koodauskurssi

Tapiolan Paja


Tapiolan kirjaston Paja tuo kirjastossa tekemiseen uusia mahdollisuuksia. Tarjoamme käyttöösi 3D-tulostimia, vinyylileikkurin, lämpöprässin, ompelukoneita mukaan lukien kirjovan ompelukoneen eli brodeerauskoneen, saumurin, laminointilaitteen, kampasidontalaitteen, rintanappikoneita, 3D-skannerin ym. Pajassa on myös työkalulainaamo ja musiikkistudio. Pajatoimintaan kuuluu myös VR-pelihuone.

Voit toimia Pajassa omatoimisesti, mutta opastamme mielellämme laitteiden käytössä. 
Etsitkö ystäviesi kanssa tilaa tehdä käsitöitä, askarrella, tehdä taidetta? Pajan pöydän äärelle mahtuu monta tekijää.

Voit myös kysyä Pajan työntekijöiltä neuvoa ja opastusta tietotekniikan ja mobiililaitteiden käyttöön. Pidempiä henkilökohtaisia opastuksia varten voi tilata etukäteen opastusajan Lainaa kirjastolainen -palvelun kautta.

Tapiolan Pajassa järjestetään ryhmäopastuksia ja -tapahtumia mm. ohjelmointiin, askarteluun, peleihin, 3D-mallinnukseen ja -tulostukseen liittyen. Tervetuloa mukaan! Erilaisten teemapajojen ajankohdat löydät tapahtumakalenterista.


3D-tulostuksen pikaohje

  1. Suunnittele esineesi mallinnusohjelmalla tai etsi valmis tulostusmalli verkosta (vinkkejä alla linkkilistassa). Tulostettavat mallit ovat .stl- tai .obj-tiedostoja. 
  2. 3D-tulostinvarauksia voi olla yhdellä asiakkaalla yksi 3D-tulostin kerrallaan samanaikaisesti. Voit tehdä varauksen etukäteen, esimerkiksi netin kautta osoitteessa: varaamo.espoo.fi 
  3. Tuo 3D-malli tietokoneen Cura-ohjelmaan esikatseltavaksi, valitse sopivat asetukset, ja odota, että ohjelma muuntaa mallin Ultimaker-tulostimen ymmärtämäksi Gcode-tulostustiedostoksi. Ohjelma arvioi myös tulostukseen kuluvan ajan. Tallenna tulostustiedosto SD-kortille.
  4. Liitä SD-kortti 3D-tulostimeen. Etsi tiedosto tulostimen Print-valikosta ja tulosta 3D-mallisi.


3D-linkkejä

Ultimaker - kirjastossa yleisimmin käytettyjen 3D-tulostinten valmistajan sivusto.
Thingiverse: Täältä löydät valmiita mallinnoksia, joiden avulla voit opetella Pajan tulostimien käyttöä. Voit myös laittaa Thingiverseen omia mallinnoksiasi.
Bld3r: Täältä löydät valmiita mallinnoksia.
Yeggi: Hakukone 3D-tiedostojen etsimiseen.
Tapiolan kirjaston Thingiverse: Täältä löytyy malleja, joita on kokeiltu Tapiolan kirjaston Pajassa ja jotka ovat toimineet Pajassa.
TinkerCad: Selaimessa toimiva mallinnusohjelma, jolla voit valmiita muotoja ja merkkejä muokkaamalla ja yhdistämällä luoda helposti omia teoksia ja esineitä.
SketchUp: Mallinnusohelma, jolla voit luoda omia 3D-mallinnoksia.
Onshape Free: ilmainen verkon kautta toimiva pilvipohjainen mallinnusohjelma.

Blender: Edistynyt ja monipuolinen ilmainen 3D-mallinnusohjelma.


