Muumi

Kirjat, jotka auttavat lapsia ja aikuisia vaikeissa tilanteissa

Helmet-kirjastojen lastenosaston kirjastovirkailijat jakavat mielellään tietoa ja vinkkejä vanhempien ja opettajien kanssa. Mirja ”Muumi” Luukkanen, lastenosaston kirjastovirkailija Vuosaaren kirjastosta, kertoi Helmetin toimitukselle työkokemuksestaan kirjastoissa ja lastenkirjoista, jotka auttavat sekä vanhempia että lapsia pärjäämään erilaisten, joskus vaikeiden tilanteiden kanssa. Kuinka ymmärtää, mitä on tapahtunut, miltä se tuntuu ja miten voi vaikuttaa tilanteeseen?

Muumi, voisitko kertoa pari sanaa itsestäsi?
-
Kirjastourani alkoi vähän vahingossa: pyrin kaksi kertaa lukemaan poliittista historiaa ja sosiologiaa yliopistoon: toisella kerralla jäin 4 pisteen päähän. Samaan aikaan olin mennyt töihin Kallion kirjastoon, ensiksi apulaiseksi aikuistenosastolle mutta parin kuukauden päästä jo lastenosastolle. Vuoden lopulla aloitin merkonomitutkinnon suorittamisen oppisopimuksella. Asun Vuosaaressa, lähellä kirjastoa ja minulla on kaksi kissaa: Vili ja Nipsu. Niin, ja olen sinkku!

Kuinka keksit tämän idean kirjalistoista erilaisista aiheista vanhemmille?
-
Tein merkonomitutkinnon lopputyön kissakirjoista lastenkirjallisuudessa, siitä se alkoi. Kiinnostuin listojen tekemisestä ja ollessani Malmin kirjastossa aloin tehdä niitä sosiaalioppilaitoksen äidinkielen lehtorin toivomuksesta myös aiheista, jotka olivat minulle ennestään tuntemattomia: lapset ja vanhuus, perhekriisit, pimeänpelosta kertovat kuvakirjat jne. Olen käynyt oppilaitoksissa, päiväkodeissa, kouluissa, päiväkotihenkilökunnan kokouksissa ja kirjaston seminaareissa ym. pitämässä luentoja eri aiheisista kuvakirjoista ja kertomakirjoista lastenkirjallisuudessa. Teen uusia listoja ja ylläpidän jo tekemiäni. Lisäksi listojani on julkaistu lehdissä, Facebookissa ja yhdessä oppikirjassa lähihoitajille.

Mitkä aiheet ovat tärkeimmät sinulle? Miksi?
- Muutoksia perheissä: kuvakirjoja perheenlisäyksestä, päiväkodeista ja koulunaloituksesta, adoptiosta, avioeroista ja kuolemasta. Listauksessa käydään läpi ihmisen elämänkaari syntymästä kuolemaan.

Mitä haluaisit sanoa nykyisille vanhemmille?
- Kuunnelkaa lapsianne, kuunnelkaa lapsianne ja kuunnelkaa lapsianne!

Kirjaston henkilökunnalla on aina upeita lukulahjoja ja niihin liittyviä pieniä yllätyksiä kaikille. Viime aikoina Muumi Luukkanen on jakanut lukuvinkkejään lukijoiden kanssa. Tässä muutama esimerkki hänen kuvakirjalistoistaan, joita on suomen, ruotsin ja englannin kielillä:
 

PERHEENLISÄYS JA AINOA LAPSI
Höjer, Dan:
Tervetuloa meille, vauva! Kielet: suomi, ruotsi.
Lindenbaum, Pija: Henna ja hurjat hirvet. Kielet: suomi, ruotsi.

            PÄIVÄKOTI JA KOULU
            Breitenöder, Julia: Äidin päivä tarhassa . Kieli: suomi.
            Harainen, Pirkko:Emma menee esikouluun. Kieli: suomi.
            Louhi Kristina: Tomppa ja Kissantassut. Kieli: suomi.
            Bergström Gunilla:Mikko Mallikas menee kouluun. Kielet: suomi, ruotsi.
            Weston, Carrie: Voi, Boris!, Kieli: suomi. 
            Kerri Ueston, Tim Uornes; perevod s anglijskogo V. Serken. Novenki. Kieli: venäjä.

            KUN PIENI PELKÄÄ PIMEÄÄ
            Watt, Melanie:
Aaro-orava ei saa unta. Kielet: suomi, englanti.
            Bright, Paul:Karhuperhe ja hurja myrsky. Kieli: suomi.

            Teksti: Varvara Shumova