaan innostamista ja tarinankerrontaa. Vinkkauksessa tutustutaan kullekin ikäryhmälle soveltuviin kirjoihin. Kirjavinkkaus voi olla lukudiplomikirjojen esittelyä tai esimerkiksi helppolukuisten kirjojen, tietokirjojen tai fantasiakirjojen vinkkausta. Vinkkauksessa voidaan myös keskittyä tiettyyn teemaan, jolloin kirjojen lisäksi voidaan esitellä muitakin aineistoja, esimerkiksi elokuvia, sarjakuvia, musiikkia ja pelejä. Kirjavinkkaus on räätälöitävissä myös S2-ryhmille! Kirjavinkkarin voi myös pyytää koululle, jos matka kirjastoon on hankala tai ryhmiä samalle päivälle useita. Kolmasluokkalaisten kirjavinkkaukset priorisoidaan ja muille luokille kirjavinkkauksia järjestetään resurssien mukaan.

Kirjamaistiaiset
Kirjamaistiaiset on toiminnallinen tapa etsiä mieleistä luettavaa ja sopii hyvin luokan lukupiirin aloitukseksi. Maisteltavaksi voidaan valita kirjoja myös jostain tietystä teemasta.

Kirjastosta saa apua lukupiirikirjojen valintaan ja lukudiplomin suorittamiseen.

Kirjatrailerityöpaja (3.-4. lk)
Pajassa tehdään kirjaesittelyvideot kirjoista, jotka luokka on jo lukenut ennakkoon. Pajassa tutustutaan lyhyesti tekijänoikeuksiin ja selvitetään, mitä kuvia saa laillisesti käyttää. Kirjasta tehdään lyhyt trailerivideo iPadien iMovie-ohjelmalla. Pajan kesto noin 2,5 tuntia. (Yhteyshenkilö Niklas Snabb).

Kirjatrailerityöpaja (5.-6. lk) 
Kirjatrailerityöpaja voidaan järjestää koululla koulun iPad-laitteilla. Kirjatraileriprojekti aloitetaan usein kirjastossa kirjavinkkauksella, jonka jälkeen muutaman oppilaan lukupiireissä luetaan kirjoja, joista kukin ryhmä yhdessä tekee lukemaan houkuttavan kirjatrailerin. Vinkkauksen jälkeen tavataan toisen kerran kuvahaku-, käsikirjoitus- ja iMovie-opastuksen merkeissä. Kahdella seuraavalla noin 3 tunnin työpajakerralla työstetään trailereita. Projekti huipentuu kirjatrailereiden yhteiskatselmukseen. (Vinkkaus marrakuussa ja työpajat joulukuussa 2019; yhteyshenkilö Heliminna Hakala).

Kirjailijatapahtuma kirjastossa

Kirjailijavierailu tai kirjailijan ohjaama työpaja 
Lukukeskuksen kirjailijoiden ja muiden tarinan ammattilaisten kirjastovierailut ja työpajat kannattaa varata heti kauden alussa. Tarjolla olevat kirjailijat ja työpajojen kuvaukset löytyvät Kulttuuriespoo.fi-sivuston KULPS! Kirjastopolku -sivulta. Kirjailijavierailuja alakouluokille (3.-6. lk). Ilmoittautumisaika on 15.8. - 31.8.2019. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet täältä.

 
Kokeilisitko?

Tarjoamme kouluille monenlaisia työpajoja. Varaa alla olevista työpajoista haluamasi suoraan kunkin työpajan vastaavalta tai kysy lisää työpajoista (yhteyshenkilö Anna Pöyhönen).

Piirrosanimaatio-/piirrosdigitarinatyöpaja (eskarit ja 1. lk)
Työpajassa tehdään omien valmiiden piirrosten ja tarinoiden pohjalta lyhyitä animaatioita PuppetPals- tai iMovie-sovelluksen avulla. Työpajan kesto: 1,5 tuntia. (Joulukuu 2019; yhteyshenkilö Heliminna Hakala).

Leluanimaatiopaja (eskarit, 1.-2. lk) 
Pajassa tehdään lyhyet stop motion –animaatiot lasten omista pienistä leluista.  Pajan kesto 75min. (Joulukuu 2019; yhteyshenkilö Heliminna Hakala).

Sammon ryöstö -pakohuonepeli (3.-6. lk).
Pelissä seurataan Sammon ryöstön tarinaa, tutustutaan Suomen kansalliseepos Kalevalaan ja sen hahmoihin, sekä ratkaistaan arvoituksia ja kohdataan yllätyksiä! Peli kestää n. 30 minuuttia. (Sovitusti; yhteyshenkilö Heliminna Hakala).

