Lapsia ekaluokkalaisjuhlassa

Ekaluokkalaiset innostuivat kirjailijakohtaamisesta Paula Norosen kanssa

Tunnelma on huumaava. Lähes kolmesataa espoolaista ekaluokkalaista täyttää Entressen kirjaston salin, ja kirjaston tavallinen rauha ja hiljaisuus on vaihtunut innostuneeksi pulinaksi.

Ekaluokkalaiset ovat tulleet noutamaan Paula Norosen ja Kati Närhin Yökoulu ja kauheat naapurit –kirjaa, jonka kaikki pääkaupunkiseudun ekaluokkalaiset saavat tänä syksynä maksutta WSOY:n ja Helmet-kirjastojen yhteisessä lukemaan kannustavassa projektissa. Kirja kuuluu WSOY:n Lukupalat-sarjaan, johon on koottu helppolukuisia ja lukemaan innostavia kirjoja erilaisista alakoululaisia kiinnostavista teemoista.

Kun kirjailija Paula Noronen astuu esiintymislavalle ja sanoo iloisen moin, koko kuhiseva lapsilauma hiljenee ja vastaa reippaasti moi. Noronen esiintyy noin parikymmentä kertaa vuodessa lapsille ja nuorille, ja kokemus näkyy hänen sujuvassa esiintymisessään.

Ujoudesta ei voi ainakaan moittia näitä ekaluokkalaisia, sillä kädet alkavat nousta kysymysten merkiksi heti, kun Paula aloittaa Yökoulu-kirjan ja muun tuotantonsa esittelyn. Ensimmäinen kysyjä unohtaa jännitykseltään kysymyksensä, mutta jatkoa seuraa: Noroselta kysytään muun muassa, onko kirjoittaminen vaikeaa. Noronen kertoo, että se vaihtelee kirjasta ja aiheesta riippuen ja kysyy vuorostaan, ketkä kaikki ovat itse kirjoittaneet tarinoita joskus – lähes jokaisen käsi nousee.

- Mistä sulle tuli mieleen tämä Yökoulu ja kauheat naapurit? eräs poika kysyy.

- Ensin ajattelin, että haluan kirjoittaa koulusta, mutta siinä koulussa pitäisi olla jotain erikoista. Sitten keksin siihen mukaan vampyyrit, Noronen vastaa.


Noroselta kysytään sekä sitä, mistä kirjan kannet syntyvät että hänen lempieläintään. Sekin kiinnostaa, mitä kirjailija aikoo kirjoittaa seuraavaksi. Kerran kirjailija saa myös vastata sujuvasti toisen lastenkirjailijan teokseen liittyvään kysymykseen, mutta sekään ei hämmennä kokenutta esiintyjää – pääasia, että lapset lukevat ja tuntevat erilaisia lastenkirjoja.

Tiiviin puolen tunnin kysymystulvan jälkeen seuraa viimeinen ja kirjailijalle vaikein kysymys:

- Ootko sä hyvä kirjoittaja, eräs tyttö kysyy.

- Jaa-a, Noronen miettii, - sitä on itse tosi vaikea tietää. Sitä täytyy kyllä kysyä muilta.


Ekaluokkalaiset tapasivat kirjailijan ensimmäistä kertaa

Jenni, Ida ja Julius tapasivat kaikki ensimmäistä kertaa oikean kirjailijan. Tapaaminen oli kaikkein mielestä kiva ja jännittävä. Jokainen heistä osaa lukea ja kirjoittaa itse. Jenni on ehtinyt jo lukea Paula Norosen Yökoulu ja kauheat naapurit –kirjan.

Se oli tosi kiva kirja eikä ollut liian jännä, Jenni arvioi. On kiva, jos kirjassa on jotain jännää ja paljon kuvia, Julius lisää.
 

Kaikkia yhdistää se, että heille on luettu kotona paljon kirjoja ja kirjastokin on tuttu paikka. Idaa ja Jenniä kiinnostaisi myös kirjailijan ura.

- Jos haluaa oppia lukemaan niin kannattaa lukea paljon aapista, Ida vinkkaa.
 

Puolen tunnin tilaisuus näyttää olevan juuri oikein mitoitettu, ja iloiset ekaluokkalaiset lähtevät kirja kainalossaan jatkamaan päivää.

Lue lisää:

Pääkaupunkiseudulla koulunsa aloittaville jaetaan Lukupalat-sarjan kirjalahja

Yökoulu tuo jännitystä ja huumoria kaikille ekaluokkalaisille 


Teksti: Ina Westman, WSOY
Kuvat: Pirkko Ilmanen, Entressen kirjasto