tolkien

Tet-harjoittelija suosittelee: Silmarillion

Kaikki varmasti tuntevat Taru Sormusten Herrasta -kirjatrilogian, mutta tiesitkö että sille on kaksi esiosaa: Hobitti ja Silmarillion, joista jälkimmäinen kertoo ajasta kauan ennen pääkirjan tapahtumia. Tolkien itse kuitenkin kuoli ennen kuin oli saanut teoksensa valmiiksi, joten hänen poikansa kirjoitti tarinan loppuun isänsä muistiinpanoista.

En kuitenkaan suosittelisi teosta muille kuin alkuperäisen romaanin suurille ystäville. Tämä johtuu siitä, että Silmarillion on Raamatun kaltainen, joten sitä on hieman vaikea seurata. Se on Raamatun kaltainen, koska siinä on taistelu toisensa jälkeen, nimi nimen perään ja jokaisen sukujuuret avataan perusteellisesti läpi. Kirja voi olla mielestäsi myös tylsä, koska hahmojen omia ajatuksia ei käydä läpi ja se saa itsesi tuntumaan kaukaiselta verrattuna Taru Sormusten Herrasta -trilogiaan, jossa kuvataan tapahtumia monen eri henkilön näkökulmasta.

Kirja kannattaa lukea vasta muiden neljän teoksen jälkeen, sillä noissa kirjoissa esiintyvien hahmojen taustoja selitetään tässä teoksessa. Esimerkiksi Gandalfin ja Sauronin taustoja tutkitaan ja myös uusista henkilöistä kerrotaan, jotka olivat vaikuttaneet alkuperäisen trilogian hahmoihin.

Silmarillionin lukemisen jälkeen luin muut neljä teosta. Huomasin pitäväni näistä kirjoista vielä enemmän, sillä ymmärsin nyt asioiden historian ja maailma oli avautunut minulle paljon enemmän. Teoksen luettuani aloin myös arvostaa Tolkienia vielä enemmän, koska hän on onnistunut luomaan fantasiamaailman, jossa on hänen itse luomiaan kieliä ja hän on myös kertonut Keski-Maan kaikki vaiheet, sen sijaan että olisi jättänyt joitain tapahtumia kertomatta. Kirjassa hän myös kertoo luomansa maailman koko historian, sillä siinä on myös neljän muiden kirjojen tiivistelmä.

Kaiken kaikkiaan Silmarillion on tarkoitettu vain Tolkienin suurille ihailijoille, jotka haluavat tietää lisää Keski-Maan historiasta ja sen taruista.

Kirjoittaja on 9-luokkalainen Jaakko, joka oli Tapulikaupungin kirjastossa TET-harjoittelussa lokakuussa 2019.