Suokki iltaruskossa

Is this the open prison?

    Ulkomaisia vieraita nähdään nykyään linnoitussaarilla ympäri vuoden, mutta varsinainen suma ajoittuu kesäaikaan. Vieraan maan turisti ei yleensä etsi saarilta sitä linnaa, vaan häntä kiinnostaa kaikki. Ja tietenkin erikoisuudet.  Sellainen on vaikkapa Suomenlinnan vankila. Vankilan naapurissa asuva törmää tuon tuosta turistien innostuneeseen, jännityksentäyteiseen uteliaisuuteen. Rouva R. oli pyykillä kotikasarminsa pesutuvassa, kun ovi riuhtaistiin auki ja sisään kurkisti aasialainen neito kysyen pelokkaasti: ” Is this the open prison?” Tämä ja lukemattomat muut lausahdukset ja otaksumat ovat jääneet elämään saarelaisten muistoissa. Ikäänkuin vastineena turismin aiheuttamasta vaivasta alkuasukas saa silloin tällöin naurusta hyristen jakaa kesän aikana keräilemiään kielellisiä herkkupaloja kotona, kirjastossa ja klubeilla.
    Muuttolinnut ja niiden bongaajat kuuluvat vakiintuneena osana linnoitussaarten lajistoon. Toisinaan matkailija, joka on alun alkaen ajatellut tulevansa vaikuttumaan ainutlaatuisesta linnoitusarkkitehtuurista, häikäistyykin upeasta, monipuolisesta luonnosta. Suomenlinnassa pesii helsinkiläisille tutuksi käyneen valkoposkihanhen lisäksi nelisenkymmentä lintulajia. Muhkeina myyrä- ja jänisvuosina onnekas lintuystävä havaitsee komean piekanan saaliin haussa. Vanhassa linnoituksessa on aina ripaus mystiikkaa. Aamuhämärissä vallien katveessa kulkiessaan voi tehdä värisyttäviä lepakkohavaintoja: oliko äskeinen ohilentäjä vesisiippa vai kenties pohjalepakko?
http://www.suomenlinna.fi/linnoitus/luonto/elaimisto
    Suomenlinnaan, Viaporiin, Sveaborgiin, liittyy tuhansia – jollei miljoonia – tarinoita. Muistoja on myös tallennettu niin elämäkerrallisesti kuin fiktionakin. Suomenlinnan kirjaston Suomenlinna-hyllystä voit löytää Linnoituksen iloiset lapset, Linnoituksen iloiset rouvat, Tupla-Kervinen trilogian, Markku Tantun runoelmia ja pakinoita ja paljon muuta. Aina kannattaa purjehtia Kauppatoria edemmäs elämyksen perään!.