Kouluyhteistyö

Kirjasto on monipuolinen oppimisympäristö – voit tuoda luokkasi opettelemaan kirjaston käyttöä, lainaamaan, sukeltamaan houkuttelevien tarinoiden maailmaan ja osallistumaan ohjatuille ryhmäkäynneille. Tervetuloa!

Kouluyhteistyön vastaavat Vuosaaren kirjastossa:

Alakoulut:
Emilia Kämäräinen
emilia.a.kamarainen(at)hel.fi
0406744137

Yläkoulut:
Olga Rimpi
olga.rimpi(at)hel.fi
0406106762

Vuosaaren kirjasto tarjoaa jokaiselle

1-, 3-, 5- ja 7-luokkalaiselle seuraavat palvelut:

Ekaluokkalaisen kirjastostartti

Järjestämme Vuotalossa ekaluokkalaisjuhlan, jonka yhteydessä pääsette vierailemaan kirjastossa ja osallistumaan hauskaan ohjelmaan. Koululaiset saavat juhlassa Helmet-kirjastojen ekaluokkalaiskampanjan kirjalahjan omakseen. Kutsumme luokkasi tapahtumaan ensimmäisen kouluvuoden aikana. Ekaluokkalaisjuhla voidaan tarvittaessa toteuttaa myös etätapahtumana.

Lukuintoa 3-luokkalaisille

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana. Vinkkaus voidaan tarvittaessa hoitaa myös etäyhteyden välityksellä.

Kirjavinkkaustapahtumat 7-luokkalaisille

7.luokille järjestetään Rivien välistä -tapahtuma heti syyslukukauden alkupuolella. Rivien välistä -tapahtuma tarkoittaa neljän viikon jaksolle sijoittuvaa vinkkaustapahtumien sarjaa, joista luokat voivat valita heille parhaiten sopivan ajankohdan. Tapahtuma sisältää esityksellisen kirjavinkkauksen, osallistavaa toimintaa ja kirjojen lainausta. Tapahtumiin voi osallistua Maunula-talossa, Malmitalossa, Oodissa ja Vuotalossa 20.9.–14.10.22. Lisätiedot: helmet.fi/rivienvalista.

Covid19-pandemian vaikutukset palveluihin

Kirjastoissa noudatetaan hallituksen antamia suosituksia kouluyhteistyön osalta. Poikkeusolosuhteissa tiedotamme toimintatavoista sivulla helmet.fi/kouluyhteistyohelsinki ja kunkin kirjaston kotisivuilla Koulut ja päiväkodit -osiossa. Olemme varautuneet 1-, 3- ja 7-luokkien palveluiden toteuttamiseen tarvittaessa myös etänä.

Muut Vuosaaren kirjaston palvelut kouluille

Ehdota yhteistyötä!

Osallistumme mielellämme erilaisiin projekteihin ja toteutamme koulujen toiveita mahdollisuuksien mukaan. Ole siis rohkeasti yhteydessä, jos sinulla on kehittämisideoita tai toiveita tietynlaisesta yhteistyöstä. Otathan kuitenkin yhteyttä hyvissä ajoin – kirjastossamme tapahtuu paljon, joten viime tipassa esitettyjä toiveita emme ehdi toteuttaa.

Kirjoja koulutyön tueksi

Kaipaatteko kirjoja jostain tietystä aihepiiristä? Tutkitteko jotain ilmiötä, josta tahtoisitte tietää lisää? Voitte pyytää meitä keräämään teille kirjapaketin tietystä aiheesta ja käydä sitten lainaamassa kirjat luokan kanssa.

Lukupiirit

Pidetäänkö luokassanne lukupiiriä? Kaipaatko ehdotuksia siitä, mitä voisitte lukea ryhmissä? Voimme varata useamman kappaleen samaa kirjaa lukupiiriänne varten. Ole yhteydessä kouluyhteyshenkilöön!

Verstaslaitteiden käyttöopastus

Vuosaaren kirjastosta löytyy verstaslaitteita, kuten 3D-tulostin ja vinyylileikkuri, joihin luokkanne on tervetullut tutustumaan. Vinyylileikkurilla voi tehdä tarroja ja 3D-tulostimella luokan oman maskotin tai muun opetukseen liittyvän pienesineen. Tutustu 3D-malleihin etukäteen Thingiverse-sivustolla, josta löytyy tulostettavia malleja. Lisätiedot ja opastusvaraukset: eppu.kaipainen(at)hel.fi. Varaathan opastuksen ryhmällesi hyvissä ajoin!

Pelejä yläkoululaisille

Loppu on seppo-pelialustalla tehty luokkien omatoimikäyttöön tarkoitettu kirjastopeli, joka on suunnattu yläasteikäisille nuorille. Peliä pelataan oppilaiden omilla älypuhelimilla yksin tai pareittain, ja se löytyy seppo.io-sivustolta koodilla 4BBE5E. Jos haluat tuoda luokkasi pelaamaan Loppua, kysy lisäohjeita osoitteesta: emilia.a.kamarainen(at)hel.fi

Omatoimisesti kirjastossa

Itsenäinen kirjaston hyödyntäminen ryhmän kanssa

Koululuokat ovat aina tervetulleita kirjastoon. Ohjattujen ryhmäkäyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita hyödyntämään kirjastoa aktiivisesti koko oppilaiden koulupolun ajan. 

Kirjastojen itsepalveluajat

Huomioithan, että Vuosaaren kirjastossa on käytössä itsepalveluaika aamuisin klo 8–10, jolloin asiakaspalvelu on rajoitettua. Mikäli tarvitsette henkilökunnan apua itsepalveluaikoina, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon. Kirjaston itsepalveluajat voit tarkistaa osoitteesta www.helmet.fi.

Kirjastokortti

Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Mikäli useampi oppilas on vailla kirjastokorttia ja haluat hoitaa asian kuntoon kirjastovierailun yhteydessä, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon.

Korttihakemus omaan kirjastokorttiin

Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi. 

Lukudiplomi

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia!

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri