Kirjanäyttely

Kesätöissä kirjastossa

Toimenkuva ja tehtävät:

Työni kirjastoapulaisena on ollut paljon monipuolisempaa kuin olin osannut olettaa. Aluksi luulin koko kesäkuun menevän kirjojen hyllyttämiseen aakkosittain, mutta työhön on kuulunut paljon muutakin. Olen saanut hoitaa poistokirjoja, etsiä varauksia hyllyistä, järjestää näyttelyitä, ottaa kuvia kirjaston some-tileille sekä tehdä kaikenlaista pientä puuhaa, kuten askarrella ja pyyhkiä hyllyjä. Aluksi minun täytyi rullailla aakkosia useaan otteeseen mielessäni, jotta löytäisin kirjalle oikean paikan, mutta tämä kuitenkin helpottui ajan myötä, kun opin tuntemaan hyllyt ja niiden sisällöt. Työt eivät ole olleet tähän asti kovin haastavia, jonka takia suosittelen hakemista kirjastoon kesätöihin.

Mikä sai kiinnostumaan kesätöistä kirjastossa:

Opiskelen tällä hetkellä lukiossa ja kirjoitukseni alkavat syksyllä. Kirjaston rento tunnelma tuo tasapainoa opiskelun ohelle, ja hyllyistä voi löytyä hyödyllistä lisämateriaalia. Nyt on myös viimeinen vuosi, kun voin osallistua Helsingin kaupungin 16-17-vuotiaiden kesätyöhakuun, joten päätin tarttua tilaisuuteen. On hienoa päästä kesätöihin keräämään lisää kokemusta työelämästä, sekä ansaita palkkaa tehdystä työstä.

Mitä odotat kesätyöltäsi:

Aloittaessani työt kesäkuun alussa, olin utelias tietämään mitä muita tehtäviä kuuluu kirjastonhoitajan töihin, kuin vain kirjojen hyllyttäminen. Halusin tietää tehtävistä, joita tavallinen asiakas ei näe päällepäin. Nyt olen saanut joka päivä oppia jotain uutta, ja olen huomannut uuden puolen kirjastonhoitajien työssä.

Mikä on mieleenpainuvin tapahtuma työssäsi:

Näyttelyn järjestäminen. Sain suunnitella ja luoda aivan itse kirjanäyttelyn, jonka pohjana oli Black Lives Matter -liike. Aluksi suunnittelin pienen julisteen, joka kuvasi teemaa ytimekkäästi. Ideana oli, että Tapulikaupungin kirjasto ottaisi muiden kirjastojen tavoin hieman kantaa asiaan ja suosittelisi kirjoja jotka tukevat aihetta. Tunnettuja esille laitettuja kirjoja olivat Angie Thomasin Viha jonka kylvät ja Mun vuoro. Suosittelen lukemaan nämä kirjat, jos aihe kiinnostaa.

Omia kirjasuosituksia:

Ala-asteen 5-6-luokkalaisille suosittelisin Rick Riordanin kirjasarjoja, kuten Percy Jackson, Olympoksen sankarit ja Magnus Chase. Nämä kirjasarjat ovat samaan aikaan mukaansatempaisevia ja viihdyttäviä sekä opettavaisia. Percy Jackson -sarja kertoo pojasta, joka saa tietää olevansa osana Antiikin Kreikan mytologian taruihin perustuvaa maailmaa. Olympoksen sankarit -sarja taas on jatkoa edellä mainitulle sarjalle, mutta tässä sarjassa kreikkalaisen mytologian lisäksi kerrotaan roomalaisesta mytologiasta. Magnus Chase taas puolestaan pohjautuu skandinaaviseen mytologiaan ja tuo esiin viikinkien uskomuksia. Näissä jokaisessa kirjasarjassa on yhdistelmä historiaa ja nykymaailmaa, joka saa lukijan helposti koukkuun.

Yläastelaisille suosittelen Cassandra Claren kuusiosaista Varjojen kaupungit -sarjaa, josta on tehty myös Netflix-sarja. Tarina on täynnä seikkailua ja jännitystä, sekä nefileitä ja demoneita. Sarjassa kohdataan vaarallisia tilanteita, sekä taisteluita, jotka johdattavat lukijan maalikkojen silmiltä piilotettuun New Yorkiin.

Kirjoittanut: Lotta, kesätyöntekijä 16.6.2020