Kouluyhteistyö

Lämpimästi tervetuloa uudistettuun Viikin kirjastoon!
 

ALAKOULU

Alakoulujen (1.–4. luokat) yhteyshenkilö Viikin kirjastossa:
Tarja Lotvonen
tarja.lotvonen(ät)hel.fi

Alakoulujen (5.–6. luokat) yhteyshenkilö Viikin kirjastossa:
Milla Bergström
milla.bergstrom(ät)hel.fi
 

Ekaluokkalaisen kirjastostartti syyslukukaudella 2021 (30 min.) 

Järjestämme ekaluokkalaisten kirjastostartin uudistetussa Viikin kirjastossa. Lähetämme kutsun kirjastostarttiin. Ekaluokkalaisten kirjastostartin yhteydessä oppilaat saavat Helsingin kaupunginkirjastolta lahjaksi kirjan. Huomioittehan, että kirjaston tapahtumiin tulee ilmoittautua beta.kultus.fi-sivuston kautta.
 

Lukuintoa 3.-luokkalaisille kevätlukukaudella 2022 (45 min.) 

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin. Lähetämme kutsun alkuvuodesta 2022. Huomioittehan, että kirjaston tapahtumiin tulee ilmoittautua kultus.fi-sivuston kautta.
 

Lukuvalmentaja Junior 

Löytyykö koulustasi opettajia, jotka haluaisivat tutustua tiettyyn lasten- tai nuortenkirjallisuuden osa-alueeseen? Tai onko luokallasi yksittäinen oppilas, jonka lukuharrastus kaipaisi tukea? Lukuvalmentaja Junior on henkilökohtaista kirjavinkkausta lapsille, nuorille, kasvattajille ja kaikille lasten- ja nuortenkirjoista kiinnostuneille. Ota yhteyttä: lukuvalmentaja@hel.fi.
 

Kirjakassit lapsille (alakouluikäiset) 

Opettaja voi tilata luokalleen kassillisen kirjoja Viikin kirjastoon. Kirjakassi on valmis noin kahden viikon kuluessa tilauksen vastaanottamisesta. Kirjakassin aineisto lainataan aina luokkakortilla. Jos luokalla ei ole vielä kirjastokorttia, kortti voidaan tehdä kirjastossa asiakaspalveluaikoina. Muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi, koska luokan kortti linkitetään opettajan henkilökohtaiseen kirjastokorttiin. Kirjakassi tilataan lomakkeella: Viikin kirjaston Kirjakassit -lomake.

Muut palvelut alakouluille

Tarjoamme kouluille myös muita palveluja kysynnän ja mahdollisuuksiemme mukaan.

 

YLÄKOULU

Yläkoulujen yhteyshenkilö Viikin kirjastossa:
Milla Bergström
milla.bergstrom(ät)hel.fi

Opettaja, otathan yhteyttä vähintään kaksi viikkoa ennen suunniteltua tapahtumaa, jotta saamme sovittua ja varattua molemminpuolisesti sopivan ajankohdan ja paikan. Lisäksi varmistumme siitä, että vinkkauksiin ehditään hankkia riittävästi lainattavaa.

Rivien välistä -vinkkaustapahtuman lisäksi tarjoamme muita palveluja resurssiemme ja lähikoulujen tarpeiden mukaisesti.
 

Rivien Välistä -kirjavinkkaustapahtuma 7.-luokkalaisille 

Rivien välistä -vinkkaustapahtuma järjestetään keväällä 2022 verkkotapahtumana, johon 7. luokat voivat osallistua turvallisesti omasta luokkahuoneesta käsin. Verkkotapahtuma sisältää noin oppitunnin mittaisen videotallenteen teatteria ja mediaa sisältävästä vinkkausesityksestä. Valittavana on kolme suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen esitys.

Kirjakassit yläkouluille

Opettaja voi tilata oppilailleen kassillisen kirjoja tietyistä teemoista tai muiden toiveiden mukaisesti. Kirjakassi on valmis noin kahden viikon kuluessa tilauksen vastaanottamisesta. Kirjakassi lainataan Viikin kirjastosta. Kirjakassi lainataan aina luokan tai opettajan kirjastokortilla. Jos luokalla tai opettajalla ei ole vielä kirjastokorttia, kortti voidaan tehdä kirjastossa asiakaspalveluaikoina. Muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi, koska kortti linkitetään opettajan henkilökohtaiseen kirjastokorttiin. Kirjakassi tilataan lomakkeella: Viikin kirjaston Kirjakassit -lomake.

Kirjavinkkaukset (45 min.)

Kirjavinkkaukset voidaan toteuttaa kirjastossa, koulussa tai etänä. Kirjavinkkausten aihepiiri räätälöidään opettajan toiveiden mukaisiksi. Vinkkausten aiheina voivat olla esimerkiksi:

  • nuortenkirjallisuuden uutuudet
  • klassikot
  • eri genret tai teemat
  • kotimainen tai ulkomainen kaunokirjallisuus
  • tietokirjallisuus
  • selkokirjat (S2)
  • sarjakuvat ja sarjakuvaromaanit.
     

Kirjastotaitotreenit (45–90 min.)

Treenien aikana voidaan esimerkiksi päivittää kuntoon oppilaiden ja opettajan kirjastokortit, harjoitella Helmet-tiedonhakua ja aineiston etsimistä kirjastotilasta sekä tutustua Taskukirjasto-sovellukseen ja e-kirjastoon. Treenien sisältö ja kesto räätälöidään tarpeidenne mukaiseksi.
 

Toiminnallinen kirjastovierailu (45–90 min.)

Toiminnalliset kirjastovierailut voivat sisältää esimerkiksi tutustumista kirjastotilaan, kirjastonkäyttöön tai kirjallisuuteen tutustumista. Toiminnallisten vierailujen sisältö ja kesto räätälöidään tarpeidenne mukaiseksi.
 

Ehdota yhteistyötä 

Osallistumme mielellämme erilaisiin projekteihin ja muihin yhteistyön muotoihin kirjastossa tai koulussa. Ole siis rohkeasti yhteydessä, jos sinulla on toiveita tietynlaisesta yhteistyöstä!

 

ITSENÄINEN KIRJASTON HYÖDYNTÄMINEN LUOKAN KANSSA

Omatoimiset kirjastovierailut

Luokat ovat tervetulleita omatoimisille vierailuille Viikin kirjastoon. 
 

Tilojen varaaminen

Voitte varata kirjaston tiloja ryhmän omaan käyttöön osoitteessa varaamo.hel.fi/.
 

Lukudiplomi

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia!
 

Kirjastokortti

Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Lataa tästä korttihakemus omaan kirjastokorttiin. Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä Viikin kirjastossa asiakaspalveluaikoina. Muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi. 
 

Materiaaleja etäopetuksen tueksi 

Kirjasto kotona -sivulta löydät ideoita ja sisältöjä etäopetuksen tueksi. Myös kirjaston materiaalipankista löytyy ideoita mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen.

 

KESKUSTAKIRJASTO OODIN PALVELUT KOULUILLE

Lasten ja nuorten Oodi
 
www.oodihelsinki.fi/
 

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri