Miltä kirjastotyö näyttää harjoittelijan silmin?

Halusin tutustua kirjastossa työskentelyyn, koska olen aina pitänyt lukemisesta ja kirjastot vaikuttivat rauhallisilta työympäristöiltä. TET-jaksoni kesti kaksi viikkoa, ja siinä ajassa ehdin oppia paljon. Tapulikaupungin kirjaston henkilökunta oli mukavaa ja auttavaista, ja ilmapiiri oli rento.

Alkuun minulle opetettiin perusasioita kuten hyllyttämistä ja sitä missä mitäkin kirjoja oli. Aluksi hyllyttäminen oli vaikeaa ja hidasta. Jouduin käymään aakkosia mielessäni monta kertaa päivässä läpi. Pian sekin muuttui helpommaksi.  Minut yllätti se, kuinka tarkasti kaikille kirjoille on oma paikkansa kirjastossa.

Hyllyttämisen lisäksi kirjastossa oli paljon muutakin tekemistä. Sain koota omista lempikirjoistani näyttelyn. Näyttelyn yhteyteen kirjoitin kirjaesitelmän yhdestä lempikirjastani. Päällystin myös kirjoja, järjestelin lastenosastoa ja tein muita pieniä hommia.

Kirjastossa järjestettiin paljon enemmän ohjattua toimintaa kuin luulin. Esimerkiksi lapsille järjestettiin satuhetkiä ja nuorille oli oma pelihetki. Kirjastossa pidettiin myös kielikahvilaa, jossa opetettiin suomea.

Suosittelen kirjastoa sellaisille TET-harjoittelijoille, jotka pitävät lukemisesta. Samalla kun hyllyttää tai käsittelee varauksia, näkee monenlaisia kirjoja ja voi sitä kautta löytää uutta luettavaa.

Kirjoittaja on 9-luokkalainen Venla, joka oli Tapulikaupungin kirjastossa TET-harjoittelussa marraskuussa.