Tikkurilan kirjaston kaupunkiviljelmä on neljävuotias

Tikkurilan kirjaston kaupunkiviljelmä on paikallaan jo kohta neljättä kesää ja se on vakiinnuttanut paikkansa kirjaston edustalla. Viljely pyörähti käyntiin, kun kirjaston vuosia tyhjillään olleet vesialtaat päätettiin ottaa hyötykäyttöön vuonna 2018. Altaat olivat erinomainen paikka perustaa kaupunkiviljelmä lähialueen asukkaiden iloksi ja hyödyksi. Tarkoitus oli järjestää mukavaa yhteisöllistä toimintaa ja luoda vihreämpää kaupunkiympäristöä.  

Kirjaston viljelmällä kuka tahansa voi kokeilla kaupunkiviljelyä matalalla kynnyksellä. Viljelmälle on sijaintinsa puolesta helppo tulla ja istutuksia hoidetaan osittain yhdessä. Kirjasto tarjoaa viljelijöille tilan ja välineitä sekä auttaa tarvittaessa. Viljelijät voivat istuttaa laatikoihinsa mitä kasveja haluavat,  kunhan ne eivät ole myrkyllisiä. Jokaisella on omat istutuslaatikot, mutta viljelmää hoidetaan yhteistyössä. Viljelijät voivat esimerkiksi halutessaan osallistua yhteiseen kastelurinkiin, jolloin kastelu hoidetaan rinkiläisten kesken vuorotellen.  

Viljelijäporukka on matkan varrella elänyt jonkin verran - osa on ollut mukana alusta asti, osa käynyt kokeilemassa ja osa tullut mukaan myöhemmin. Viljelemässä on tällä hetkellä Tikkurilan Marttoja ja Tikkurilan seurakunnan kaupunkiviljelijöitä. Viime kesänä mukaan saatiin myös Kiipulan ammattiopisto, jonka opiskelijat tekivät kolmeen laatikkoon upeat istutukset saaden siitä opintopisteitä. Lisäksi Soturikissat-kirjasarjan nuorilla faneilla on viljelmällä oma laatikko, jossa kasvatetaan kirjasarjan hengen mukaisesti erilaisia yrttejä ja joka on koristeltu kissamaisesti.

Viljelijät kokoontuvat kerran keväässä ja syksyssä sopimaan viljelmään liittyvistä asioista ja tottakai haaveilemaan, mitä kukin voisi istuttaa laatikoihinsa seuraavalla kaudella. Muulloin yhteydenpitovälineenä on yhteinen, suljettu Facebook-ryhmä. Keväällä viljelmällä järjestetään yhteinen istutuspäivä ja kauden lopuksi sadonkorjuujuhla. Ylimääräistä satoa jaetaan muille, samoin viljelykokemuksia. Porukassa on hyvä henki ja se on erinomainen keino tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin.  

Viljelmä on saanut olla paikallaan rauhassa ja siitä on koko olemassaolonsa ajan tullut runsaasti positiivista palautetta kirjaston kävijöiltä. Ohikulkijat ovat seuranneet kasvien kasvua ja viljelmän kehittymistä mielenkiinnolla. Istutuslaatikoiden äärellä puuhaillessa on myös kuultu monia mielenkiintoisia puutarhatarinoita.  

Jos kaupunkiviljely kiinnostaa, tervetuloa mukaan iloiseen joukkoon! Lisätietoa tai ilmoittautumista varten voit ottaa yhteyttä Tikkurilan kirjaston erikoiskirjastonhoitaja Heidi Kuuttiin: heidi.kuutti[at]vantaa.fi tai puh. 050 3030501. 

Kuva: Heidi Kuutti