Siirry sivun sisältöön
{{ selectedLibrary.Picture.Name }}

Yhteystiedot

{{ selectedLibrary.Address.Street }}
{{ selectedLibrary.Address.Zipcode }} {{ selectedLibrary.Address.City }}
Koirat sallittu
Koirat kielletty
Siirry kirjaston sivuille

Uusimmat tapahtumat

Mertanen

Galleria Kajava - Jälkikuvia

JÄLKIKUVIA
Marke Mertanen 
Galleria Kajava
3. - 30.5.2019
Kumpi oli ensi, kuva vai sana?
Helsingissä on lähiaikoina vieraillut teoksillaan kaksi taiteen jättiläistä, joiden lausumat ovat erityisesti ilahduttaneet ja vahvistaneet mieltäni.
René Magritte sanoo, että kuva ja sana ovat samanarvoisia. David Hockney puolestaan varoittaa, että yhtenäinen tyyli on ansa, jota on varottava.
Jälkikuvia-näyttely koostuu kahdesta kokonaisuudesta. Niissä molemmissa keskityn kuvan ja sana suhteeseen ja näiden yhdistämiseen. Teosten epäyhtenäinen tyyli ja tekniikka pohjautuvat vapaasti vain käsiteltävään aiheen luonteeseen.
Kuvan ja sanan suhdetta näissä kahdessa on käsitelty vastakkaisilta puolilta.
Jälki-istunto on Helsingin taiteilijaseuran nelivuotisen taiteen perusopetuksen päätöstyö. Sen kollaasimuotokuvissa esiintyvät 50 vuotta sitten lakkiaisista maailmalle lennähtäneet luokkakaverit nykyisellään. Kaikki kuvat ovat täysin mielikuvituksen tuotetta, meitä miltä tahansa luokalta lähteneitä. Henkilökuvat alkoivat kuitenkin herättää kiinnostusta siitä, mitä kullekin on elämässä tapahtunut ja mitä heille nyt kuuluu. Siksi kokonaisuuteen kuuluu kirjanen, jossa on kuviteltuja väläyksiä  kuviteltujen henkilöiden elämänkaaresta. Kuvasta syntyivät sanat.
Muistijälkiä-kokonaisuudessa sana synnytti kuvan. Luetut kirjat, elokuvat, teatteri, musiikki tuottavat mielen kanvaasille usein selkeitä kuvia. Ajan mittaan ne tiivistyvät sanamukaisesti muistokuvaksi: henkilöksi, kohtaukseksi, ääneksi, tuoksuksi, väriksi, tunnelmaksi... Näitä lukemieni kirjojen pohjalta syntyneitä ja ajan mittaan yhdeksi tiivistyneitä muistin kuvia ja tunnelmia olen kuvannut näyttelyn toisessa osassa.

Vallilan kirjasto

3.5.2019 klo 9.00 - 30.5.2019 klo 16.00

Viimeksi päivitetty 29.4.2019