äijäjooga

Äijäjoogan satoa

Äijäjooga-ohjaaja Veikko Tarvainen vieraili Tapulikaupungin kirjastossa torstaina 9.2. kertomassa, mistä äijäjoogassa oikein on kyse: 

Paikalla on mukava porukka, yhden asiakkaan kirjastonhoitaja nappaa mukaan vielä lainausautomaatilta.

-Kun aloitin joogan kolmekymmentä vuotta sitten, olin usein ryhmän ainoa mies. Joskus siellä saattoi olla aluksi toinenkin, mutta aika usein se toinen katosi aika pian. Pohdin, olisiko miesryhmän perustaminen ratkaisu tähän. Minulle vähän naureskeltiin ja joku totesi, että ihan kiva idea, mutta ei tule koskaan onnistumaan. Alussa ryhmät olivatkin pieniä, mutta nykyisin niihin on jo tunkua.

Joogaa on monenlaista. Sisältöön vaikuttaa suuntauksen lisäksi myös ohjaaja ja mikä hänelle on joogassa olennaisinta. Tarvainen ei perusta säännöistä tai joidenkin joogasuuntausten lupaamasta valaistumisesta. Tärkeintä on tehdä sopivasta, sen verran kuin tuntuu hyvältä. Äijäjooga on kaikille, ei vain luontaisesti notkeille solakoille ihmisille.

-Joillekin äijäjooga on liian kevyttä ja he kaipaavat rankempaa harjoittelua. Nykyisin on myös jäbäjoogaa nuoremmille miehille. Ja ruotsinkielisille vielä omia gubbe yoga-ryhmiä. 

Joogasta on apua paitsi kropan jumeihin myös mielen solmuihin. 

-Jooga voi auttaa lieviin masennustiloihin. Parempi keskittymiskyky auttaa jaksamaan ja kiireisen elämän keskellä pysähtyminen ja rauhoittuminen on entistä tärkeämpää. Itse aloitin joogan pyrkimyksenäni lievittää stressiä ja helpottaa arjessa jaksamista erityisesti omaishoitajan työssäni. Siitä on ollut apua.

Keskustelun aikana Tarvainen pitää ryhmän mukana joogaharjoitusten avulla. Rytmisesti liikkuvat jalat auttavat kummasti keskittymään ja olemaan läsnä. Moni on kiinnostunut ryhmistä oman kodin lähellä, mutta äijäjoogaa ei ihan kaikilla alueilla vielä ole. 

-Entäs sekajoogaryhmät, onko niihin tällainen äijä tervetullut jos äijäjoogaryhmää ei läheltä löydy? kysyy yksi osallistuja. 

Tarvainen vakuuttaa, että on. Samalla hän myös muistuttaa, että jos joku kokee keski-ikäisen miehen paikallaolon joogaryhmässä hankalaksi, on se hänen oma ongelmansa, eikä siitä kannata välittää. Yleensä sekaryhmissä suhtaudutaan miehiin kuitenkin todella positiivisesti. 

Kellon lähetessä kirjaston sulkemisaikaa osallistujat vaihtavat yhteystietoja ja joku haluaa Äijäjooga-kirjan mukaansa. Toinen lainaa Äijäjooga-dvd:n kotiharjoittelun tueksi. 

-Monta kiinnostunutta, olipa mukavaa, toteaa Tarvainen vielä ovella. 

Teksti: Samu Eeve