Maailman Parasta Musiikkia: #5 Laulaja-lauluntekijät

Laulaja-lauluntekijä-genre on Euroopassa jäänyt vaille suurempaa huomiota. Se on maannut piilossa, musiikkikaupoissa, radioasemilla ja kirjastoissa, toistuvasti salamyhkäisesti markkinoituna. Suomessakaan kyseistä musiikinlajia ei tunneta lainkaan niin hyvin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Englannissa.

Kaikki sai alkunsa noin 50 vuotta sitten, kun artistit muovasivat folkmusiikkia kohti alalajia, jota kutsutaan Electric Folkiksi. Vuonna 1965 etsittiin kuitenkin toisenlaista termiä tälle mm. Bob Dylanin ja Woodie Guthrien tunnetuksi tekemälle musiikki- ja esitysmuodolle. Muusikoiden ja laulajien kuten Leonard Cohenin, Joni Mitchellin, Patti Smithin ja Tim Buckleyn ansiosta siitä muodostui 60-luvun lopulla oma genrensä. Nykyään Genren edustajat tunnetaan omalaatuisista esiintymisistään ympäri maailman.

Merkittävimmät erot perinteisten bändien ja laulaja-lauluntekijöiden välillä huomaa helposti. Bändit ja yhtyeet laativat ja soittavat musiikkinsa yhdessä, kun taas laulaja-lauluntekijät kirjoittavat ja säveltävät lyriikat ja musiikin itse ja soittavat kappaleet yleensä joko kitaralla tai pianolla. Joskus esitystä säestää myös pieni kokoonpano. Monesti musiikin kautta ilmaistaan poliittisia tai henkilökohtaisia näkemyksiä. Sanoitukset ovat sävyltään usein kriittisiä.    

 -Niklas / Tapiolan kirjasto

Alternative -soittolista (toistaminen vaatii Spotify-tilin):

https://open.spotify.com/playlist/78Yx0Hr240xPQnG1P8fBmS

Maailman parasta musiikkia:

Maailman Parasta Musiikkia: #1 Verdi

Maailman Parasta Musiikkia: #2 Charles Lloyd

Maailman Parasta Musiikkia: #3 the GazettE

Maailman Parasta Musiikkia: #4 King Diamond