2. -luokkalainen Niilo Lukuvalmentaja juniorin asiakkaana

Lukuvalmentaja junior on Helsingin kaupunginkirjaston palvelu, joka on tarkoitettu kaikille lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostuneille – asiakas voi siis olla lapsi, nuori, vanhempi tai vaikka opettaja. Lukuvalmennus tehdään valmennettavan yksilöllisten lukumieltymysten mukaan ja lukuvinkit voi saada joko sähköpostitse, kirjakassina tai henkilökohtaisen tapaamisen muodossa. Palvelua voi käyttää, jos haluaa innostua lukemisesta enemmän tai kaipaa vaikkapa vinkkejä uusista mielenkiintoisista kirjoista. Lukuvalmentajat tekevät kaikissa tapauksissa parhaansa löytääkseen valmennettavalleen juuri oikeanlaiset kirjat.

Tokaluokkalainen Niilo kuuli Lukuvalmentaja junior -palvelusta äidiltään, jonka kanssa he täyttivät yhdessä palvelun aloituskyselyn juniorin nettisivuilla. Kyselyyn vastaaminen oli Niilon mielestä kivaa ja aika helppoa ja kiinnostaviksi kirjallisuuden lajeiksi ruksailtiin mm. historialliset tarinat, sarjakuvat, seikkailu- ja tietokirjat. Suosikkikirjoiksi mainittiin Neropatin päiväkirjat ja Kahjo kouluni -sarja ja muina mielenkiinnon kohteina lueteltiin vielä jalkapallo, kissanhoito ja helpot kasvisruuat. Ja sitten jäätiin odottelemaan lukuvalmentajan vastausta.

Lukuvalmentaja Katri-Elina on tehnyt junior-valmennuksia Paloheinän ja Maunulan kirjastoissa viime syksystä lähtien ja hän nappasi itselleen Niilon Paloheinän kirjastoon kohdistuneen kirjakassipyynnön saman tien. Katri-Elinan mielestä juniorien lukuvalmentamisessa on parasta uusien mielenkiintoisten kirjojen löytäminen ja niiden tutkiminen. Vaikeinta on rajata kirjojen määrä asiakkaan haluamaan määrään, koska kivoja kirjoja on vaan olemassa niin mahdottoman paljon! Katri-Elinan motto lukemaan innostamisessa onkin ”Kirjan, joka ei kiinnosta, voi jättää kesken ja vaihtaa toiseen. Jokainen voi olla lukija, pitää vaan löytää itselle oikea kirja”.

Kun lukuvalmentaja saa kirjakassin valmiiksi, hän laittaa siitä viestin asiakkaalle sähköpostitse. Kirjakassin voi sitten noutaa kirjaston asiakaspalvelupisteeltä, ja lainata kassissa olevat kirjat omalle kortille. Tällä kertaa Niilo tapasi oman valmentajansa myös ihan livenä tämän jutun kirjoittamista ja kuvia varten.

Itselle kootun kirjakassin hakeminen kirjastolta oli Niilon mielestä aika jännää ja kassin sisältöä tutkittiin hyvin hartaasti. Kymmenen kirjan valmennuksesta lainaksi valikoitui lopulta 6 kaikkein mielenkiintoisinta teosta ja ne Niilo sai kantaa kotiin valmennuksen mukana tulleessa aakkoskassissa. Mukaan pääsi muutama hauskan oloinen romaani, kissan aktivointikirja ja vegekokkauskirja. Ihan ensimmäisenä lukuun lähtee kuitenkin varmasti superkiinnostavan tuntuinen futistietokirja!

Lisää tietoa palvelusta voi lukea juniorin omalta nettisivulta: www.helmet.fi/lukuvalmentajajunior

Kirjakassipalvelu on saatavilla Kallion, Oulunkylän, Paloheinän, Pasilan, Puistolan, Rikhardinkadun, Töölön ja Vuosaaren kirjastoissa.

Valmentajan tapaaminen on toistaiseksi poissa käytöstä koronatilanteen vuoksi.

Teksti: Nanna Martikainen                                                                                                          Kuva: Miia Martikainen