Hyppää sisältöön
{{ selectedLibrary.Picture.Name }}

Yhteystiedot

{{ selectedLibrary.Address.Street }}
{{ selectedLibrary.Address.Zipcode }} {{ selectedLibrary.Address.City }}
Koirat sallittu
Koirat kielletty
Siirry kirjaston sivuille

Uusimmat tapahtumat

Filosofialukupiiri - Hannah Arendt: Vita Activa

 Vallilan kirjaston filosofian lukupiiri palaa jälleen!

Hannah Arendt on yksi viime vuosisadan tunnetuimmista filosofeista ja poliittisista ajattelijoista. Arendtin omalaatuista ajattelua on vaikea kategorisoida, sillä Arendt ei säästä mitään filosofista koulukuntaa kritiikiltään. Arendtin laaja tuotanto on käsitellyt valtavan määrän aiheita vallankumouksista moderniin elämään. Arendt on Vita Activan lisäksi tunnettu natsismia ja stalinismia käsittelevästä teoksestaan Totalitarismin synty.

Totalitarismin synnyn jälkeen kirjoitettu Vita Activa vie lukijaa entistä syvemmälle politiikan syövereihin. Vita Activassa Arendt tarkastelee ihmisyyttä ja toimintaamme, joka ihmisyyttä määrittää. Arendt käy läpi ihmisyyttä määrittävät ehdot länsimaisen filosofian synnystä asti ja lopulta tekee myös oman tulkintansa aiheesta. Vita Activa pyrkii selkeyttämään ajatteluamme modernista elämästä ja yhdessä toimimisesta ja elämisestä.

Lukupiirin tarkoituksena on saada selkoa Arendtin ajattelusta Vita Activassa yhdessä keskustellen. Aiheen puitteissa voimme yhdessä pohtia modernin elämän outouksia ja politiikkaa ihmistä määrittävänä toimintana.

Filosofian lukupiiri on matalan kynnyksen tapahtuma eikä osallistuminen vaadi aikaisempaa tuntemusta filosofiasta. Keskustelulle ja pohdiskelulle tarkoitetut raamit ovat ilmavat. Tarkoituksenamme on lukea Vita Activa kokonaisuudessaan tämän syksyn aikana, mutta myös ne jotka eivät ole ehtineet lukea tekstiä ovat tervetulleita. On myös täysin hyväksyttävää lukea vain osa tapaamiselle tarkoitetusta tekstistä. Joka kerran alussa pidetään lyhyt alustus sen kerran luettuun tekstiin, jotta nekin jotka eivät ole tekstiä ehtineet lukea, pysyvät kärryillä keskustelussa.

Tapahtuma on esteetön ja maksuton.

Lisätiedustelut ja kysymykset joko sähköpostiin edna.huotari@live.fi tai tapahtuman facebook-tapahtumaan.

Tervetuloa kaikille kiinnostuneille!

Lukupiirin päivämäärät ja tekstit:

13.9. 18-20 Johdanto ja ensimmäinen luku (s.11-33)

11.10. 18-20 Toinen ja kolmas luku (s.35-138) (Pelkästään toisen luvun lukeminen riittää s.35-86)

8.11. 18-20 Neljäs ja viides luku (s.139-257) (Pelkästään viidennen luvun lukeminen riittää s.180-259)

17.12. 18-20 Kuudes luku (s.259-339)

Sivunumerot viittaavat Vastapainon vuonna 2017 painamaan pokkariversioon Vita Activasta. Teosta löytyy Helsingin kaupungin kirjastoista 31 kappaletta ja Helsingin Yliopiston kirjastoista noin 20 kappaletta,.

Vallilan kirjasto

17.12.2018 klo 18.00 - 20.00

Viimeksi päivitetty 13.12.2018