Helsingin kirjastojen palvelut kouluille

Tervetuloa oppilaiden kanssa Helsingin kaupunginkirjastoon! Järjestämme palvelut kouluille etä- tai lähitoteutuksena epidemiatilanteesta riippuen. Kysythän lisää lähikirjastostasi.
 

Kirjasto tarjoaa jokaiselle 1., 3. ja 7. -luokalle seuraavat palvelut:


1. luokat: Kirjastostartti + kirjalahja 

Ohjattu tutustumiskäynti kirjastoon tai ekaluokkalaisjuhla, jonka yhteydessä oppilaat saavat ekaluokkalaiskampanjan kirjan omakseen. Luokkasi kutsutaan kirjastokäynnille ensimmäisen kouluvuoden aikana. Kirjastostartti voidaan tarvittaessa toteuttaa myös etätapahtumana. 

3. luokat: Kirjavinkkaus

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Luokkasi kutsutaan kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana. Mikäli sinulla on erityistoiveita vinkkauksen teeman tai ajankohdan suhteen, voit olla yhteydessä koulusi lähikirjastoon. Vinkkaus voidaan tarvittaessa hoitaa myös etäyhteyden välityksellä. 

7. luokat: Rivien välistä -tapahtuma 

Rivien välistä -kirjavinkkaustapahtuma tuo esitykselliset kirjavinkkaukset tällä kertaa eri alueiden kulttuuritaloihin. Tapahtuma järjestetään maaliskuussa 2022 ja vinkkausesityksiin voi osallistua Malmitalossa, Maunula-talossa, Kanneltalossa, Vuotalossa sekä Oodissa. Esityksiä on suomeksi ja ruotsiksi. Varaukset esityksiin tehdään kultus.fi -sivuston kautta vuoden 2022 alkupuolella. Tapahtumasta tiedotetaan lukuvuoden 21-22 aikana Rivien välistä tapahtuman Helmet-sivulla helmet.fi/rivienvalista. 

Lisätiedot: minna.rimpila@hel.fi 

Covid19-pandemian vaikutukset palveluihin 

Kirjaston kouluyhteistyössä noudatetaan voimassa olevia suosituksia. Poikkeusolosuhteissa tiedotamme toimintatavoista sivulla helmet.fi/kouluyhteistyohelsinki ja kirjastomme etusivulla. Toteutamme 1., 3. ja 7. -luokkien palvelut tarvittaessa etänä. 
 

Muut kirjaston palvelut kouluille 


Oman lähikirjaston palvelut 

Kirjastot tarjoavat kouluille myös muita palveluita kysynnän ja resurssien mukaan. Ota rohkeasti yhteyttä! Lähikirjastosi kouluyhteyshenkilön tiedot löydät jokaisen kirjaston omalta www.helmet.fi -sivulta Koulut ja päiväkodit –välilehdeltä. 

Kirjastokortti 

Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Mikäli useampi oppilas on vailla kirjastokorttia ja haluat hoitaa asian kuntoon kirjastovierailun yhteydessä, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon.  

Korttihakemuksen voi tulostaa täältä! 

Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi.   

Kirjaston itsepalveluajat 

Huomioithan, että osassa kaupunginkirjaston toimipisteistä on käytössä itsepalveluaika aamuisin klo 8-10, jolloin asiakaspalvelu on rajoitettua. Mikäli luokkasi tarvitsee henkilökunnan apua itsepalveluaikoina, otathan kirjastoon yhteyttä etukäteen. Kirjastojen itsepalveluajat voit tarkistaa kunkin kirjaston kotisivuilta osoitteessa www.helmet.fi

Tilojen varaaminen  

Voit varata kirjaston tiloja luokan omaan käyttöön osoitteessa https://varaamo.hel.fi/. Voit myös tiedustella asiaa suoraan kirjastoista. 

Materiaaleja etäopetuksen tueksi 

Kirjasto kotona -sivulta löydät ideoita ja sisältöjä etäopetuksen tueksi. Myös kirjaston materiaalipankista löytyy ideoita mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen. 

Lukudiplomi 

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille 

Lasten ja nuorten Oodi  
https://www.oodihelsinki.fi/