Vinyylileikkurin ja tekstiiliprässin pikaohje

Vinyylimateriaaleina on valittavissa lämpösiirtokalvo lämpöprässäykseen tekstiilille tai tarravinyyli esim. seinäkiinnitykseen. Materiaalin säästämiseksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää sopivankokoisia valmiita paloja ison rullan sijasta.

Voit luoda kuvion tai tekstin vinyylileikkurin omalla Roland CutStudio -ohjelmalla, tai voit tuoda ohjelmaan sopivan valmiin kuvan. Kuvassa ei kannata olla liian pieniä yksityiskohtia; vektorimuotoon muunnetut kuvat toimivat parhaiten. Kuvan voi muokata vektorigrafiikaksi Adobe Illustrator -ohjelmassa. Jos haluat kiinnittää kuvion tekstiiliin, muista kääntää kuvio peilikuvaksi ennen leikkaamista (teksti peilikuvana).

Tarravinyyli asetetaan leikkuriin väripuoli ylöspäin, lämpösiirtokalvo himmeä puoli ylöspäin. Materiaali asetetaan leikkuriin suorassa, tukipyörät kappaleen laitoihin siten, että pyörät ovat leikkurin valkoisella merkittyjen alueiden sisällä, vasen tukipyörä vasemman puoleisimman valkoisen alueen sisällä. Tarramateriaali lukitaan vetämällä vinyylileikkurin kahva ylös. 

Irrota tarrasta ylimääräiset alueet pois pihdeillä ja jätä jäljelle vain kiinnitettävä osa tarrasta.

Lämpösiirtokalvo kiinnitetään lämpöprässillä. Tekstiilin pitää olla luonnonkuitumateriaalia. Prässi lämmitetään 160 asteeseen. Kiinnitettävä kuvio asetetaan kankaan päälle kiiltävä puoli ylöspäin, ja painetaan prässillä kankaaseen n. 15 sekunnin ajan

Seinätarroja varten kannattaa käyttää kiinnityskalvoa, jonka avulla tarran osat pysyvät paikoillaan ja tarra on helppo kiinnittää myöhemmin haluttuun pintaan. 


Vinyylilinkkejä

Roland CutStudio Manual: vinyylileikkurin ohjelmiston manuaali 
Adobe Illustrator CS6: Adoben ohjeita Illustratorin käyttöön.
Adobe Illustrator CS6: Opastusvideoita Illustratorin käyttöön.
Roland Camm-1Servo GX 24: Vinyylileikkurin käyttöohje.
Schulze BluePRESSLine Size 3: Tekstiiliprässin käyttöohje.


Ompelulinkkejä

Brother JS23: Perusompelukoneen käyttöohje
Husqvarna Viking Opal 650: Elektronisen ompelukoneen käyttöohje
Husqvarna Viking Designer Topaz 25: Broderauskoneen käyttöohje.
Kirjosilla: Kirjonta-aiheinen blogi.
Kädenkäänteessä: Kirjonta-aiheinen blogi.

Koodauslinkkejä

Hopscotch: Visuaalista koodaamista iPadilla. 
Scratch: Visuaalista koodaamista tietokoneella. 
Racket: Merkkipohjainen kieli koodauksen opettelemiseen.
Ylläolevia koodausympäristöjä käytetään Tapiolan kirjaston koodauskursseilla.
Koodi216: Sivusto kertoo ohjelmoinnin opetuksen lisäyksestä peruskoulussa syksystä 2016 alkaen.


Muita laitteita Pajassa

HP 3D Structured Light Scanner: 3D-skannerin käyttöohje

Fellowes Callisto A3 Laminator: Laminointikoneen käyttöohje.

CombBind C200 -kampasidontalaite: luo omia siistejä kampasidottuja vihkoja.

Rintanappikoneet (joskus myös pinssikoneet) 2 kpl.:

Isompaan pinssikoneeseen tarvitaan halkaisijaltaan 66 mm pyöreä kuva, pienempään koneeseen halkaisijaltaan 40 mm pyöreä kuva.


Linkkejä muualle