Kesätöissä kirjastossa

Olin Tikkurilan kirjastossa kesätöissä ensimmäistä kertaa 16-vuotiaana vuoden 2013 kesällä. Nyt kahdeksan vuotta myöhemmin lopettelen jo viidettä kesätyöputkea Vantaan kaupungin kirjastoharjoittelijana. Vaikken sitä ensimmäisenä kesänä vielä tiennyt, on vuosien myötä yhä vahvemmin noussut pintaan tunne siitä, että tätä haluan tehdä sitten joskus isona (milloin ikinä isoksi kasvankaan.)  

Millaista sitten on olla kirjastossa töissä, ja mikä siinä kirjastotyössä houkuttaa?  

Toimenkuvat ja tehtävät  

Olen kesäisin työskennellyt pääsääntöisesti Tikkurilan kirjaston lasten- ja nuortenosastolla, mutta tänä kesänä olen tehnyt vuoroja myös musiikkiosastolla ja vahtimestareiden kanssa. Työnkuvani on siis vaihdellut runsaasti erityisesti tänä kesänä.  

Kirjastokesätyöntekijänä pääsee tekemään pitkälti samanlaisia tehtäviä, joita myös vakkarit tekevät. Asiakaspalvelun, hyllytyksen ja muun osastotyön lisäksi olen muun muassa ollut pitämässä pelipakkia lapsille, kirjoittanut kirja- ja musiikkivinkkauksia sosiaaliseen mediaan, ja auttanut kirjanäyttelyiden järjestämisessä. Vahtimestareiden kanssa työskennellessä on myös Helmet- kirjastojen logistiikkapuoli tullut varsin tutuksi.  

Mikä sai kiinnostumaan kesätöistä kirjastossa? 

Kun teini-ikäisenä hakeuduin kirjastoon töihin, motivoi minua eniten ajatus siitä, että olisin päivästä toiseen kirjojen ympäröimänä. Minunkaltaiselleni lukutoukalle se oli silkkaa autuutta. Nyt vanhempana ja muitakin aloja nähneenä olen paremmin ymmärtänyt, että syy siihen miksi kirjastotyö on niin kivaa- ja miksi haen kirjastoon töihin aina uudestaan ja uudestaan- on ennen kaikkea monipuolisuus.  Olen huomannut, että kirjastonhoitajan tehtävissä yhdistyvät käytännöllisyys ja luovuus tekevät työstä hyvin vaihtelevaa ja näin myös mielekästä. Erityisesti lasten- ja nuorten kirjastotyön olen kokenut todella laaja-alaiseksi.  

Mitä odotat kesätyöltäsi? 

Alun alkaen odotin tietenkin oppivani kirjastotyöstä enemmän. Oppinut olenkin, ja paljon. Vaikka olen ollut monena kesänä kirjastossa töissä, on jokainen kesä aina vähän erilainen. Joka kesä on jotakin uutta tapahtumaa, projektia tai näyttelyä. Tämänkin kesän alussa mietiskelin mitä jännää olisi taas tiedossa, mitä kaikkea uutta tehtävää ja opittavaa.  

Mikä on mieleenpainuvin tapahtuma työssäsi? 

Olen päässyt tänäkin kesänä tekemään kaikenlaista, mutta lempijuttuihini kuuluu ehdottomasti Pride historia- Instagram-tarinan tekeminen Pride-viikkoa varten. Pride historia-tarina oli ensimmäinen isompi tuottamani somesisältö, ja vieläpä itselle tärkeästä aiheesta, joten sen tekeminen oli aika jännitävää. Projekti oli todella palkitsevaa, sillä opin paljon itsekin tietoa etsiessäni.  

Tällä hetkellä kirjapinostani löytyy:  

Luen ja kuuntelen yleisestikin paljon kirjoja, mutta jotenkin kirjapinot tuntuvat kasvavan erityisesti kesäisin työskennellessäni kirjastossa... Tällä hetkellä luen muun muassa näitä teoksia:  

John Boyne- A History of Loneliness (2015) 

Nicki Dowey ja Phil Wilkin -Kirjontajuttuja: 20 houkuttavaa ohjetta ja innostavaa ideaa. (2018) 

Amanda Lovelace- Break your glass slippers (2020) 

Pirjo Markkola, Ann-Catrin Östman ja Marko Lamberg  (toim.) - Näkymätön sukupuoli: mieheyden pitkä historia. (2014) 

Michelle Paver- Skin Taker (2021)