Arduinopyörän asennusta

Niskalenkki teknologiasta

Internet of Things, IoT tai Esineiden internet on käsite, jota kuulee yhä useammin. Koteihin on hiipinyt hiljakseen viihde-elektroniikan ja kodinkoneiden myötä teknologiaa, joka on harvoille tuttua. Koneet ja laitteet voivat viestiä keskenään ja lähettää tietoa internetiin, tai niiden tietoihin pääsee käsiksi internetin kautta. Nämä ominaisuudet voivat hyödyttää käyttäjää, mutta monia myös huolestuttaa niiden tuomat tietoturva- ja muut ongelmat. Toisaalta tällaisista laitteista voisi saada enemmän hyötyä ja iloa irti, jos tuntisi niiden toimintaa paremmin. On myös mahdollista itse rakentaa omat IoT-laitteensa juuri omien tarpeidensa mukaisiksi.

Rajattu-Arduinopyörä2.jpgTapiolan kirjastossa toimii vapaamuotoinen IoT-paja jo kolmatta vuotta. Se aloitti syksyllä 2015 jatkona tätä edeltäneelle Unity-workshopille. Pajaan voi osallistua ilman ennakkotietoja ja ilmoittautumista.

IoT-pajassa voi kokeilla, miten itse rakentaa IoT-laitteita ja tutustua samalla elektroniikan ja tietoverkkojen perusteisiin. Pajan mikrotietokoneilla ja mikrokontrollereilla kuten Raspberry Pi ja Arduino voi aloittelijakin helposti tutustua IoT-maailmaan. Raspberry Pi on pieni yhden piirikortin mikrotietokone, jonka pystyy liittämään paikallisverkkoon tai internetiin ja jossa on lisäksi Bluetooth-ominaisuus. Näillä laitteilla voi kerätä tietoa ympäristöstä antureiden ja kameroiden avulla ja toimittaa sitä eteenpäin vaikkapa älypuhelimella katsottavaksi. Erilaisten automaattien ja robottienkin rakentaminen on mahdollista. Laitteille voi myös lähettää netin kautta ohjauskomentoja vaikkapa valojen sytyttämiseksi tai sammuttamiseksi.

IoT-pajoihin ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. IoT-paja kokoontuu joka tiistai-ilta Tapiolan kirjaston Pajassa:

IoT-paja 

IoT-pajan facebook-ryhmä

Lisälukemista:

Sauna-automaatiosta sähköpyörän latauslaitteistoon: Tapiolan IoT-paja