kiina-aiheiset kirjat

Kiehtova Kiina - poimintoja kokoelmasta


Tiesitkö, että Tapiolan kirjastosta löytyy Shanghai-kokoelma? Ja paljon muuta Kiina-aiheista luettavaa ja katsottavaa! Keräsimme poimintoja kirjaston kokoelmasta.Shanghai-kokoelma


Shanghain kaupunginkirjaston lahjoittama Shanghai-kokoelma löytyy kirjaston alakerrasta. Kirjoja voi lainata ja niihin voi tehdä varauksia Helmet-verkkokirjastossa. Aineisto on pääsääntöisesti englannin- ja kiinankielistä.

Shanghai-kokoelma löytyy suurkaupunkien kirjastoista ympäri maailmaa ja projektin tavoitteena on edistää kiinalaisen kulttuurin tuntemusta ulkomailla.

“Window of Shanghai”


Kiina-aiheista tietokirjallisuutta


Kiinan kulttuuri / Tauno-Olavi Huotari ja Pertti Seppälä

Kattava tietopaketti Kiinan kulttuurista ja jokaisen Kiinan kulttuurista kiinnostuneen perusteos. Lähemmäs 600 sivuinen teos esittelee niin Kiinan uskonnot, kielen kuin elokuvatkin.

Matka Kiinan kieleen ja kulttuuriin = Zhongguo yuyan he wenhua rumen / Hai Guo

Lyhyt oppimatka Kiinan kulttuurin sydämeen - Kiinan kieleen. Kirjan avulla voi opiskella sekä puhekieltä että kiinan kielen merkkejä, niiden kirjoitus- ja tulkintatapaa. Lopussa on myös tietopaketti, joka esitteelee kulttuuria - tapoja, juhlapäiviä, kirjallisuutta, kielen kehittymistä, filosofiaa, historiaa ja nykypäivää.

Enemmän kuin puoli taivasta : kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa / toim. Airaksinen, Sinkkonen ja Valjakka

Rautatyttöjä ja mallityöläisiä, Falun Gongin naisia, Shanghain tyttäriä, tiibetiläisnunnia, naistaikonautteja, keisariajan vallankumouksellisia ja tasavallan ajan yhden lapsen äitejä - miltä näyttää maailma kiinalaisen naisen silmin?

Kiinalaista elämänviisautta / valikoinut ja suomentanut Pertti Seppälä

Elämänmakuinen suomennosvalikoima kiinalaisia tekstejä 2400 vuoden ajalta. Antologian ytimenä ovat klassiset kiinalaiset aforismit ja kansanviisaudet.

Mestari Kongin keskustelut : kungfutselaisuuden ydinolemus

Mestarin ja hänen opetuslastensa vuoropuhelujen myötä tutustutaan hänen opetuksiinsa, elämänkatsomukseensa sekä näkemyksiinsä ihanteellisesta yhteiskunnasta ja yksilöstä. Lisäksi teoksessa esitellään oppisuunnan myöhempien kehittäjien ajatuksia ja nyky-Kiinan vilkasta keskustelua kungfutselaisuuden olemuksesta.

Sodankäynnin taito / Sun Tzu - Sunzi

Vanhin sodankäynnin johtamis- ja strategiaklassikko, joka kirjoitettiin yli 2400 vuotta sitten Kiinassa. Teos tarjoaa syvällisen katsauksen kiinalaiseen ajatteluun ja on erityisen ajankohtainen nopeasti voimistuvan Kiinan ymmärtämiseksi.

Villijoutsenet : kolmen kiinattaren tarina / Jung Chang

Kolme kiinalaista naista: isoäiti, äiti ja tytär. Näiden kolmen naisen elämänkohtalot laajenevat kuvaukseksi elämästä viime vuosisadan Kiinassa, keisarien ajalta Tiananmenin aukion tapahtumiin.

Kiinan viimeinen keisarinna / Jung Chang

Leskikeisarinna Cixi (1835-1908) oli Qing-dynastian ajan vaikutusvaltaisimpia kiinalaisia naisia. Hänen valtakaudellaan Kiina modernisoitui, mutta ajautui vakaviin sisäisiin ristipaineisiin. Millainen oli jalkavaimona vallan salonkeihin päässeen keisarinnan ura Kiinan hallitsijana? Jung Chang murtaa kuvan Cixistä armottomana despoottina ja ahneuden perikuvana.
 

Kiinalaista kaunokirjallisuutta


Jadekasvot : valittuja tarinoita Kiinan muinaisajoilta / Wu Chucain ja Wu Diaohoun vuonna 1695 julkaisemasta proosa-antologiasta Guwen guanzhi ... valikoinut, suomentanut ja selityksin varustanut Jyrki Kallio

Jadekasvot on kokoelma Kiinan vanhimmasta proosasta. Sen kertomukset ovat peräisin Kiinan tunnetuimmasta klassisesta proosa-antologiasta Guwen guanzhista, joka on jo yli kolmensadan vuoden ajan kuulunut kiinalaiseen sivistykseen. Jadekasvot vie lukijan yli kahden vuosituhannen takaiseen Keskustan valtakuntaan sekä samalla kiinalaisten kaikkein pysyvimpien arvojen pariin. 