Piksillaatioanimaatiopaja (3.-4. lk) 
Piksillaatiopajassa tehdään stop motion –animaatioita, joissa tähtinä ovat oppilaat itse. Paja toteutetaan Stop Motion –ohjelman avulla. Pajan kesto 90min. (Joulukuu 2019; yhteyshenkilö Heliminna Hakala).

Visuaalinen robottirunopaja (5.-6. lk) 
Robottirunopajassa käytetään runorobottia, iPadia sekä iMovie-sovellusta ja opitaan etsimään luvallisesti käytettävissä olevia kuvia kuva-arkistoista. Työpajan tuotoksena syntyy runovideo. (Joulukuu 2019; yhteyshenkilö Heliminna Hakala).

Kirjanselkärunopaja (5.-6. lk). 
Kirjanselkärunopajassa tutustutaan kirjaston eri osastoihin, tutkaillaan hyllyjä ja katsellaan kirjoja. Kootaan mielenkiintoisista kirjoista pinoja ja järjestetään pinot niin, että kirjapinon selkäpuoleen syntyy runo. Otetaan runosta kuva. Kirjanselkärunopajan yhteydessä voidaan järjestää myös vinkkaus tai Helmet-opastus taikka tutustua runorobotteihin (Joulukuu 2019; yhteyshenkilö Heliminna Hakala).

Blackout poetry –paja (6. lk)
Pajassa tutustutaan runoihin sanataideharjoitusten kautta ja tehdään omat runot poistokirjoihin blackout poetry –tekniikalla, eli värittämällä tai muuten korostamalla valitut sanat tekstin seasta. Pajan kesto 90min. Yhteyshenkilö Niklas Snabb.

Pajavärkkäystä ja kirjavinkkaus (6. lk)
Tutustutaan Soukan kirjaston pajaan sekä 3D-tulostimen ja vinyylileikkurin toimintaan. Tulostetaan oppilasryhmälle/luokalle oma maskotti ja tehdään luokalle yhteinen seinäkangas. Kesto: Aikaa kannattaa varata 3 tuntia.
Ajankohta: keskiviikko 2.10.2019 klo 9-12 / perjantai 1.11.2019 klo 9-12.
(Yhteinen noin 15-30 min opastus, jonka jälkeen noin 45 min ajan puolet oppilaista pajassa ja puolet Pikku-Kikessä vinkkauksessa, tiedonhaunopastuksessa tai työpajassa, tai omatoimisesti kirjastossa lainaamassa ja lukemassa. Vaihto ryhmien kesken. Lopuksi yhteinen päätösosuus.)
Yhteyshenkilö: Heliminna Hakala.

Kolmasluokkalaisten kirjavinkkaukset priorisoidaan. 
Kulps!-kirjailijavierailuja järjestetään Espoonlahden Kulps!-budjetin puitteissa. 
Työpajoja järjestetään Espoonlahden kirjastoissa resurssien mukaan.

Kirjavinkit

Kunnari Lukudiplomilistat 
Lukudiplomisivu on nyt uudistunut ja voitte selata teosten nimien lisäksi kansia ja katsoa tietyn listan kirjojen saatavuuden lähikirjastonne yhdellä katsauksella: www.kunnarilistat.fi 

Lasten kirjareppu 
Vuosittain järjestettävä vinkkauspäivä, joka tuottaa kirjalistat kalenterivuoden aikana ilmestyneestä lastenkirjallisuudesta. Vuoden 2019 lasten kirjareppu järjestetään Espoossa to 28.11.2019.


Kirjasampo 
Lisää kirjavinkkejä eri aiheista eri ikäisille löydät esimerkiksi Kirjasammon kirjahyllyistä: http://www.kirjasampo.fi/fi/node/4007#.WmsGNVOLSUl

Valtakunnallisen Lukuviikon (20.4.-26.4.2020) materiaalit 
http://www.lukuviikko.fi/

Celia 
Celian tuottamia äänikirjoja voivat käyttää kaikki henkilöt, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa. Nykyisin myös erityisopettajat voivat ilmoittaa oppilaita Celian asiakkaiksi. Asiakkaaksi voi ilmoittautua myös kirjastossa
Lisätiedot: https://www.celia.fi/

Celian kirjavinkkipaketti 3. luokkalaisille 
Celian ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteistyönä kokoama kirjavinkkipaketti 3. luokan erityisoppilaille. Sopii hyvin ihan tavallisellekin luokalle.
Lataa vinkkauspaketti (pdf)
Lisätiedot: https://www.celianet.fi/kirjaston-ohjeet/cd-aanikirjojen-lainaus/

Tervetuloa kirjastoon!


Kuva: Aila Kaunisvaara