TET-harjoittelijan vinkki: Metro 2033

TET-harjoittelijamme Mikko Vanhanen vinkkaa Dmitri Glubovskin kirjan Metro 2033.

Olin jo ennestään kiinnostunut Metro 2000 kirjoista sen dystopiallisen maailman sekä aiheen takia, ja kun satuin huomaamaan sen ensimmäisen osan, Metro 2033:n kirjaston hyllyllä tiesin katuvani sitä, jos en olisi antanut kirjalle mahdollisuutta tempaista minut mukaansa.

Noin 20 vuotta on kulunut maailmaa tuhonneesta ydinsodasta, ja ihmiskunnan viimeiset rippeet elävät nykyään Moskovan metrotunneleissa. Ylhäällä maan päällä kaikki elämä, mitä ennen ainakin vielä oli, on nyt kuollut, ja sen paikalla on radioaktiivisen säteilyn vaikutuksesta mutatoituneita hirviöitä ja epäsikiöitä.

Tarinamme päähenkilö Artjom asuu hiukan syrjäisellä, mutta kuitenkin kukoistavalla metroasemalla nimeltä VDNH. Hyvinvoinnistaan huolimatta VDNH on ollut jo jonkin aikaa maan päältä tulevien kauheuksien hyökkäyksen alla. Eräänä päivänä Artjom saa tehtäväkseen lähteä ensimmäistä kertaa kauas kotimetasemaltaan ja etsiä henkilö nimeltä Melnik, joka mahdollisesti voisi auttaa VDNH:ta ja koko metroa niitä uhkaavalta vaaralta.

Kirjan vahvimpia puolia ovat sen hyvin luotu ja äärimmäisen tunnelmallinen maailma ja kiinnostavat ja vahvat sivuhenkilöt, joita Artjom tapaa matkallaan metron eri paikoissa. Näiden takia suosittelisin kirjaa henkilöille, jotka haluavat tunnelmallisia tarinoita, tai joita kiinnostaa dystopiat.