Kouluyhteistyö

Viikin kirjasto on suljettu lukuvuonna 2020–2021 remontin vuoksi. Uudistettu Viikin kirjasto on tarkoitus avata alkusyksystä 2021. Remonttivuoden aikana tarjoamme ala- ja yläkoululaisille kirjaston palveluja korvaavissa tiloissa.

Viikin kirjaston palvelut kouluille lukuvuonna 2020–2021
 

ALAKOULU

Ekaluokkalaisen kirjastostartti syyslukukaudella 2020 (45 min.) 

Järjestämme ekaluokkalaisten kirjastostartin remontin vuoksi korvaavissa tiloissa. Lähetämme kutsun kirjastostarttiin alkusyksystä. Ekaluokkalaisten kirjastostartin yhteydessä oppilaat saavat Helsingin kaupunginkirjastolta ekaluokkalaislahjan – helppolukuisen uutuuskirjan. Oppilaat voivat myös noutaa kirjalahjan opettajan jakamaa kampanjakorttia vastaan Viikin Pop-up Kirjastosta arkisin klo 12–18. Kortit toimitetaan opettajille syyslukukauden alkupuolella. Lisätiedot: tarja.lotvonen@hel.fi

Lukuintoa 3.-luokkalaisille kevätlukukaudella 2021 (45 min.) 

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin. Lähetämme kutsun alkuvuodesta 2021. Lisätiedot: tarja.lotvonen@hel.fi

Lukuvalmentaja Junior 

Löytyykö koulustasi opettajia, jotka haluaisivat tutustua tiettyyn lasten- tai nuortenkirjallisuuden osa-alueeseen? Tai onko luokallasi yksittäinen oppilas, jonka lukuharrastus kaipaisi tukea? Lukuvalmentaja Junior on henkilökohtaista kirjavinkkausta lapsille, nuorille, kasvattajille ja kaikille lasten- ja nuortenkirjoista kiinnostuneille. Ota yhteyttä: lukuvalmentaja@hel.fi.

Kirjakassit lapsille (alakouluikäiset) 

Opettaja voi tilata luokalleen kassillisen kirjoja Viikin Pop-up Kirjastoon. Kirjakassin aineisto lainataan aina luokkakortilla. Jos luokalla ei ole vielä kirjastokorttia, kortti voidaan tehdä Viikin Pop-up Kirjastossa arkisin klo 12–18. Muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi, koska luokan kortti linkitetään opettajan henkilökohtaiseen kirjastokorttiin. Kirjakassi tilataan lomakkeella: Viikin kirjaston Kirjakassit -lomake.

YLÄKOULU

Kirjavinkkaustapahtumat 7.-luokkalaisille Oodissa, Maunula-talossa ja Vuotalossa

Päivitämme kirjavinkkaustapahtumien tiedot alkuvuodesta 2021.

Etänä genrevinkkaus 8.-luokkalaisille (45 min.)

Genrevinkkauksen tarkoituksena on kannustaa nuoria tutustumaan eri kirjallisuudenlajeihin. Esittelemme nuortenkirjallisuutta kustakin genrestä (kauhu, jännitys, fantasia, scifi, rakkaus). Vinkkauspakettiin kuuluu myös selkokirjoja. Lisätiedot: milla.bergstrom@hel.fi

Etänä selkokirjavinkkaus 7.–9.-luokkalaisille (30–45 min.)

Selkokirjavinkkauksen tarkoituksena on tarjota mahdollisuus kokea kirjallisia elämyksiä myös niille nuorille, joilla on lukivaikeuksia tai jotka opiskelevat suomea. Lisätiedot: milla.bergstrom@hel.fi

Kirjakassit nuorille

Opettaja (yläkoulu, lukio, ammattioppilaitos) voi tilata luokalleen kassillisen kirjoja tietyistä teemoista tai toiveiden mukaisesti. Kirjakassi lainataan Viikin Pop-up Kirjastosta. Kirjakassin aineisto lainataan aina luokan tai opettajan kirjastokortilla. Jos luokalla tai opettajalla ei ole vielä kirjastokorttia, kortti voidaan tehdä Viikin Pop-up Kirjastossa arkisin klo 12–18. Muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi, koska kortti linkitetään opettajan henkilökohtaiseen kirjastokorttiin. Kirjakassi tilataan lomakkeella: Viikin kirjaston Kirjakassit -lomake.

ITSENÄINEN KIRJASTON HYÖDYNTÄMINEN LUOKAN KANSSA

Remonttivuonna kirjastopalveluja tarjoaa pieni Viikin Pop-up Kirjasto, johon ei valitettavasti mahdu koululuokkia. Pop-up Kirjastossa on kuitenkin pieni kokoelma lastenkirjallisuutta ja sieltä voi noutaa varaukset. 

Lukudiplomi

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia!

Kirjastokortti

Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä Viikin Pop-up Kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Lataa tästä korttihakemus omaan kirjastokorttiin. Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä Viikin Pop-up Kirjastossa arkisin klo 12–18. Muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi. 

Kirjaston materiaalipankki kouluille

Materiaalipankista löydät ideoita ja sisältöjä mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen. 

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille

Lasten ja nuorten Oodi 

https://www.oodihelsinki.fi/

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri