JuuliNiemen Et kulje yksin -kirja

Juuli Niemi: Et kävele yksin

Vuokko Hovatta valitsi vuoden 2016 kuudesta Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokaskirjasta voittajaksi Juuli Niemen nuortenkirjan  Et kävele yksin .  Onnea voittajalle!

Tarina

Ada on 15-vuotias yläkoululainen. Samalla luokalla on Egzon. Eräänä marraskuisena päivänä nuori, väsynyt äidinkielenopettaja ajattelee hetken omaa isäänsä ja tulee lausuneeksi jotakin yllättävää, joka sysää Egzonin mielen myllerrykseen. Ada lähtee pojan perään ja heidän välilleen viriää yhteys. Kirjassa seurataan Adaa, Egzonia ja heidän perheidensä ja läheistensä elämää syksystä kevääseen. Keskiössä kahden nuoren suhde. Erilaiset taustat, uskonnot, tavat jne. 

Runollisuus 

Juuli Niemi on runoilija. Parhaita kohtia kirjassa ovat ne, joissa proosa antaa tilaa tihentyneelle sanomiselle, akvarellimaisille kuvauksille, tarkalle erittelylle runollisin näkökulmin. Adan ajatuksissa ja tunteissa kertoja on omimmillaan. 

Arki

Kouluympäristössä, kaveriporukassa ja joissain perhetilanteissa arkinen puhe valtaa tilaa. Kaikki arkeen kuuluva ei ole epärunollista tai vastakohtaista taiteelle. Egzon piirtää, Ada kirjoittaa. Egzonin kuvaamataidonopettaja kannustaa häntä pyrkimään taidelukioon. Molempien nuorten kotona on ongelmien lisäksi rakkautta.

Rakenne  

Kirjassa on 362 sivua ja 33 numeroitua kappaletta. Kokonaisuus jakautuu kolmeen Adan ja kolmeen Egzonin näkökulmasta kerrottuun osioon. Tarina alkaa Adan näkökulmasta ja hänen tunteidensa ja fyysisten tuntemustensa kuvauksesta sen verran komeasti, että hänet mieltää päähenkilöksi, vaikka sivumääräisesti molemmat nuoret saavat yhtä paljon tilaa.

Rakkaus 

Adan ja Egzonin tarina on kasvutarina ja rakkaustarina. Nuoret tarvitsevat tällaisia tarinoita, joissa rakastutaan, opetellaan ymmärtämään itseä ja muita; hapuillaan, tehdään virheitäkin, mutta ei menetetä toivoa. 

Teksti ja kuva: Pauliina Luova