Kirjaston omatoimikäytölle on asetettu ikäraja toistaiseksi

Helsingin kaupunginkirjastossa otetaan käyttöön rajoituksia omatoimikäyttöön kaikissa kaupungin omatoimikirjastoissa eli Herttoniemessä, Laajasalossa, Lauttasaaressa, Suomenlinnassa ja Viikissä.

Toistaiseksi voimassa olevan palvelurajauksen aikana alle 15-vuotiaat eivät pääse kirjautumaan kirjastoon omatoimiaikaan. Alle 15-vuotiaat pääsevät omatoimiaikana kirjastoon huoltajan seurassa. Lisäksi omatoimiaikana lisätään vartiointia ja omatoimiajat päivitetään siten, että ne painottuvat aamupäiväaikoihin. Rajoitukset astuvat voimaan torstaina 23.6.2022 ja ne ovat voimassa toistaiseksi. 

Omatoimikäyttöä rajoitetaan, koska sen aikana on ollut toistuvia ongelmia. Kirjastoihin on tultu omatoimiajalla kirjautumatta, kirjastoissa on sotkettu ja niissä on häiritty muita asiakkaita. Ongelmiin halutaan puuttua nopeasti, jotta ne eivät pääse laajentumaan. Tavoitteena on rauhoittaa tilannetta ja tehdä omatoimikäytöstä kaikille kirjaston asiakkaille mukavaa ja turvallista. Rajoitustoimenpiteet ovat voimassa toistaiseksi ja alle 15-vuotiaat pääsevät kirjastoon yhä itsenäisesti kaikkina muina kirjaston aukioloaikoina. Kyseessä ovat Helsingin ensimmäiset omatoimikirjastot, joten omatoimikäytön konseptia on tarpeen kehittää edelleen yhä toimivammaksi isossa kaupungissa. 

Ohjeet omatoimikäyttöön: 

Omatoimikirjastoiksi kutsutaan kirjastoja, joihin on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä. Näitä kirjastoja voi käyttää myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. 

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan sisään omalla kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Asiakkaat ovat vastuussa siitä, keitä he päästävät sisään omatoimikirjastoon omalla kirjastokortillaan. 

Omatoimisen käytön aikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta tiloja valvotaan teknisesti muun muassa kameroin. Omatoimikirjastossa voi lainata, palauttaa, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä tai kokoustaa.  

Henkilökunnan palveluajat ja omatoimisen käytön ajat kerrotaan kunkin kirjaston omilla Helmet-sivuilla: www.helmet.fi/kirjastot