Jadelähde : valittuja kirjoituksia Kiinan keskiajalta / Wu Chucain ja Wu Diaohoun vuonna 1695 julkaisemasta proosa-antologiasta Guwen guanzhi ... valikoinut, suomentanut ja selityksin varustanut Jyrki Kallio

Kokoelma Kiinan varhaisemman keisarikauden tunnetuimpien ajattelijoiden kirjoituksia. Jadelähde kertoo hallitsijoiden huolista ja viljelijöiden vaikeuksista, vääräoppisuuden vastustamisesta ja viinin vapauttavasta voimasta, koti-ikävästä ja erakkoelämästä, lohikäärmeistä ja jumalista.

Jadepeili : valittuja kirjoituksia keisarillisen Kiinan kulta-ajoilta / Wu Chucain ja Wu Diaohoun vuonna 1695 julkaisemasta proosa-antologiasta Guwen guanzhi ... valikoinut, suomentanut ja selityksin varustanut Jyrki Kallio

Jadepeili on kokoelma esseitä kahden kukoistavimman kiinalaisen dynastian - Songin (960-1279) ja Mingin (1368-1644) - ajoilta. Jadepeilin esseiden kirjo ulottuu herkistä maisemakuvauksista ja ekspressionistisista tunnelmapaloista juhlaviin muistokirjoituksiin ja naturalistisiin henkilökuviin. 

Sielun vuori / Gao Xingjian

Matka vuorelle kasvaa ainutlaatuiseksi löytöretkeksi itseen, elämän mahdollisuuksiin, kulttuurivallankumouksen jättämiin arpiin – toisaalta koko Kiinan menneisyyteen: primitiivisten kulttuurien, shamanististen traditioiden, taolaisten uskomusten ja legendojen ihmeelliseen maailmaan.

Vapaan miehen raamattu / Gao Xingjian

Vapaan miehen raamattu on romaani maanpakolaisen kipeistä muistoista, yrityksestä elää miehenä, joka on menettänyt uskonsa ideologioihin ja löytänyt pysyvimmän totuutensa vaihtuvien naisten sylistä. Järkyttävä kuvaus elämästä Kiinassa lavenee ajankohtaiseksi romaaniksi ihmisen elämästä ja vapauden rajoista.

Raskaat siivet / Zhang Jie

Ensimmäinen länsimaihin levinnyt laaja kiinalainen proosateos, joka rohkeasti kantaa ottaen selvittelee monin tavoin sekasortoista tilannetta Kiinassa kulttuurivallankumouksen jälkeen 1980-luvun taitteessa.

Elämänkaari / Yu Hua

Elämänkaari on kertomus yhden miehen muodonmuutoksesta rikkaan maanomistajan röyhkeästä perijästä vaatimattomaksi ja hyväsydämiseksi talonpojaksi. Samalla se on kuvaus ajan poliittisten ja kulttuurillisten muutosten vaikutuksesta tavallisten ihmisten elämään. Kirjassa vanha mies nimeltä Fugui kertoo maaseudulle kansanlauluja keräämään lähteneelle miehelle elämäntarinansa. 

Seitsemän elämääni / Mo Yan

Hyväntahtoinen maanomistaja surmataan vuoden 1948 Kiinassa, kun Maon reformi panee viljelysmaan uusjakoon. Kun hän ei manan majoillakaan suostu tunnustautumaan riistäjäksi, seuraa rangaistus: mies syntyy uudelleen ensin aasina, sitten härkänä, sikana, koirana ja apinana, kunnes päätyy lopulta taas ihmishahmoiseksi. Eri olomuodoissaan mies kokee Kiinan kommunistihallinnon, kulttuurivallankumouksen ja nälänhädän vuodet.

Joutilaan vaelluksesta : lukuja Chuangtsen kirjasta

Chuangtsen kirja koostuu tarkkanäköisistä ja pisteliään kriittisistä mutta hersyvän huumorin sävyttämistä tarinoista ja anekdooteista. Yhteistä kaikille kertomuksille on, että niissä herjataan sitä ihmisen suurta viisautta, joka tosiasiassa johtaa useammin kaaokseen ja sekasortoon kuin todelliseen hyötyyn ja hyvään. 


