Maailman Parasta Musiikkia: #7 The Other Europeans

Helsinki Klezmer Festival tuo lokakuun lopussa Tapiolaan joukon eurooppalaisen kansanmusiikin huippuja. Espoon kulttuurikeskuksen Louhi-salissa esiintyy keskiviikkona 30.10.2013 suomalainen Freilach mit Kneidlach -yhtye, jonka vieraaksi saapuu 14 muusikon muodostama kansainvälinen The Other Europeans -kokoonpano.

Yhdysvaltalaissyntyinen juutalaisen klezmer-musiikin konkari Alan Bern kokosi yhtyeen vuonna 2008 tutkimaan kahden marginaalisen musiikkikulttuurin yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Ennen toista maailmansotaa klezmer- ja romanimuusikoilla oli osin sama repertoaari, jota he soittivat toisistaan eroavilla tyyleillä. The Other Europeans yhdistää musiikillaan jälleen kaksi kansaa, jotka sota ja holokausti erottivat toisistaan.

The Other Europeans -yhtyeen jäsenistä reilu puolet on juutalaisen klezmer-musiikin taitureita ja toinen puoli mustalaismusiikin virtuooseja. Pianisti ja hanuristi Alan Bern on tunnettu mm. uutta klezmer-musiikkia tekevästä Brave Old World -yhtyeestä, jonka näin soittavan Helsinki Klezmer Festivalilla vuonna 2001. Odotan erityisesti yhtyeen cimbalominsoittajan näkemistä, sillä Kálmán Balogh on paitsi romanimusiikin, myös unkarilaisen ja Balkanin alueen musiikin mestari.

The Other Europeans -yhtyeellä on Helsinki Klezmer Festivalilla myös kolme omaa konserttia, joista yhdessä sen romanimuusikot valtaavat lavan ja toisessa keskitytään pelkästään klezmer-musiikkiin. Tuntuu siltä, että minun täytyy ostaa lippu kaikkiin.

Anna, klezmer-fani vuodesta 1995

Helsinki Klezmer Festival 2013

The Other Europeans -yhtyeen sivut

Poimintoja kirjaston kokoelmista

The rough guide to klezmer

The rough guide to klezmer revival 

Dus gezang fin Geto Lodzh = Songs of the Lodz ghetto  

A Podolian affair / Konsonans Retro

Intimate hopes & terrors : tales from the kishkes / The Merlin Shepherd Kapelye

Master of the gypsy cimbalom / Kálmán Balogh

Balkan fever

World of gypsies

Maailman parasta musiikkia: