Lomalukemista nuorille - kesätyöntekijän vinkit

Nappaa tästä parhaat vinkit nuorten kesälukemiseksi!

Kerstin Gierin Rubiininpuna kertoo 16-vuotiaasta Gwendolynistä, joka saa tietää, että hän voi matkustaa ajassa taaksepäin. Tästä alkaa suuri seikkailu aikamatkustajien salaisen yhteisön keskuudessa, missä kehenkään ei voi luottaa ja jopa rakastuminen voi olla vaarallista. Rubiininpuna on lumoava tarina, joka vie lukijan aikojen halki rakkauden, mysteerien ja petoksen keinoin. Se aloittaa Rakkaus ei katso aikaa –trilogian, jonka kaksi seuraavaa osaa ovat aivan yhtä koukuttavia, kuin ensimmäinen kirja.

Rakas Evan Hansen on yksi ehdottomista suosikkikirjoistani. Se kertoo väärinkäsityksestä alkaneesta tapahtumien sarjasta, joka antaa yksinäiselle ja ahdistuksesta kärsivälle Evan Hansenille mahdollisuuden olla osa oikeaa perhettä esittämällä tunteneensa heidän kuolleen poikansa Connorin. Evan tuntee ensimmäistä kertaa todella kuuluvansa johonkin, mutta valheiden kierre alkaa vetää häntä mukanaan ja kun hänen tekonsa alkavat paljastua, Evanin on tehtävä päätös siitä, pelastaako hän itsensä – vai kertooko hän totuuden. Rakas Evan Hansen on koskettava tarina, joka kuvaa nuorten tunteita hämmästyttävän aidosti. Se on myös hätkähdyttävän realistinen kuvaus ahdistuksen kanssa elämisestä.

Carlos Ruiz Zafonin Marina kertoo nuoresta Oscarista, joka tutustuu eloisaan ja suloiseen Marinaan. Kaksikko alkaa viettää aikaa Barcelonan kaduilla kierrellen, ja kun he kerran päätyvät vakoilemaan hautausmaalla kulkevaa mustaan pukeutunutta naista, he löytävät itsensä mysteerin keskeltä. Marina on äärimmäisen tunnelmallinen ja kiehtova kirja, joka onnistuu taitavasti ja uskottavasti viemään lukijan Barcelonan kujille ja näyttämään mutkikkaan arvoituksen lapsen silmin. Siinä on romanssia, kauhua, sekä juoni, joka koukuttaa alusta loppuun. Suosittelen Marinaa lämpimästi jokaiselle, joka etsii kiinnostavaa ja koukuttavaa kesälukemista!

John Greenin Kaikki viimeiset sanat kertoo Miles Halterista, lukiolaisesta pojasta, jota kiinnostavat kuuluisat viimeiset sanat. Miles päättää jättää vanhan elämänsä taakse ja lähteä sisäoppilaitokseen Alabamassa, tarkoituksenaan löytää uutta merkitystä elämälleen. Miles löytääkin uuden kaveriporukan ja upean Alaska-tytön, johon hän ihastuu välittömästi. Alaskalla on kuitenkin vaikea menneisyys, joka lopulta muuttaa jokaista kaveriporukan jäsentä traagisella tavalla. Kaikki viimeiset sanat on kaunis tarina paikkansa löytämisestä, ihmissuhteista, menetyksestä ja syyllisyydestä. Kirja on täynnä aitoja ja samaistuttavia hahmoja, joista pitää heti alusta lähtien.

Rainbow Rowellin kirja Eleanor&Park kertoo kahdesta nuoresta nimeltään (yllätys yllätys) Eleanor ja Park. Tarina alkaa kun Eleanor tulee uutena kouluun ja joutuu heti kiusatuksi, eikä vaikea elämäntilanne kotona ainakaan auta asiaa. Hänen kurja elämänsä saa kuitenkin yllättävän käänteen, kun hän tutustuu Parkiin, joka hyväksyy hänet omana itsenään, kun kukaan muu koulussa ei tee niin. Eleanor&Park on kertomus kahdesta nuoresta, jotka hakevat turvaa toisistaan vaikeissa elämäntilanteissa. Se on sydäntä lämmittävä tarina nuoresta rakkaudesta, hyväksymisestä ja välittämisestä.

- Tapanilan kirjaston kesätyöntekijä Elsa