Kesätyöntekijän kirjavinkit, osa II

Margaret Atwoodin kirjoittama romaani Orjattaresi sijoittuu dystopian lähitulevaisuuteen, aikaan, jossa Kanada ja Yhdysvallat sotivat keskenään. Yhdysvallat on vaihtunut Gileadin yhteiskunnaksi, jossa valta jakautuu miehille, sekä Vanhalle testamentille. Saasteet ja ympäristömyrkyt ovat tuhonneet ympäristöä, sekä naisten hedelmällisyyden. Naiset, joilla ei ole yhteiskunnassa arvoa, mutta kyky hedelmöittyä on nimitetty orjattariksi, jotka toimivat yhteiskunnan korkea-arvoisten komentajien, sekä heidän vaimojensa synnytyskoneina.

Vaikka Gilead pyrkii väkivallan ja pelon avulla pitämään yhteiskunnan järjestyksessä, sekä tuhoamaan muistot menneisyyden tasa-arvosta ja vapaudesta, on lähes mahdotonta poistaa ihmisiltä kaikkea sitä, mitä heillä on joskus ollut. Vaikka teos sijoittuukin dystopian yhteiskuntaan, se saa ajattelemaan meidän nykyhetken maailmaa ja sen ongelmakohtia, sekä sitä, mihin ne tulevat päätymään.  

                                                            * * *

Minä olen Malala: Koulutyttö jonka Taliban yritti vaientaa, on nuoren tytön kertomus taistelustaan naisten- ja tyttöjenoikeuksien puolesta. Tositapahtumiin perustuvan kirjan on kirjoittanut Malala Yousafzai yhdessä Christina Lambin kanssa. Malala Yousafzai on pakistanilainen koulutyttö, joka rakastaa opiskelua yli kaiken ja hänen isänsä on Pakistanin yksi tunnetuimpia poliittisia puhujia. Malala päättää seurata isänsä jalanjälkiä ja tuoda esille Pakistanin ongelmakohtia, mutta samalla vaarantaa oman henkensä. Lukija viedään niin syvälle kirjan tapahtumia, että on helppo unohtaa sen perustuvan tositapahtumiin. 

                                                             * * *

Cilkan tarina on koskettava kirja urheudesta ja hyväsydämisyydestä äärimmäisissä olosuhteissa.  Cilka on vain 16-vuotias joutuessaan Auschwitz- Birkenaun keskitysleirille. Leirillä Cilkan kauneus kiinnittää komentajan huomion ja hänet erotetaan muista naisvangeista.  Pian Cilka tajuaa, että se valta, jonka hän saavuttaa asemallaan on hänen ainoa keino pysyä elossa. Sodan loputtua Cilka tuomitaan vankileirille Siperiaan, jossa nälkä, kurjuus ja pelko eivät lopu. Vaikka elämä Cilkan ympärillä on täynnä tuskaa hän ei silti menetä kykyään rakastaa.  

                                                              * * *

Tommi Kinnusen esikoisromaani Neljäntienristeys kertoo kolmen eri sukupolven ja neljän eri henkilön elämäntarinan, joista jokaisella on oma osuutensa kirjassa.  Kirja alkaa 1800-luvun loppupuolen Kuusamossa, jossa Maria aloittelee kätilönsä uraa. Maria on itsenäinen nainen, joka toimii niin kuin parhaakseen näkee, eikä sen enempää välitä muiden paheksuvista katseista. Marian tarinaa jatkaa hänen avioton tytär Lahja, jonka elämä ei ole sen helpompaa kuin muidenkaan. Hän pyrkii rakentamaan elämänsä niin, että ei toistaisi äitinsä virheitään, mutta päätyy vain onnettomaan avioliittoon puolisonsa Onnin kanssa.

Seuraavaksi mukaan tulee Lahjan pojan Johanneksen vaimo Kaarina.  Kaarina taas yrittää sopeutua taloon, joka on täynnä ihmisten välistä katkeruutta, sekä vaiettuja puheenaiheita. Kirjan viimeisessä osiossa ääneen pääsee Lahjan puoliso Onni, joka elää yhteiskunnan odotusten mukaisesti, joutuen piilottaa todelliset halunsa.  Jokainen kirjan henkilö rakentaa omilla elämän päätöksillään tietään niin, että lopulta kaikkien neljän henkilön tiet risteävät (neljäntien)risteyksessä.  

- Tapanilan kirjaston kesätyöntekijä Kukka