Kiina elokuvissa


Jue di tao wang / Renny Harlin 2016 (Skiptrace)
Action, Adventure, Comedy

Yi bu zhi yao / Wen Jiang 2014 (Gone with the bullets)
Action, Comedy, Drama

Dao shi xia shan / Kaige Chen 2015 (Monk comes down the mountain)
Action

Le dernier loup / ​Jean-Jacques Annaud 2015 (Viimeinen susi)
Adventure

Dragon Nest : Warriors' dawn / Yuefeng Song 2014
Animation, Adventure, Family

Ba wang bie ji / Kaige Chen 1993 (Jäähyväiset jalkavaimolle)
Drama, Music, Romance 

Man of tai chi / Keanu Reeves 2013
Action, Drama

Du zhan / Johnnie To 2012 (Drug war)
Action, Crime, Drama 

Yi dai zong shi / Kar-Wai Wong 2013 (The grandmaster)
Action, Biography, Drama 

Hong gao liang / Yimou Zhang 1987 (Punainen pelto)
Drama, History, Romance

The man with the iron fists / RZA 2012
Action

Jian yu / Chao-Bin Su 2010 (Reign of assassins)
Action, History

Jin ling shi san chai / Yimou Zhang 2011 (The flowers of war)
Drama, History, Romance

Jin yi wei / Daniel Lee 2010 (14 blades)
Action, History, Thriller

Hong men yan chuan qi / Daniel Lee 2011 (White vengeance)
Action, Drama, History 

Tau ming chong / Peter Ho-Sun Chan 2007 (The Warlords)
Action, Drama, History

Shanghai / Mikael Håfström 2010
Drama, Mystery, Romance 

San qiang pai an jing qi / Yimou Zhang 2009 (Nainen, pyssy ja nuudelipuoti)
Comedy, Drama

Nanjing! Nanjing! / Chuan Lu 2009 (Nanjingin verilöyly)
Drama, History, War

Musa / Sung-su Kim 2001 (Soturi)
Action, Drama, History

John Rabe / Florian Gallenberger 2009
Biography, Drama, History

Shi yue wei cheng / Teddy Chan 2009 (Bodyguards and assassins)
Action, Drama, History

Shu shan zheng zhuan / Hark Tsui 2001 (Zu warriors)
Action, Fantasy

Chi bi / John Woo 2008 (Red cliff)
Action, Adventure, Drama

Cheung gong 7 hou / Stephen Chow 2008 (CJ7 : karvakaveri avaruudesta)
Comedy, Family, Sci-Fi

Kung fu / Stephen Chow 2004 (Kung fu hustle)
Action, Comedy, Crime

Ye yan / Xiaogang Feng 2006 (The Empress)
Action, Drama, Fantasy

The Painted Veil / John Curran 2006 (Kirjava huntu)
Drama, Romance

Fong juk / Johnnie To 2006 (Exiled)
Action, Crime, Thriller

Man cheng jin dai huang jin jia / Yimou Zhang 2006 (Kultaisen kukan kirous)
Action, Drama, Romance

Wu ji / Kaige Chen 2005 (The promise)
Action, Drama, Fantasy

Se, jie / Ang Lee 2007 (Lust, caution)
Drama, Romance, Thriller

My blueberry nights / Kar-Wai Wong 2007
Drama, Romance

Kan shang qu hen mei / Yuan Zhang 2006 (Little red flowers)
Comedy, Drama

Jadesoturi / Antti-Jussi Annila 2006 
Action, Adventure, Drama

Yao a yao, yao dao wai po qiao / Yimou Zhang 1995 (Shanghai triad)
Crime, Drama, Romance

Qian li zou dan qi / Yimou Zhang 2005 (Riding alone for thousands of miles)
Drama

Jing Ke ci Qin Wang / Kaige Chen 1998 (Keisari ja salamurhaaja)
Drama, History

Shi mian mai fu / Yimou Zhang 2004 (Lentävien tikarien talo)
Action, Adventure, Drama

20 30 40 / Sylvia Chang 2004
Comedy, Drama, Music

The Xiao Yao Valley in song mountains / Kaiming Chen, Zuoxin Jin 2001 
Action, Drama

Huanghe juelian / Xiaoning Feng 1999 (Grief over the yellow river)
Drama, War

He ni zai yi qi / Kaige Chen 2002 (Poika ja viulu)
Drama, Music

Shiqi sui de dan che / Xiaoshuai Wang 2001 (Polkupyörävarkaat)
Drama

Ying xiong / Yimou Zhang 2002 (Hero)
Action, Adventure, History

Wo hu cang long / Ang Lee 2000 (Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme)
Action, Adventure, Fantasy

The Last Emperor / Bernardo Bertolucci 1987 (Viimeinen keisari)
Biography, Drama, History


Kiina e-lehdissä


Lehdet ovat luettavissa PressReader-palvelussa.

Englanninkielisiä:

China Daily
sanomalehti, uutisia, ajankohtaisia asioita, kulttuuria, taloutta ja urheilua

China’s Foreign Trade
taloutta & kauppaa

Global Times
sanomalehti, uutisia, ajankohtaisia asioita, kulttuuria, teknologiaa ja taloutta

That’s Beijing
lifestyle

The World of Chinese
yhteiskunta ja kulttuuri


Kiinankielisiä:

Elle
naistenlehti, muoti

Chinese Photography
valokuvaus

Human and Nature
ihmiset ja luonto

Food and Life
ruoka (mm. reseptejä)

Art China
taide